Ultralehké a kompaktní superteleobjektivy od Tokiny

Publikováno: 15. února 2023 | autor Redakce
kt03-promo-full-57.jpg

Vzpomínáte si ještě na naše červencové vydání, ve kterém dostal Boris Stojanov příležitost otestovat na velké ploše dva katadioptrické objektivy SZ Super Tele 500 mm f/8 Reflex MF a SZX Super Tele 400 mm f/8 Reflex MF?

Už ve svém velkém textu konstatoval velmi pozitivně, že „se Tokina začíná dost často ozývat jako další značka, která se nebojí“. Další tři katadioptrické objektivy z dílny Kenko Tokina, které vám chceme v následujících řádcích představit, jsou toho důkazem. Boris je prostě vizionář.

kt03-promo-full-37.jpg

Tokina ve svém poměrně obsáhlém oficiálním marketingovém letáku uvádí k těmto třem novinkám směle: „Nejmenší ve své třídě, supertele a ještě ke všemu cenově přístupné.“ Pojďme se tedy podívat blíže.

kt03-promo-full-41.jpg

Tři králové

Tokina SZ 300 mm PRO Reflex f//7,1 MF CF, Tokina SZ 600 mm PRO Reflex f/8 MF CF a Tokina SZ 900 mm PRO Reflex f/11 MF CF jsou plně manuální objektivy s optickým designem katadioptrického typu. Tyto typy se u nás i ve světě běžně nazývají reflexní nebo zrcadlové.

sz300mm-l.jpg

Představujeme vám tedy tři modely v ohniskových vzdálenostech 300, 600 a 900 mm, které jsou určeny výhradně pro bezzrcadlovky APS-C. Mají integrované bajonety pro Sony E, Canon EF-M a Fujifilm X. Díky katadioptrickému designu jsou tyto objektivy neuvěřitelně lehké a superkompaktní. Umožňují svým uživatelům vychutnat si svět supertele fotografie a jsou ideální volbou pro autory, kteří hledají cenově dostupné typy těchto teleobjektivů.

Když si trochu zafilosofujeme

Teleobjektivy jsou aktuálně velmi atraktivní a žádané typy objektivů pro mnoho fotografů, kteří se snaží zachytit vzdálené objekty. Tyto objektivy bývají ale už tradičně velké, těžké a drahé. V případě tohoto řešení od Tokiny se jedná o kompaktní a lehké zrcadlové objektivy, které jsou řešením pro řadu fotografů.

sz600mm-l.jpg

V minulosti se řada výrobců pokoušela vyvinout kvalitní zrcadlové objektivy. Fotografické přístroje však v té době neměly zadní displej, na kterém se dá zoomovat, nevyhovovalo ostření, stabilizace obrazu a ISO. Dosah byl omezený. Tím se zrcadlové objektivy s manuálním ostřením jen dost složitě a obtížně používaly.

Naštěstí technologie fotoaparátů prokázala za posledních deset let úžasný pokrok. Lepší výkon senzoru, větší ISO. Rozsahy a funkce stabilizace obrazu a systémy ostření umožňují uživatelům pořizovat fotografie zrcadlovými objektivy tak, jak to bylo dříve nemožné.

Řešení od Tokiny

Řada SZ PRO je reprezentována třemi ultralehkými a kompaktními zrcadlovými objektivy. Není třeba nosit velkou brašnu a vy si můžete vychutnat supertele fotografování neformálně a pohodlně. Největší model této řady 900 mm má celkovou délku 168 mm a je výrazně více kompaktní ve srovnání s optickými teleobjektivy podobné ohniskové vzdálenosti. Varianta 300 mm se vejde do kapsy a je menší než vysoký šálek kávy.

sz900mm-l.jpg

Konstrukce – lepší potlačení chromatických aberací

Teleobjektivy jsou obecně náchylné k chromatickým aberacím (CA) kvůli komplexní optické konstrukci. Aby se snížila CA, výrobci začleňují další prvky pro korekci barev do již tak objemné a těžké konstrukce. Zrcadlové čočky používají hlavně zrcadla kombinovaná s několika členy. Tato optická kombinace velmi potlačuje chromatické aberace. Nová řada Tokina SZ PRO šla ještě dál tím, že byla plně optimalizována optická konfigurace tak, aby CA byly dále redukovány.

kt03-promo-full-13.jpg

Nízká úroveň odlesků a duchů

Klasické zrcadlové objektivy mají občas problém s odlesky a duchy, ke kterým dochází, když světlo najde mezery, kterými může vniknout přímo na senzor.

kt03-promo-full-24.jpg

Řada Tokina SZ PRO je vybavena stínicím kroužkem (přepážkou), který zabraňuje úniku světla přímo na senzor. Toto řešení potlačuje odlesky a duchy a zachovává kontrast i bez clony objektivu za obecných podmínek fotografování.

Ohnisková vzdálenost 300 mm 600 mm 900 mm
Světelnost f/7,1 f/8 f/11
Velikost senzoru APS-C APS-C APS-C
Design objektivu 8 členů v 8 skupinách 8 členů v 8 skupinách 7 členů v 7 skupinách
Průměr filtru (přední) 46 mm 77 mm 86 mm
Průměr filtru (zadní) 34 mm 34 mm 34 mm
Min. zaostř. Vzdálenost 0,92 m 1.77 m 2,61 m
Macro poměr 1/2,5 1/2,5 1/2,5
Rozměry (průměr × délka) 61 × 74,5 mm 88,6 × 125 mm 96,1 × 168 mm
Váha 235 g 545 g 725 g

Ceny a dostupnost

Všechny tři novinky by měly být na našem a slovenském trhu k dispozici ve druhé polovině února 2023. Kompatibilní integrovaný bajonet pro Sony E, Canon EF-M, Fujifilm X u všech tří objektivů.

Za redakcí odhadované ceny:

Tokina SZ 300 mm PRO Reflex f/7,1 MF CF – 13 000 Kč
Tokina SZ 600 mm PRO Reflex f/8 MF CF – 18 000 Kč
Tokina SZ 900 mm PRO Reflex f/11 MF CF – 20 000 Kč


Celý článek najdete v únorovém čísle FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv02-2023-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.