Test: Nový monitor pro fotografiky EIZO CG2700S

Publikováno: 8. ledna 2023 | autor Redakce
-bsr7650.jpg

Zatímco dosluhující generace grafických monitorů EIZO byla uvedena s dvouletým odstupem – CG2730 v roce 2016 a vyšší model CG279X v roce 2018 –, letos si tamní tým řekl, že utrpení, smutku, bolesti a omezení už bylo dost a i fotograf má právo si udělat hezké Vánoce.

Samozřejmě i grafik, jen střihači videí mají ještě pár dnů čas, každopádně EIZO letos uvedlo dva nové modely CG s úhlopříčkou 27″ (68,48 cm) ve stejný rok, právě v tomto čase. Jelikož mám na stole model s rozlišením 2K, tedy CG2700S určený pro našince, necháme si 4K model CG2700X na příště…

Text a foto: Boris Stojanov

Na začátek je třeba si přiznat jednu věc: přesně jsem věděl, kam tím míří, když Miroslav Donutil ve filmu Román pro muže glosoval jednu scénu prohlášením: „Mám totiž velmi jednoduchý vkus, spokojím se vždycky s tím nejlepším.“

-bsr7656.jpg

Celý život jsem posedlý, abych si nekoupil něco, u čeho bych věděl, že nad tím je ještě něco lepšího. Bojím se totiž, že by se to mohlo pokazit a já bych si vyčítal, že jsem nesáhl po top modelu. V mnoha situacích jsem se toho dokázal zbavit, například u aut – z jednoduchých důvodů, prostě na to nemám a v naší zemi, kde v každé díře s rozflákanou silnicí mají kameru kontrolující rychlost, je to vlastně jedno.

Ani těch pokusů nebylo tolik, zakotvil jsem u několika značek: abecedně Apple, EIZO, Gitzo a Sony. Posledně jmenované logo bylo i na mých monitorech do té doby, než je přestali pro Evropu vyrábět. Pak zbyla jediná cesta – EIZO. Je to nějakých 17 let, kdy jsem si pořídil první 19″ LCD této značky, stál tehdy strašných 30 tisíc korun a funguje tuším dodnes ve velmi obstojné kvalitě… Kryšpo, jestli to budeš číst, napiš mi, že nekecám.

Pak jsem přešel na vyšší model CX240, který jsem prodal známému před třemi lety – a slouží dodnes. Ve studiu máme osm let starý, ještě lampový CG275W, integrovaná kalibrace, každou středu se zkalibruje a není co řešit. Doma na stole mám polovinu dnešního hrdiny – rozuměj předchůdce CG2730 – a v kanceláři CS2730, aby i e-maily a texty měly správné barvy. Teď tedy trůní na mém stole nový grafický monitor v rozlišení 2K CG2700S. A důvod krom slov páně Donutila? Jednoduchý: oči mám jenom jedny, nebudu si je denně ničit na nějakém pseudografikovi…

-bsr7341.jpg

Možná se vám to bude zdát hodně nafrněný, ale jen do té doby, než se přesvědčíte na vlastní oči a vlastní uživatelský zážitek. Když to jen tak jednoduše shrnu do několika slov, která by obhájila moje rozhodnutí, bude to: ColorNavigator + integrovaná sonda = nemusím nic řešit, homogenita obrazu a nový monitor, za půl roku, za tři roky, vlastně i za osm let – je tu pořád! Barevné rohy? Jen tam, kde je ve Photoshopu udělám. Konektivita – vždy perfektní! Záruka? Pět let. Servis?

Ten nejdokonalejší ze všech, v Karlíně vyřeší vše tak, abyste v nejkratším termínu mohli tvořit. U posledních generací monitorů řady CG něco navíc – černá už moc černější být nemůže, nová řada má deset pozic pro vaše profily, které se po zadaném intervalu změří a uloží samy, a když jej prvně připojíte k počítači, má každý monitor z továrny profily změřené a uložené v paměti. Nainstalujete si zdarma software ColorNavigator ve verzi 7, ten importuje profily z monitoru, udělá kontrolní měření a můžete pracovat. Okamžitě, zodpovědně ke klientovi i k sobě, bez dalších nákladů a zdržování.

-bsr7371.jpg

Co je tedy nového?

Jak jsem psal na začátku, vyšší model 4K aspiruje na filmařský předmět touhy s využitím již z továrny předkalibrovaných videorežimů s vysokým dynamickým rozsahem (HDR). Většina fotografů se však zřejmě přikloní spíše ke 2K modelu CG2700S.

Je to kříženec mezi modely předchozí řady – z CG2730 má všechno, z předchozího top modelu CG279X převzal na první pohled viditelný nový design. Alespoň z čelního pohledu, s „hrbem“ skrývajícím větší kalibrační senzor pro automatickou kontrolu obrazových parametrů monitoru a pro jejich případnou korekci. Vizuálně zmizelo nad senzorem plastické logo EIZO a přibylo v levém spodním rámu, jak jsme na to byli zvyklí z mnoha jiných modelů.

