Stanislav Petera – Středoformátový souboj titánů

Publikováno: 7. července 2022 | autor Redakce
img-5715.jpg

Co se stane, když vezmete foťák za necelých 170 tisíc korun a postavíte ho proti monstru za 1,2 milionu? Obstojí středoformátový „drobek“ Fujifilm GFX 100s se svými lehkými a rychlými objektivy, moderními technologiemi a relativně směšnou cenou proti legendárnímu těžkotonážnímu 150Mpx monstru Phase One IQ4? Budete se divit… já se tedy divil rozhodně. Pojďme se na to společně podívat.

Text a foto: Stanislav Petera, Facebook, Instagram, YouTube

Kdo z nás na to má?

Digitální středoformát je (alespoň mezi běžnými fotografy) trochu bájný pojem. Spousta lidí o něm slyšela, pár vybraných jedinců ho drželo v ruce, ale jen velice úzká skupina lidí ho používá v každodenní práci. Důvod je jednoduchý: cena. Digitální stěny od Hasselbladu a Phase One byly pro normální lidi už od počátku věků téměř nedostupné.

arma---hlavni-vizual-ru.jpg

Ceny nejnovějších modelů začínaly kolem milionu korun a málokterý objektiv se dal pořídit pod dvě stě tisíc. I mezi profesionály se našlo jen pár lidí, kteří si dokázali vysokou cenu ospravedlnit počtem zakázek a středoformát reálně koupit. Ve většině případů se tak digitální stěny prostě pronajímaly na konkrétní práci a cena takového pronájmu se započetla do produkčních nákladů.

arma---hlavni-vizual-stret.jpg

Před pár lety se ale situace změnila, a to hned dvakrát. Poprvé v roce 2010, kdy vyšel Pentax 645D, první dostupný středoformát. Sice s „cropem“, tedy čipem o velikosti 44 × 33 mm namísto obvyklých 53,4 × 40 mm, ale zato jeho cena začínala na báječných 250 tisících korunách, což působilo oproti milionu za Hasselblad nebo Phase One jako zjevení. Rok předtím sice vyšla s podobným strojem Leica (model S2), tam ale cena zdaleka tak příznivá nebyla.

rytir.jpg

Druhou revoluci odstartoval v roce 2016 Hasselblad s modelem X1D. Stavěl na myšlence, že přechod k bezzrcadlovkám, který v té době probíhal u „obyčejných“ fullframových a APS-C foťáků, by možná slušel i střednímu formátu. Hasselblad tedy vytvořil něco, co vypadalo s trochou nadsázky jako „středoformátový kompakt“. K dostání za (téměř) lidových 250 tisíc korun.

vojaci-nuz.jpg

Pak ale přišel únor 2021 a fotografická scéna se otřásla ještě jednou. Přišel Fujifilm GFX 100s. Foťák, který v jednom balení kombinuje rozlišení těch nejdražších strojů od Phase One či Hasselbladu, rychlost a technologie nejnovějších vlajkových lodí od Canonu či Nikonu, a přitom stojí méně než Sony A1. Divné, že? Někde přeci musí být háček, kompromis, slabé místo… Pojďme ho společně najít...


Celý článek najdete v červencovém čísle časopisu FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv07-22-web3.jpg

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.