TourBox Neo – Konzole, na kterou si rychle zvyknete

Publikováno: 9. ledna 2023 | autor Redakce
dsc03928.jpg

V prosincovém FotoVideo jsme vám ji představili jako novinku společně s TourBox Elite coby univerzální ovladač pro řadu fotografických, video, audio, animačních, kreslicích a dalších aplikací. Zaujala hned, a tak jí Petr Špetla hned pořádně vyzkoušel. Přečtěte si, co jí říká.

TourBox Neo je malá univerzální editační konzole, kterou si můžete nastavit pro jakýkoliv program a velmi rychle si na ni zvyknete, vše má totiž akorát. Příjemně padne do ruky, tlačítka jsou dobře rozmístěná a díky tomu můžete zapojit svalovou paměť, takže konzoli ovládáte poslepu.

Je vyrobená z plastu, ale dílčí části nevržou ani se neprohýbají a je to poměrně macek, jelikož váží 370 g. Díky tomu se vám nebude posunovat po stole, čemuž zabraňují i spodní gumové nožičky. Na horní straně se nachází celkem třináct tlačítek a na levém boku jedno. Jejich stisky můžete kombinovat, takže se celkem dostanete až na 50 operací.

dsc03936.jpg

Intuitivní ovládání

Základní verzi Neo připojíte k počítači Windows (7 a vyšší) nebo Mac (10.10 a vyšší) přes rozhraní USB-C. Aplikace TourBox Console, díky níž konzoli nastavíte, je ke stažení zdarma a je velmi intuitivní. Po otevření na levé horní straně najdete seznam vytvořených šablon. Ty si na stránkách výrobce Tourboxtech.com můžete stáhnout od samotných uživatelů v různých jazycích. Na levé spodní straně aplikace se nachází náhled samotné konzole a na pravé už máte nastavení konkrétního presetu.

Skvělé je, že si přes tlačítko Tour (malé vykouslé u prostředního otočného voliče) můžete kdykoliv vyvolat popisný návod konkrétní šablony. Při nastavování tlačítek vám i aplikace ukazuje na obrázku s konzolí, kde se dané tlačítko nachází. Nastavené funkce si můžete popsat a výslednou šablonu exportovat pro zálohu nebo další uživatele.

dsc03928.jpg

Konzole nahrazuje klávesnici a vřele bych ji doporučil uživatelům grafických tabletů jako doplněk nebo tvůrcům, kteří pracují na notebooku. Díky tomu si totiž mohou umístit notebook do úrovně očí, což je pro ovládání klávesnice nepraktické, ale vhodné pro správné sezení. Stejně tak bych vám i doporučil nastavit si vlastní preset, jelikož si hned zapamatujete, kde se jaká funkce nachází, a uzpůsobíte si ho podle potřeby.

Například mé nastavení pro Capture One Pro mi trvalo přibližně půl hodiny včetně intuitivního ovládání poslepu. Šablon pro jeden program si můžete vytvořit neomezené množství – jeden pro třídění fotografií, další pro jejich vyvolání (ovládání sliderů) a třetí pro lokální úpravy.

Výhody oproti klávesnici

Editační konzole má celkem tři otočné voliče, které se dají i stisknout, a řekl bych, že to je hlavní výhoda konzole oproti klávesnici. Nastavil jsem si na ně úpravu velikosti a tvrdosti štětců. Mezi další výhody patří malé rozměry konzole, takže je vhodná i pro přenášení v batohu spolu s notebookem, což výrobce podporuje i tím, že vám k ní dá přenosnou taštičku.

Nesmím zapomenout ani na makra, konzole totiž neumí jen obyčejné klávesové zkratky, ale můžete si nastavit na tlačítka tzv. akce, které se mohou skládat z klávesové zkratky, zpoždění vykonání akce, stisknutí tlačítka myši na přesně dané pozici, zadání textu nebo otevření aplikace.

dsc03925.jpg

U Davinci Resolve jsem si nastavil presety podle jednotlivých pracovních prostředí. Edit pro snadný střih a Color pro tvorbu a úpravu Nodes.

S odstupem času bych zvážil pořízení dražší verze Elite, která už dokáže komunikovat s počítačem pomocí Bluetooth LE 5.0 a má i haptickou zpětnou vazbu, která nabízí ovládání rychlosti a citlivosti ve třech vyhrazených režimech (standardní, slow 1 a slow 2). Díky tomu je ovládání konzole zase o něco přesnější a příjemnější, navíc se vám nebude na stole plést kabel.

Ke každodennímu používání

TourBox Neo není krásná konzole, která se bude vyjímat na Instagramu, ale budete ji s radostí používat každý den. Zakladatel společnosti Tourbox Tech upravoval fotografie a videa a přišel s něčím, co dává smysl a jednoduše se používá. Ve vývoji byla konzole tři roky a zaplatila se pomocí crowdfundingu.

Jako opak beru konzoli Loupedeck CT, kterou jsem chvíli také používal a nemohl jsem si na ni plně zvyknout, jelikož vypadala sice hezky, ale nabízela příliš možností a neustále jsem musel kontrolovat, na co to vlastně šahám a co tím ovládám. Starší Loupedeck+ je zase příliš rozměrný a dá se s ním dobře ovládat jen Adobe Lightroom.mDo budoucna bych si přál více otočných voličů, ale už teď beru konzoli Neo jako velmi povedenou.

aplikace-tourbox.jpg

Kompatibilní software

TourBox je univerzální konzole, která mi zatím fungovala, pro jakýkoliv program jsem potřeboval, ale v základu dostanete podporu (i skrze uživatelské presety) na:

Adobe Photoshop, Adobe Lightroom, Affinity Photo, Capture One, Adobe Premiere, Final Cut Pro X, Clip Studio Paint, Davinci Resolve, Chrome, Vegas, CorelDRAW, Illustrator, Powerpoint, Exposure X6, Zbrush, Easy Paint Tool SAI, After Effects, Camera RAW, VRoid Studio, Audition, Jianying Pro, Cubase, Live2D Cubism, Firefox, Melodyne Editor, Cakewalk, Krita, Logic Pro, Luminar AI, Zoom, BLender, 3D Studio MAX, TurboCAS, Gyroflow, ACDSee, Microsoft Excel, jisuPDF, Netease CLoud Music, Medibang Paint, OpenToonz, Glyphs a PureReF


Celý článek najdete v lednovém čísle FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv01-2023-web3.jpg

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.