-bsr7362.jpg

Možná si museli projít stejné kolečko jako Leica se zmizelým a znovu nalezeným červeným logem na svých foťácích. Změnila se konektivita. Zásadně, ale k tomu později, jdeme na zadní stranu panelu, kde čeká něco, co vysvětluje ten zvláštní pocit. To něco divného, co vám nedojde, dokud si nedáte nový a starý model vedle sebe a přes všechny zábrany si na jejich panely zepředu sáhnete. Zatímco starší v CG2730 statečně ohřívá vzduch před sebou, nový panel CG2700S je pouze vlažný.

Ono se to zdá jako blbost, ale pokud pracujete s detailem a jste zvyklí zkoumat každý pixel nebo rádi tvoříte vestoje a displej máte pod úrovní obličeje, vyzařuje vůči vám monitor teplo, které dopomáhá k efektu suchých očí. Samozřejmě že to si vyrobíte i koukáním do mobilu nebo na televizi, ale tady se bavíme o celodenní práci, a to může být na zrak velmi náročné, proto se změnil design zadní strany, monitor narostl zhruba o 2 cm do hloubky a zadní stěnu pokryly chladící průduchy. Celoplošně odvádějí teplo zepředu na zadní stěnu. Teda, ona je to samozřejmost u této značky, ale pokud jste u ní prvně – displej je matný s antiodraznou vrstvou…

-bsr7361.jpg

Konektivita

Dámy a pánové, je mi ctí představit vám první ryze grafický monitor s integrovaným konektorem LAN pro připojení k síti. Co to v praxi znamená? Nejprve si řekneme ještě jeden údaj – možnost napájení notebooku přes USB-C s výkonem PD až 92 W… Už?

Ano, správně, přijdu například se 14″ nebo i 16″ MacBookem Pro v batohu, připojím jeden kabel a jsem stabilně v podnikové síti, mohu sahat na data uložená například v podnikovém NAS serveru, mám svoje externí disky a jiné periferie, přenáším obraz do externího displeje, využívám kabelové připojení k internetu mnohdy stabilnější a rychlejší než Wi-Fi a MacBook nebo notebook se zároveň nabíjí.

-bsr7367.jpg

Večer odpojím nabitý notebook a odcházím domů. Abych to shrnul, vstupy: USB-C (DisplayPort Alt Mode, HDCP 1.3/2.3), DisplayPort (HDCP 1.3), HDMI (Deep Color, HDCP 1.4/2.3), RJ-45; výstupy pro periferie: 4× type A (2× USB 3.1 Gen 1, 2× USB 2.0) – to by mohlo stačit, co říkáte?

Displej

Jedná se o rozlišení 2K, tedy zaběhnutých 2560 × 1440 obrazových bodů. LCD panel IPS (Wide Gamut) s LED podsvícením přenáší špičkovou hranovou ostrost nejen při editaci fotografií, ale i třeba při práci s textem a dalších činnostech. To vše s pozorovacím úhlem 178°, ve kterých se nemění ani barevné podání, ani kontrast. Ten je u nového modelu opět trochu posunut na velmi dobrý poměr 1600:1, za podpory zvýšení jasu až 400 cd/m2.

snimek-obrazovky-2022-11-28-v-20.44.33.jpg

Fotograf pracuje s jasem nastaveným na 100 cd/m2, tiskaři klidně i s 90 cd, ale když si pak pustíte nějaký film, ono se to hodí. Panel IPS monitoru ColorEdge CG2700S pokrývá velký fotografický barevný prostor AdobeRGB i tiskový barevný prostor CMYK ISO-Coated V2 z více než 99 %.

To znamená, že celé barevné spektrum moderních fotoaparátů je zastoupeno beze změn. Zaručena je také přesná simulace výsledku tisku pomocí zobrazení softproof. Pokud jste se s tím nikdy nesetkali, je to velmi dobrá pomoc v případě, že tvoříte obraz s určitým reprodukčním záměrem.

Tato funkce je dosažitelná v programu Adobe Photoshop a v praxi to znamená, že po skončení úprav si zobrazíte v prostředí Photoshopu fotografii při použití ICC profilu materiálu, na který jej budete tisknout.

snimek-obrazovky-2022-11-20-v-13.53.04.jpg

Musíte si uvědomit, že monitor svítí, papír odráží, baryt a lesk má jiný přenos fotky než třeba matný akvarel, ale na druhou stranu vidíte okamžitě, jestli ta neonová růžová je vůbec tisknutelná nebo jak bude vypadat navrhovaný obal při tisku na lesklou křídu. To vše se odehrává v plynulých barevných přechodech a gradientech 16bitové tabulky LUT a 10bitovému režimu zobrazení.

