Tip FotoVideo – Tamron Lens Utility

Publikováno: 17. února 2023 | autor Redakce
obr1-usbc-b.jpg

Pro zajištění bezproblémového chodu objektivů a dostupnost nejnovějších funkcí je třeba pravidelně aktualizovat jejich firmware. Donedávna jsme byli odkázáni na dvě základní cesty: buďto aktualizace provádět přes fotoaparát, nebo externí konzoli. Obě řešení jsou funkční, ale ne úplně uživatelsky přívětivá.

 

Tamron se na problematiku aktualizací zkusil podívat znovu z trochu jiného úhlu a celý proces výrazně zjednodušil integrací konektoru USB-C do těl nových objektivů, umožňující jejich přímé připojení k počítači. S pomocí aplikace Tamron Lens Utility (dostupné pro Windows i macOS) tak můžeme provádět aktualizace a nastavení pokročilých funkcí objektivů jednoduše v domácím prostředí.

obr1-usbc-a.jpg

Koncem listopadu loňského roku k tomu přidal ještě verzi pro mobilní telefony, tedy Tamron Lens Utility Mobile, se kterou si můžete programovatelná tlačítka objektivu přenastavit klidně i v terénu (bohužel však zatím potěší jen uživatele systému Android).

Seznam kompatibilních objektivů s integrovaným konektorem USB-C:

Tamron 20–40 mm f/2,8 Di III VXD – E-mount
Tamron 28–75 mm f/2,8 Di III VXD G2 – E-mount
Tamron 35–150 mm f/2–2,8 Di III VXD – E-mount
Tamron 50–400 mm f/4,5–6,3 Di III VC VXD – E-mount
Tamron 70–300 mm f/4,5–6,3 Di III RXD – Z-mount

Pojďme se tedy na aplikaci podívat podrobněji. Po připojení objektivu a spuštění Tamron Lens Utility se zobrazí přehledné menu, kde jako první krok zkontrolujeme verzi firmwaru volbou položky Firmware version. Každá z aktualizací může přinést nové funkce a vylepšení (např. rychlejší autofokus, kompatibilitu s novějšími fotoaparáty atd.), která nebyla v původní verzi dostupná.

obr2-function-list.jpg

Zejména v počáteční fázi seznamování se s aplikací bude nejzajímavější volba Function list. Pod ní totiž najdeme seznam všech podporovaných nastavení, včetně malé nápovědy, co dané nastavení vlastně znamená.

Dostupná nastavení se liší v závislosti na připojeném objektivu. Např. Tamron 20–40 mm f/2,8 Di III VXD umožní „pouze“ změnu směru otáčení ostřicího prstence a nastavení metody manuálního ostření volbou MF Method. Jako defaultní hodnota je nastaveno nelineární ostření, tedy ostření beroucí v úvahu nejen úhel pootočení kroužku ostřicího prstence, ale i rychlost jeho otáčení.

obr3-custom-switch.jpg

Čím rychleji prstencem pootočíme, tím větší bude posun ostřicích prvků, a tedy i větší přeostření. Naproti tomu stojí metoda lineárního ostření, kdy algoritmus ignoruje rychlost otáčení ostřicího prstence a v úvahu bere pouze rozsah úhlu jeho pootočení. Při stejné vzdálenosti pootočení ostřicího prstence nám tedy optika zaostří vždy naprosto shodně, bez ohledu na rychlost otáčení.

U funkce lineárního ostření můžeme nastavit i rozsah úhlu otáčení, tedy délku dráhy ostřicího prstence. Pro precizní, ale pomalejší ostření nastavíme větší úhel, např. plných 360°. Naopak pro rychlé přeostření z minimální vzdálenosti do nekonečna nastavíme menší úhel – 90°.

Osobně mám nastaveno nelineární ostření pro fotografii a lineární pro video, kdy potřebuji přesné a opakovatelné změny ostření.

obr4-functions.jpg

Oproti limitovaným možnostem customizace u zmíněného 20–40 mm f/2,8 se např. u Tamronu 35–150 mm f/2–2,8 Di III VXD otevírá velmi pestrá paleta užitečných nastavení. Zajímavá jsou zejména programovatelná tlačítka, u kterých máme několik možností volby (opět v závislosti na připojeném objektivu):

  • Assign Function from the Camera – umožní přiřadit tlačítku některou z funkcí fotoaparátu (např. přepínání APS-C/Full-frame atd.)
  • Select AM/FM – přepínání mezi manuálním a automatickým ostřením (dvě možnosti, buďto zmáčknutím, nebo zmáčknutím a podržením tlačítka po dobu 1 s pro zamezení nechtěného přepínání)
  • Focus Limiter – umožňuje nastavení minimální ostřicí vzdálenosti a rozsahu ostření (např. pokud fotíme sportovní událost a víme, že všechno dění od nás bude 3 m a více, přenastavením rozsahu ostření zajistíme rychlejší autofokus, protože automatické ostření ignoruje cokoliv v popředí do vzdálenosti tří metrů)
  • Focus Preset – umožňuje nastavit specifickou ostřicí vzdálenost. Při přeostření pak stačí jen stisknout naprogramované tlačítko objektivu pro návrat na původní pozici. Příkladem může být třeba nastavení ostřicí vzdálenosti pro focení hvězd. Pokud hvězdy jednou dokonale zaostříme a uložíme nastavení jako Focus Preset, nemusíme už v budoucnu proces opakovat a nastavení jednoduše vyvoláme jedním kliknutím. Pro video můžeme nastavit i rychlost přeostřování.
  • A-B Focus – nastavení umožňuje nastavit dva body ostření (A a B) a plynule mezi nimi automaticky přeostřovat stiskem naprogramovaného tlačítka. Opět lze nastavit rychlost přeostřování.
  • Ring Function (Focus/Aperture) – tato volba umožní zněnu funkce ostřicího prstence na ovládání clonového čísla.
  • Clear Settings – vymaže veškerá předchozí nastavení daného tlačítka.

Jednotlivá nastavení si navíc můžeme uložit jako unikátní preset (Save Current Settings) a následně dle potřeby kdykoliv vyvolat (Load Settings). Tímto si můžeme jednoduše vytvořit různá nastavení pro foto či video mód, třeba i v terénu pomocí mobilní aplikace Tamron Lens Utility Mobile.

Jak jsem již zmínil výše, znevýhodněni jsou uživatelé systému iOS, kterým je mobilní funkce momentálně zapovězena a budou odkázáni pouze na desktopovou verzi. Pravděpodobným viníkem je absence portu USB-C na telefonech Apple. Nicméně vzhledem k nedávno schválené unifikaci portů mobilních telefonů se dá očekávat, že se Tamron v budoucnu zaměří i na tento segment.


Celý článek najdete v únorovém čísle FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv02-2023-web3.jpg

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.