Povánoční tipy od Canonu

Publikováno: 1. ledna 2023 | autor Redakce
selphy-square-qx10-photo-album-ambient.jpg

Během vánočních svátků a dovolených vznikají hromady fotografií plné zachycené radosti, zážitků a neopakovatelných okamžiků. Tyto snímky si přímo říkají o zvěčnění do formy fyzických fotografií.

článku s tipy na vánoční dárky jsme se dozvěděli, co vše lze díky tiskárnám od Canonu zrealizovat a vytvořit v teple domova, a mnozí z nás přišli na to, že Ježíškovi ještě na seznamu přeci jen něco chybí.

Ověřená řada SELPHY

Ideálním dárkem „tvrďákem“ pod stromečkem se určitě mnohde stala zbrusu nová termosublimační tiskárna Canon SELPHY CP1500, která nabízí ve skutečně kompaktním provedení tiskovou kvalitu fotolaboratoře a obrovskou porci zábavy. Dokáže totiž tisknout klasické fotografie do formátu 10 × 15 cm, ale také menší štítky ve velikosti kreditní karty nebo samolepky.

selphy-cp1500-all-colors.jpg

Díky termosublimační technologii, která zahrnuje nanášení ochranné vrstvy, jsou výtisky voděodolné a mají garanci barevné stálosti až sto let. Tiskárna se snadno ovládá z chytrého telefonu nebo tabletu pomocí aplikací Canon PRINT Inkjet/SELPHY anebo Canon SELPHY Photo Layout, a dokonce k ní lze přikoupit i baterii pro tisk na cestách.

selphy-square-qx10.jpg

Velice zajímavou alternativou z oblasti termosublimačního tisku je také bateriová SELPHY SQUARE QX10, která má výrazně menší rozměry a tiskne čtvercové snímky o straně dlouhé 6,8 cm na samolepicí fotopapír velký 7,5 x 8,5 cm. Vaše zachycené zážitky si můžete snadno a rychle vytisknout a vytvořit z nich třeba originální fotoalbum.

Chcete mít velkou fotografii levně?

Co když ale chci tisknout na větší formát? Nebo co kdybych si s výtisky chtěl pohrát ještě i nějak jinak? Jsou zde nejrůznější fotospeciálky, kde můžeme specifikovat svoje požadavky a nechat si svoje fotky vytisknout za dobrý peníz, objednat nejrůznější foto dárky… ale co když potřebuji fotku hned teď? Co když chci někoho obdarovat, ale do poslední chvíle si nejsem jist čím?

selphy-square-all-colors.jpg

Pro realizaci všech možných i nemožných kreativních nápadů, a to klidně i v případech „za pět dvanáct“, jsou zde inkoustové tiskárny a jsou jich mraky… Jak se v nich vyznat? Obecně platí, že s čím větším počtem barev tiskárna pracuje, tím budou na ní vytištěné fotky kvalitnější. Pro domácí tisk fotek jsou skvělé zejména modely s pěti, šesti a více inkousty. Pak je dobré se rozhodnout, jak často chci fotky tisknout. To totiž velmi výrazně ovlivní, z jaké kategorie si budu tiskárnu vybírat.

Výborný základ domácího tisku

První skupinou jsou základní (a poměrně levné) modely se sdruženými zásobníky – cartridgemi. Vždy je jedna cartridge s černým pigmentovým inkoustem (PGBK) pro tisk dokumentů a jedna obsahující azurový (C), purpurový (M) a žlutý (Y) inkoust pro tisk obrázků a fotek.

ts8350---6-single-ink.jpg

Tyto tiskárny jsou určené pro tisk menšího množství dokumentů a fotografií, ale jejich obrovskou výhodou je, že inkoustové cartridge obsahují zároveň i tiskovou hlavu – když dlouho nic netisknu a inkoust mi zaschne, stačí jen koupit novou cartridge a můžu zas vesele fungovat. Co se kvality samotného tisku týče, jde o velmi slušný základ a fotky nevypadají vůbec zle. Jen jejich výsledná cena nebude z nejnižších.

