Systém Canon EOS R a jeho první čtyři objektivy

Publikováno: 19. listopadu 2018 | autor Redakce
eos-r.jpg

Myslím si, že nikdo nemohl přehlédnout příchod nového systému Canon EOS R, a pokud přeci jenom někdo takový existuje, tak je buď v nějaké daleké džungli už minimálně čtyři měsíce, nebo je to úplně pasivní člověk. A protože se k takovým tento článek stejně asi nedostane, píšu ho rád pro těch 100 % ostatních, kteří nás čtou. Už dnes lze říci, že bezzrcadlový systém EOS R je povedený a určitě poroste, a to i přes velkou konkurenci.

Rudolf Stáhlich

Mít bezzrcadlovku je fajn,ale chce to objektivy

Co je platné vyvinout skvělý, lehký přístroj a pak na něj nemít co nasadit? Levnějším řešením je samozřejmě řada redukcí a těžší objektivy,v tom má Canon opravdu obrovský výběr (přesahuje myslím stovku). Důležitým a nutným řešením jsou však vlastní lehké objektivy vyvinuté na nový bezzrcadlový přístroj. A ty má Canon také a hned čtyři a my vám je krátce a rychle představíme. Oni si totiž pro tuto novou bezzrcadlovku nepůjdou do kšeftu jen zarytí „canoňáci“, ale i ti, kteří tu značku dosud neměli a fotili třeba „jen“ dobrým smartphonem či kompaktem, těm se těžko vysvětluje, že si mají „teda koupit redukci“ a nějaký velký objektiv z jiné zrcadlovkové řady.

Pro objektiv je důležité,jak se chová tělo

Před Photokinou představený fotoaparát CanonEOS R je totiž první bezzrcadlovkou s nově vyvinutým bajonetem RF. Díky momentálně nejrychlejšímu systému automatického zaostřování a možnosti ostřit za tak nízkých světelných podmínek, jako je – 6 EV2 (zkoušel jsem to sám v Londýně při jeho první prezentaci), je zajímavou volbou pro kvalitní záběry. Celá nová modelová řada objektivů RF je založena na typicky kvalitní optice a stávajících vlastnostech přístrojů Canon a modernizuje nabídku fotografům, kteří se (třeba jen občas) nechtějí tahat s velkým zrcadlovkovým vybavením nebo novým uživatelům (viz výše). Canon EOS R je tedy opatřen bajonetem RF o průměru 54 mm, vzdáleným 20 mm od snímače a opatřeným celkem dvanácti konektory pro komunikaci s objektivy. Takže tu najednou máme kombinaci vysoce výkonných objektivů řady RF, fullframového senzoru CMOS přibližně se 30.3 milionu efektivních pixelů a nejnovějšího procesoru DIGIC 8, umožňující systému EOS R vytvářet momentálně nejvyšší kvalitu obrazu přístrojů Canon. Navíc díky nejrychlejšímu systému automatického zaostřování na světě – jen 0,05 vteřiny – je tu schopnost souvisle zachytit pohybující se objekty s rychlostí až osm snímků za vteřinu v režimu kontinuálního snímání (pevný AF) a pět snímků za vteřinu s AF tracking.

Celý článek o objektivech pro Canon EOS R najdete v rubrice "Technika" našeho listopadového vydání FotoVideo!

FotoVideo 11/2018

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.