Supermoderní generace optiky Leica v nejnovější řadě Xiaomi 14

Publikováno: 23. dubna 2024 | autor Redakce
black-hand-hold-1.jpg

Překoná Xiaomi 14 společně s experty z Leicy všechno, co bylo dosud ve smartphonech k vidění? Jedna z hlavních otázek letošního barcelonského setkání, na němž společnost Xiaomi 25. února představila svou novou řadu 14. Vybrali jsme si z té neuvěřitelné záplavy novinek, které by vydaly na polovinu dubnového vydání, tu nejvyšší Xiaomi 14 Ultra.

Chvilka historie a rekapitulace

Společnosti Xiaomi a Leica v roce 2022 oficiálně uzavřely strategické partnerství a společně tak ženou nekompromisně vpřed celou oblast mobilního zobrazování. Xiaomi navíc neúnavně představuje další generace produktů, čímž neustále redefinuje standardy v tomto oboru.

professional-street-photography.jpg

Řada Xiaomi 14 představuje aktuální vrchol této spolupráce díky použití optiky Leica Summilux. Tato integrace nabízí aktuálně nejpokročilejší optické koncepty a návrhy produktů a upevňuje tak špičkovou pozici Xiaomi v oblasti inovací mobilních zobrazovacích zařízení.

Xiaomi 14 Ultra označil její výrobce jako „Vlajkovou loď pro profesionální fotografie“. Je to tak? Z čeho vlastně vychází?

Důležitý je design

Xiaomi 14 Ultra čerpá inspiraci z tradiční estetiky profesionálních přístrojů, má výrazný kruhový modul fotoaparátu s elegantním plochým designem zad a k dispozici je tím pádem ve dvou klasických barvách: černé a bílé.

Smartphone je zkonstruován na základě robustní konstrukce Xiaomi Guardian Structure, která se skládá z vysoce pevného hliníkového rámu, nano-tech veganské kůže Xiaomi a skla Xiaomi Shield Glass. Celý přístroj je vyroben z jediného hliníkového bloku a nabízí mnohem lepší pevnost rámu. Xiaomi nano-tech veganská kůže se vyznačuje nově vyvinutým složením, jehož výsledkem je tenčí a lehčí povrch s výrazně zvýšenou odolností proti opotřebení.

true-color-display.jpg

Inovativní All Around Liquid Display využívá sklo Xiaomi Shield Glass, které dosahuje konzistentního zakřivení na všech stranách a v rozích, čímž plynule spojuje vizuální přitažlivost ploché obrazovky s hmatovou odezvou zakřiveného okraje. Uživatelé si tak mohou vychutnat své vizuální zážitky díky 6,73" AMOLED displeji C8 WQHD+, který navíc nabízí opravdu velké rozlišení 3200 × 1440 px, hustotu pixelů 522 PPI a variabilní obnovovací frekvenci 1-120 Hz, to vše podpořené maximálním jasem 3000 nitů.

Naše foto a video

Tento aktuálně nejvyšší vlajkový smartphone Xiaomi je vybaven čtveřicí fotoaparátů s rozsahem ohniskových vzdáleností od 12 do 120 mm. Hlavní fotoaparát je vybaven plynule měnitelnou clonou ƒ/1,63–4, nabízí bezproblémové nastavení expozice v různých situacích. Integrace velkého jednopalcového obrazového snímače LYT-900 s dynamickým rozsahem až 14 EV má vynikající kvalitu obrazu i v náročných podmínkách. Sestavu čtyř fotoaparátů doplňují plovoucí teleobjektiv Leica 75 mm, periskopický fotoaparát Leica 120 mm a ultraširokoúhlý fotoaparát Leica 12 mm.

white-backleft45-r2-1.jpg

Xiaomi 14 Ultra je aktuální špičkou v oblasti mobilního zobrazování díky podpoře natáčení videa v rozlišení 8K při 30 snímcích za sekundu u všech čtyř fotoaparátů. Díky optice Leica a 50Mpx snímači zachycuje čistá 8K videa, což usnadňuje profesionální postprodukční úpravy. Jeho hlavní fotoaparát podporuje natáčení rychlostí 4K/120 snímků za sekundu a je přizpůsoben pro 5× zpomalené efekty. Při rozlišení 4K navíc nabízí zoomování v plném rozsahu při 60 snímcích za sekundu. Přístroj také podporuje natáčení Dolby Vision při 4K/60 snímcích za sekundu a je vybaven stabilizací pro plynulý záznam videa. Nově byl přidán také další mikrofon, který je součástí sestavy čtyř mikrofonů a umožňuje nahrávání prostorového i směrového zvuku.

white-back-r9-3.jpg

Aby bylo možné pořizovat profesionální videozáznamy, zavádí nový režim filmové postupy, jako je poměr stran 2,39:1 či pravidlo 180° závěrky, a vytváří tak videa s autentickým filmovým vzhledem a rozostřením pohybu. Zcela nový MasterCinema kóduje HDR videa v 10bitovém standardu Rec.2020 pro zachycení bohatších detailů, světel a stínů, čímž překonává předchozí 8bitový standard BT.709, zejména na obrazovkách HDR. Režim Director nabízí profesionální rozhraní s pokročilým ovládáním parametrů a záznam ve formátu Log pro flexibilní postprodukci. Model 14 Ultra lze integrovat s dalšími zařízeními Xiaomi jako externími monitory pro příjemný produkční zážitek, včetně nového Xiaomi Pad 6S Pro 12.4.

white-right-r4.jpg

Fotografická sada Xiaomi 14 Ultra, která byla představena společně s telefonem, je určena pro nadšence do fotografování a natáčení videa a nabízí rozšířené funkce ve speciálním gripu a pouzdře. Obsahuje dvoustupňovou spoušť, páčku zoomu, přizpůsobitelné tlačítko pro nahrávání videa a další ovládací kolečko. Funguje také jako externí nabíjecí baterie, která poskytuje 1500 mAh. Toto příslušenství je k dispozici za samostatnou cenu, viz níže.

Cena a dostupnost

Xiaomi 14 Ultra je na našem trhu ve dvou barevných variantách Black a White a dodává se s pamětí 16+512 GB. Jeho cena činí 34 999 Kč. Fotografickou sadu s gripem Xiaomi 14 Ultra si můžete zakoupit samostatně, a to za 4999 Kč.

Pro zajímavost:

O trochu menší bratříček Xiaomi 14 existuje dokonce ve třech barevných variantách: Black, White a Jade Green a dodává se se dvěma variantami úložiště (12+256 GB a 12+512 GB) za 21 999 Kč, resp. 24 499 Kč.

A ještě něco: společnost Xiaomi během výše jmenované akce představila také Xiaomi Pad 6S Pro 12.4, Xiaomi Watch S3, Xiaomi Smart Band 8 Pro a Xiaomi Watch 2.


Celý článek najdete v dubnovém FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv04-24-obalka-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.