Aby se vám nestávalo jako u levných „takygrafických“ monitorů, že máte jeden roh narůžovělý a protější nazelenalý, je tu Digital Uniformity Equalizer, který se stará o homogenitu obrazu po celou dobu životnosti panelu. Pouze perfektní obraz bez nádechu vám zaručí dokonalé pracovní prostředí pro zpracování a retušování fotografií na nejvyšší úrovni.

Zajímavá je i rychlost barevného ustálení po zapnutí monitoru. Časový údaj je kolem tří minut. Poté můžete věřit svým očím, neboť monitor je připraven. Navíc je vybaven vnitřním teplotním čidlem, které nepřetržitě proměřuje teplotu panelu a spolu s umělou inteligencí upravují v reálném čase korekci pro perfektní a věrný obraz.

Mohl bych popsat deset stran textu o pokroku, který EIZO přináší pro všechny fotografy, ale není důvod. Prostě se zastavte u některého z prodejců a nechte si monitor předvést. Většina uživatelů ocení zejména pro oči příjemný obraz bez nadměrného tepelného vyzařování a automatický import ICC profilů všech továrně přednastavených obrazových režimů z interní paměti monitoru na harddisk připojeného počítače.

Uživatel tak již nemusí monitor kalibrovat jen proto, aby si vytvořil pro svůj fotografický editor odpovídající ICC profil monitoru. Tato často nevděčná procedura již nyní zcela odpadla a uživatelé se o to více mohou soustředit na vlastní kreativní práci, ne na techniku, kterou k ní používají.

V článku jsem lehce nastínil tolik propírané téma ekologie a minimalizaci uhlíkové stopy. O úspěšném tažení tímto směrem napovídá již například poloviční spotřeba elektrické energie oproti předchůdci (modelu CG279X zařazenému do energetické třídy G), což umožnilo zařazení do úsporné energetické třídy E. K tomu si dovolím si ještě pár slov závěrem. Jak jsem psal, i 17 let starý monitor EIZO je schopen fungovat v dnešním světě, minimálně jako displej psacího stroje připojený k postaršímu počítači.

Když si počkám na ustálení stařičkého modelu CG275W v našem studiu, jsem na něm schopen kontrolovat a reprodukovat tisky na materiálech, kde m2 stojí 4000 Kč, beze strachu, že bude něco jinak. Pokud jsem porovnal obraz z mého sloužícího CG2730 ještě v pětileté záruce s absolutní novinkou, měl jsem stejný pocit u extrémních tónů jako u předchozího top modelu, tyto dva dokážou při velkém soustředění ukázat ještě více odstínů v krajích barevného spektra než ten můj. Ten ovšem není certifikovaný nátiskový monitor, jako je CG2700S.

Kam tím mířím? EIZO se opět rozhodlo, že bude ještě více bojovat proti klimatickým změnám svým chováním. Chce dosáhnout nulového dopadu svého podnikání od materiálů, logistiky, balicích materiálů a vlastně dlouhodobě již tím, jak kvalitní produkty dodává na trh, jaké poskytuje záruky a jak dlouho tyto produkty dokážou pracovat v rukou profesionálů, ale i amatérů s vášní pro přesné zobrazení.

Možná že si ťukáte na čelo a chcete mi tvrdit, že váš „takygrafický“ monitor od konkurence za poloviční peníze ukazuje stejně. Jsem připraven postavit kterýkoliv ze svých monitorů proti vašemu se stejným počtem odpracovaných hodin a dokázat svoje tvrzení. Přemýšlel jsem, jak tento zážitek zprostředkovat těm, kteří nejsou ještě rozhodnutí.

Vymyslel jsem tedy plán, že připravím nějaké setkání u nás v agentuře TISK 64 v Mělníku a zapojím tři generace grafických monitorů EIZO řady CG se stejnou úhlopříčkou a rozlišením na jeden počítač. Můžeme přitom i poklábosit o předtiskových přípravách, a když se mi ozvete dopředu, udělám vám i soukromé setkání, dobrý kafe za tu cestu je samozřejmostí.

Ale pokud jste již rozhodnutí a potřebujete optimalizovat daňový základ do konce roku, neváhejte. Ručím svým dobrým jménem za to, že vás u tohoto monitoru bude práce těšit ještě více než doposud. A ceny? U nástupnického modelu CG2700S zůstala cena stejná jako u předchůdce (modelu CG279X) – 56 990 Kč. Cena verze 4K (modelu CG2700X) je 72 990 Kč, což je zhruba na poloviční úrovni, než je v současnosti cena vlajkové lodi EIZO 32″ 4K modelu CG319X.

Mnoho fotografických zážitků s prémiovým monitorem CG2700S přesně podle aktuálního sloganu EIZO: „Pracujte jen s tím nejlepším!“


Celý článek najdete v lednovém čísle FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv01-2023-web3.jpg

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.