Test Samsung Portable SSD T7 Shield

Publikováno: 11. ledna 2023 | autor Redakce
t7-04-compatibility-02-gigapixel-standard-scale-2-00x.jpg

Valná většina z nás si značku Samsung spojuje především s mobily nebo s monitory, odtud je pak kousek k televizorům, a když už jsme u domácnosti, tak je nutné zmínit i domácí spotřebiče – takže vlastně výrobce všeho možného, podobně jako například Sony.

Ovšem v oblasti IT je Samsung znám již poměrně dlouhou dobu jako výrobce výkonných a spolehlivých SSD disků. Zejména před pár lety, kdy se SSD disky začaly prosazovat, patřila řada Samsung EVO k těm výkonnějším.

Své zkušenosti s výrobou interních disků firma rozšířila i na novou generaci M2.SATA a posléze také na rozhraní NVMe, které patří v současné době k tomu nejrychlejšímu, co můžeme u SSD disků potkat.

Třikrát SSD od Samsungu

V nabídce Samsungu najdete mezi externími disky pouze typ SSD, aktuální řada nese označení T7 a má celkem tři zástupce. Základní model je označen pouze T7 a má hliníkové pouzdro, do značné míry odolné proti poškození.

t7-03-durability-gigapixel-standard-scale-2-00x.jpg

Dalším modelem je námi testovaný T7 Shield, jehož hliníkový kryt je ještě obalen další silikonovou vrstvou, chránící disk před poškozením při pádu, navíc je držitelem certifikace IP65, takže tomuto kousku nevadí ani hrubější zacházení nebo postříkání vodou.

Trojici modelů pak uzavírá T7 Touch, model s integrovanou čtečkou otisků prstů pro jednodušší a rychlejší přístup k uloženým zabezpečeným datům. To ostatně zvládají všechny tři modely za pomoci firemního softwaru Samsung Portable SSD (pro Windows a macOS), který umožňuje aktivovat šifrování dat na disku pomocí 256bitového AES. U modelu Touch stačí pro přístup přiložit prst, u zbývající dvojice pak musíte zadávat heslo.

003.jpg

Z pohledu kapacity je nabídka obdobná, tedy 500 GB, 1 a 2 TB, pouze model Shield najdete ve dvou variantách 1 a 2 TB. Na jaře se pak můžeme těšit ještě na 4TB verzi. Pokud by měl být externí disk zároveň barevně sladěn s vaším zbývajícím příslušenstvím, můžete vybírat mezi modrou, šedou a červenou (T7), černou, modrou a béžovou (T7 Shield) nebo černou a šedou (T7 Touch). Ve všech případech je také shodné osazení v podobě jednoho konektoru USB-C ve specifikaci
USB 3.2 Gen 2.

Konstrukce

Z pohledu konstrukce T7 Shield se jedná o standardní externí disk tvaru velmi nízkého kvádříku, vzhledem k hliníkovému pouzdru je o něco těžší, než vypadá, i když hmotnost samotná je pouhých 98 gramů, které v batohu nebo brašně prakticky nepocítíte. Pogumování je poměrně silné a při pádu disk mírně poskočí díky odpružení.

Kratší strany jsou plastové, na jedné najdete modelové označení a sériové číslo, na druhé je pak uprostřed konektor USB-C a vedle něj malá stavová dioda. V balení najdete i druhý kabel USB-C pro připojení do staršího USB-A. I přes silnější průměr je dobře ohebný a délka 45 cm je více než dostatečná.

001.jpg

Co se týká ochrany, slibuje výrobce odolnost vůči pádu z výšky až tří metrů, certifikace IP65 pak v praxi znamená, že je disk zcela prachotěsný a zároveň je chráněn proti tryskající vodě ze všech směrů z trysky 6,3 mm při průtoku 12,5 l/min. po dobu tří minut ze vzdálenosti 3 m. V tomto případě tedy není problém ani drsnější liják při fotografování v deštěném pralese.

Kompatibilita a rychlost

Disk je plně kompatibilní s počítači se systémem Windows a macOS, díky funkci OTG jej také bez problémů připojíte k mobilnímu telefonu anebo tabletu s Androidem nebo systémem iOS. Pro obě platformy má Samsung připravenou mobilní aplikaci Samsung Portable SSD, která nabídne shodné funkce jako desktopový program, tedy možnost šifrování dat a aktualizace firmwaru. Samotné připojení je bezproblémové a všechna zařízení disk okamžitě rozpoznají. Snad jedinou výtku mám k tomu, že se občas kabel tváří jako připojený, ale musíte jej „domáčknout“ do konce.

image-7.png

Balení je jedna věc, ovšem jak je na tom samotné úložiště uvnitř? Velmi dobře, dá se říct. Díky použití rychlého rozhraní na výstupním konektoru (USB 3.2 Gen 2) i na vstupním rozhraní úložiště (PCIe NVMe) slibuje výrobce přenosové rychlosti až
1050 MB/s při čtení, respektive 1000 MB/s při zápisu.

image-8.png

Výsledná rychlost v praxi je odlišná, jelikož obvykle přenášíme nehomogenní složení souborů. Nicméně i při reálném použití je rychlost velmi dobrá a naprosto srovnatelná s konkurencí – v našem případě testováno připojení k notebooku, kdy tento disk deklarující rychlost 1000 MB/s se svého úkolu zhostil bez problémů a nabídl maximální přenosovou rychlost s minimální odchylkou.

Hlavní vlastnosti:
  • externí odolný SSD disk
  • kapacita: 2 TB
  • konektor: USB-C (USB 3.2 Gen 2)
  • rychlost: až 1050 MB/s čtení, až 1000 MB/s zápis
  • odolné provedení IP65
  • hliníkové pouzdro s gumovým povrchem
  • rozměry: 59 × 88 × 13 mm
  • hmotnost: 98 g
  • Cena: Samsung Portable SSD T7 Shield 2 TB – 5799 Kč

Ostatně posoudit můžete sami podle přiložených obrázků z programu CrystalDiskMark, kde dosahuje 420 MB/s při zápisu, respektive 371 MB/s při čtení – testován byl přenos 1GB souboru. Shodných hodnot jsem dosáhl i při testu srovnatelného modelu SanDisk SSD Extreme Pro Portable 1 TB, který má IP55 a stejný typ konektorů.

samsung-drat-samsung.png

Co to v praxi znamená? Inu to, že zálohování fotografií nejen na cestách bude velmi rychlé a v případě, že pořizujete i videa, oceníte rychlé ukládání zdrojových dat. Praktické připojení OTG znamená možnost snadného náhledu či editace přímo v mobilu nebo tabletu.


Celý článek najdete v lednovém čísle FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv01-2023-web3.jpg

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.