Tokina Opera 16–28 mm f/2,8 FF

Publikováno: 6. června 2019 | autor Redakce
dsc-0532.jpg

Naposledy jsme u nás měli od Tokiny nádherný objektiv Fírin 20 mm f/2 FE MF v perfektní recenzi kolegy Borise Stojanova, který teď má spoustu jiné práce, a tak jsme se na další novinku krátce koukli sami. Zatímco Fírin 20 mm byl malý a precizní širokáč pro bezzrcadlovky, nová Opera 16–28 mm je určena pro plnoformátové zrcadlovky nejvyšší třídy.

Série Opera

Tokina Opera je produktovou řadou nové generace špičkových objektivů FF pro profesionální digitální zrcadlovky. Tato specializovaná řada by měla vyhovovat opravdu všem nejnovějším digitálním fotoaparátům DSLR s vysokým rozlišením, které vyžadují nejvyšší optickou kvalitu objektivů. Je postavena na kvalitním základě známé řady Tokina AT-X a nabídne stále se rozšiřující špičkovou řadu fullframových objektivů, které splňují rostoucí požadavky vysoce výkonných digitálních zrcadlovek.


dsc-0537.jpg

V kulturní společnosti slovo opera znamená umělecké dílo, které kombinuje drama, hudbu a tanec. V italštině to znamená práci/dílo či umělecké dílo. Definice uměleckého žánru říká, že opera pochází z opera musicale, což znamená hudební dílo. V latině slovo opera pochází z termínu opus, který v současnosti znamená velké literární umělecké nebo intelektuální dílo (např. magnum opus, opera magna atd.). U Tokiny vybrali název Opera pro svou novou řadu prémiových fullframových objektivů s tím, že třeba už toto pojmenování pomůže fotografovi při tvorbě skutečných uměleckých děl.

Podívejme se na novinku zblízka

Po prvním 50mm objektivu této řady je tu tedy další. Opera 16−28 mm f/2,8 FF je superširokoúhlý zoom se superširokým úhlem 16 mm až po tradičně široký úhel 28 mm, tedy v oblasti, kde už začínají standardní zoomy. Poskytuje tak fotografovi široký záběr s jediným objektivem.

dsc-0530-nikon.jpg

Je tedy superširokoúhlý s vynikající rozlišovací schopností, vysokým kontrastem a krásně vykresleným bokehem. Je rychlý s konstantní clonou f//2,8 v celém rozsahu zoomu a přesným systémem nastavení AF. Tím se tento objektiv stává atraktivním pro fotografy, kteří se specializují na krajinu, vnitřní architekturu, street či dokument. Nabízí možnost stylových portrétů a také třeba časosběr noční oblohy. Opera 16−28 mm f/2,8 FF je k dispozici pro bajonety Nikon F i Canon EF.

Optické vlastnosti?

 

Celý článek si můžete přečíst v červnovém vydání FotoVideo!

Více z obsahu vydání najdete zde.

fotovideo-06-2019-vizual-v6-1000px.jpg

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.