SONY FE 24–50 mm f2,8G – Tomu se říká hodně vysoký standard

Publikováno: 22. dubna 2024 | autor Redakce
oficial-dsc0177-hdr.jpg

Fullframový objektiv, který ve svém relativně malém a lehkém těle nabízí vysoké rozlišení a opravdu krásný bokeh, charakteristický pro světlené objektivy řady G s clonou f/2,8.

Pokrývá ohniskové vzdálenosti 24 až 50 mm, takže se hodí na spoustu fotografických žánrů včetně videa. Když to upřesníme na street, dokument, přírodu, krajiny a portréty, určitě se nesekneme – a to vše v opravdu vysoké kvalitě. Dále se zmiňujeme i o skvělých záběrech zblízka.

Pojďme na něj: nejdříve nový design

Díky nejnovější optické a mechanické konstrukci byly zachovány kompaktní rozměry s průměrem filtru 67 mm, maximálním průměrem 74,8 mm, délkou 92,3 mm a hmotností přibližně 440 g.

oficial-2450-a-large-(1).jpg

Vnitřní sestava se skládá ze čtyř asférických členů a dvou ED členů (extra-low dispersion). Jejich použitím se, jak známo, snižuje výskyt různých klasických vad, jako je chromatická aberace, a snímky dosahují vysokého rozlišení od středu až po úplné okraje. Novinka označená jako FE 24–50 mm f/2,8G je vybavena kruhovou clonou s jedenácti lamelami, které spolu s potlačenou sférickou aberací vytváří krásný jemný bokeh, na němž si objektivy řady G přímo zakládají.

Minimální ostřicí vzdálenost objektivu, která je na širokém konci 19 cm (AF), umožňuje spolu s maximálním zvětšením 0,30× (AF) vysoce kvalitní záběry zblízka. Focení jarních květin a první zeleně se určitě nebraňte.

Dva motory špičkově ostří

Radost z kvality obrazu vytvářeného tímto objektivem nám mimo jiné dělal špičkový autofokus, který je poháněn dvěma lineárními motorky. Umožňují vysokorychlostní, vysoce přesné a hlavně velmi tiché ostření. Jak výrobce uvádí, podporuje to vysokorychlostní sériové snímání se sledováním AF/AE až do rychlosti 120 snímků za sekundu při použití s fotoaparátem Alpha A9 III.

oficial-dsc0244.jpg

My jsme ostřili na starší sedmičce a bylo to přímo fantastické. Těm, kteří si potrpí na solidní výkon při natáčení videa, nabízí tento objektiv sledování AF pro záznam videa s vysokou snímkovou kadencí 4K/120p nebo FHD/240p, kde hraje ovládání ostření zásadní roli. Tento model navíc podporuje stabilizaci obrazu Active Mode pro stabilní snímání při chůzi, a dokonce i za běhu.

Tím se dostáváme k jeho výhodám při natáčení videa, kdy umožňuje dosáhnout videozáznamu s vysokou kvalitou. Při použití MF s lineární odezvou a plynulým a přesným ostřením tu máme příjemné a intuitivní manuální ostření.

Fajn funkce a ovládání

Objektiv FE 24–50 mm f/2,8G má řadu uživatelsky příjemných funkcí, jako je programovatelné tlačítko pro uzamčení zaostření, clonový kroužek, přepínač pro zapnutí/vypnutí clony a přepínač režimu zaostření, které zajišťují snadné a komplexní ovládání. Navíc byl objektiv zkonstruován tak, aby byl odolný proti prachu a vlhkosti, a je opatřen fluorovou vrstvou, která zabraňuje ulpívání nečistot na přední ploše.

Hlavní vlastnosti

  • Bajonet: Sony E
  • Formát: full-frame
  • Typ objektivu: standardní zoom
  • Min. ohnisková vzdálenost: 24 mm
  • Max. ohnisková vzdálenost: 50 mm
  • Ostření: automatické/manuální
  • Optická stabilizace: ano
  • Průměr filtru: 67 mm
  • Světelnost při nejkratší ohniskové vzdálenosti: 2,8
  • Světelnost při nejdelší ohniskové vzdálenosti: 2,8
  • Odolnost proti povětrnostním vlivům: ano
  • Délka: 92 mm
  • Průměr/šířka: 75 mm
  • Hmotnost: 440 g
  • Dostupnost a cena: na našich trzích od března 2024 za 31 990 Kč

Naše zkušenosti

Při procházce ještě zimním lesem, kdy na jeho okrajích občas už docela slibně zazářilo nesmělé skorojarní slunce, se objektiv choval světelně optimisticky, vybíral dobře ostrá rozhraní světel a stínů, doostřoval tmavé objekty a chytal všechny náznaky barev stále ještě šedého a sporadicky nasvíceného lesa.

Na zkušebních snímcích, z nichž většinu dáme na náš web iFotovideo.cz, není vidět rozdíl v ostrosti mezi minimální a maximální dosažitelnou ohniskovou vzdáleností. Věrný svému předsevzetí, že bude všude ostrý, to také dokazuje.

oficial-dsc0177-hdr.jpg

K váze a velikosti

Výrobce uvádí, že se jedná o FF objektiv, který ve svém relativně malém a lehkém těle nabízí vysoké rozlišení. Ano, i to je pravda. Objektiv stejného rozsahu v této velikosti najdete obtížně. Vždyť váží pouhých 440 gramů. Když jsme vzali do ruky náš starší pevný 24 mm se stejnou světelností, byli jsme na méně než poloviční váze, ale s průměrem filtru 49 mm a pro řadu využití oproti zoomu 24–50 mm nepoužitelný.

24mm-dsc6034.jpg

Srovnávat v tomto případě fakt nelze, protože například uvnitř je o polovinu méně a mnohem menších skleněných členů. Nejen s váhou a rozměry tohoto nového špičkově provedeného zoomu zavládla od prvních chvil v naší redakci naprostá spokojenost, ale to už to shrnujeme a hodnotíme.

50mm-dsc6033.jpg

Slovo závěrem

Mezi jednoznačné klady patří světelnost, rychlost, váha a rozměry i kvalita videa. Tou největší devizou je dokonalá a jednotná ostrost tohoto zoomu od začátku až do konce a to, že vás vlastně vůbec neomezuje v hranicích možností. Jedinou malou slabinu jsme možná nalezli v ceně, která je sice přijatelná, ale kdyby se pohybovala těsně pod hranicí 30 tisíc, byla by přijatelnější.

Jedná se o naprosto všestranný objektiv se snadným ovládáním, určený snad pro každého a ke každodennímu používání, navíc s dostatečnou ochranou před nepříznivými povětrnostními vlivy.


Celý článek najdete v dubnovém FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv04-24-obalka-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.