Být univerzální znamená nejen vše, ale i kvalitu

Další skupinou, která by se dala směle označit za nejuniverzálnější, jsou tiskárny se samostatnými inkoustovými zásobníky, které pracují jak s pigmentovou černou pro tisk dokumentů (PGBK), tak s černým inkoustem vhodným pro tisk fotek (BK). Klasická trojice barev C, M a Y zůstává a u některých vyšších modelů ji doplňuje speciální šedý inkoust (GY) anebo tzv. fotografická modrá (PB).

Už ze samotného počtu používaných barev vyplývá, že fotografická kvalita bude na vysoké úrovni. Typickým zástupcem této skupiny tiskáren je třeba PIXMA TS8350a, která nabízí vedle tiskové kvality ještě bleskovou rychlost a líbivý design s velkým dotykovým displejem a čtečkou paměťových karet. Navíc si můžeme vybrat, zda chceme tiskárnu v černém, bílém anebo červeném provedení. Tato kategorie tiskáren se hodí všude, kde se tisknou pravidelněji jak dokumenty, tak fotky.

ts6350---5-single-ink.jpg

Dlouho platilo, že univerzální domácí tiskárna sice umí občas vytisknout i nějakou tu fotku, ale celkově se k tomuto účelu moc nehodí – ať už z hlediska ovládání či tiskové kvality, ale hlavně z pohledu ekonomického. Kvalitní fotografická domácí zařízení už máme na trhu léta, poslední dobou se však karta obrací i ve smyslu ceny samotného tisku. Kdo za to může? No přece kategorie tiskáren s velkoobjemovými doplnitelnými zásobníky inkoustu. U Canonu se tato technologie nazývá MegaTank a mezi fototiskárnami obsahuje dva modely – tiskárnu PIXMA G540 a multifunkci PIXMA G640.

g540.jpg

Kontrast a živé barvy

Tyto modely pracují se šesti inkousty vhodnými pro fotografie – klasickou čtveřici BK, C, M a Y doplňuje ještě šedý (GY) a červený (R) inkoust. Tam, kde tato zařízení ztrácejí na univerzalitě kvůli absenci pigmentové černé pro tisk dokumentů, získávají na poli samotné kvality vytištěných fotografií, které mají příkladný kontrast a živé barvy.

pixma-ts8350-flat.jpg

Barevnost není tolik závislá na použitém fotopapíru, a tak není problém tisknout bez složitých kalibrací a nastavování na lesklý, polomatný i plně matný fotopapír. Tiskárny navíc se ctí zvládnou produkovat i černobílé fotky. Díky systému velkoobjemových nádržek na inkoust se daří držet cenu výtisku (resp. cenu za inkoust na jednom výtisku) na naprostém minimu. Fotka klasického formátu 10 × 15 cm tak může vyjít klidně na 4 Kč. Má to nějaký háček?

ts9550---5-single-ink-a3-1.jpg

U tiskáren s touto technologií je třeba si uvědomit jejich zaměřením a počítat s ním. Jsou totiž určené pro častý a velkoobjemový tisk. Čím častěji a čím větší porce fotek jim naložíme, tím levněji nám tisk pak vyjde. Věřte mi ale, že jakmile si člověk takovou tiskárnu vyzkouší a uvidí výsledky, které podává, tlačítko TISK se velmi rychle stane velkým kámošem. Je snad něco lepšího než mít své dílo ve fyzické podobě hezky v ruce a završit tak celý koloběh vzniku a zpracování snímku?

Tím naše tipy ale nekončí

Dobře, doteď byla naším požadavkem zejména kvalita vytisknuté fotky, jenže Canon má ještě jednu speciální kategorii tiskáren MegaTank, které jsou prioritně určené pro kancelářské nasazení a v určitých ohledech dokážou mile překvapit i stran tisku fotografického. O nich si povíme určitě v některém z našich dalších vydání.


Celý článek najdete v lednovém čísle FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv01-2023-web3.jpg

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.