Novinka – Kompaktní 4K videokamera s profesionálními funkcemi Canon XA45

Publikováno: 6. února 2021 | autor Redakce
Novinka – Kompaktní 4K videokamera s profesionálními funkcemi Canon XA45

Canon tak reaguje na stoupající poptávku po obsahu v rozlišení 4K v mnoha oblastech, včetně firemních videí, vzdělávacích záznamů a náboženských přenosů i v nezávislé dokumentární a filmové tvorbě. Profesionální videokamera s 20násobným optickým transfokátorem vybavená snímačem typu CMOS formátu 1/2,3" dokáže pořizovat záznam v rozlišení 4K UHD nebo Full HD s kodeky XF-AVC a MP4.

Videokamera XA45 navazuje na model XA40 (uvedený na trh v roce 2019). Přidává výstupní terminál 3G-SDI, který uživatelům umožňuje připojit standardní záznamové vybavení, např. enkodéry pro živý přenos. Tím Canon vychází vstříc stoupající potřebě profesionálního IP připojení.

Novinka – Kompaktní 4K videokamera s profesionálními funkcemi Canon XA45

Kompaktní a výkonná

XA45 s hmotností přibližně 730 g (pouze tělo) je velmi kompaktní 4K UHD videokamera. Navzdory malým rozměrům kamery zajišťuje spojení 1/2,3" snímače CMOS s rozlišením 4K UHD a obrazového procesoru DIGIC DV6 dokonale ostrý obraz 4K UHD a vysoce kvalitní převzorkovaný Full HD obraz. Tím uspokojuje rostoucí poptávku po kvalitním audiovizuálním obsahu.

Novinka – Kompaktní 4K videokamera s profesionálními funkcemi Canon XA45

Na rozdíl od modelů XA15 a XA11 mohou uživatelé kamery XA45 pořizovat záznam v profesionálním formátu XF-AVC, který umožňuje zapojení do profesionálních pracovních postupů a poskytuje dodatečná metadata rozšiřující kreativní možnosti při postprodukci. Kamera umožňuje záznam v rozlišení 4K UHD XF-AVC nebo Full HD[1] s maximálním datovým tokem 160 Mb/s při snímkové frekvenci 25,00P a 45 Mb/s při záznamu ve Full HD. Videokamery jako XA45 s podporou 4K pomáhají zajistit relevantnost obsahu do budoucna s ohledem na rostoucí poptávku po tomto rozlišení. Přesto je formát Full HD stále široce užívaný. V režimu Full HD nabízí kamera XA45 snímkové frekvence 25,00P, 50,00P a 50,00i.

Novinka – Kompaktní 4K videokamera s profesionálními funkcemi Canon XA45

Pro ty, kdo vyžadují rychlou práci v nesnížené kvalitě, nabízí XA45 také záznam 4K/UHD na SD karty pomocí kodeku MP4.

Dokonalý společník pro živé přenosy

V roce 2020 došlo ke značnému rozmachu živých přenosů v řadě oblastí. Mnoho firem, škol a jiných institucí začalo fungovat virtuálně, k čemuž potřebovaly spolehlivé audiovizuální vybavení, které dokáže živě přenášet obsah ve vysoké kvalitě. To je jeden z problémů, na který je kamera XA45 s výstupem 3G-SDI přímou odpovědí. Díky výstupům SDI i HDMI ji však lze jednoduše začlenit do různých uspořádání pro živý přenos.

Novinka – Kompaktní 4K videokamera s profesionálními funkcemi Canon XA45

Dokonalá optika

Videokamera XA45 je vybavená vysoce kvalitním objektivem s 20násobným zoomem, který nabízí pozoruhodně velký rozsah ohniskových vzdáleností na kameru takto malých rozměrů – v přepočtu na kinofilm od 29,3 mm na širokém konci do 601 mm na dlouhém. Rozsah transfokace lze ještě rozšířit pomocí vestavěného dvojnásobného telekonvertoru. S volitelným až 400násobným digitálním zoomem mohou uživatelé pořizovat záběry ze vzdálenosti, z jaké by to jinak nebylo možné. Pro případy, kdy je nutná stabilizace obrazu, nabízí XA45 tři účinné režimy stabilizace – standardní, dynamický a asistovaný – které zajišťují nerozechvěný obraz za všech okolností.

V prosinci 2020 společnost Canon vydala aktualizace firmwaru řady svých videokamer – včetně XF405 / XF400, XA40 / XA45, XA55 / XA50 a modelů LEGRIA HF G60 a HF G50. Kamera s aktualizovaným firmwarem podporuje funkci Custom Picture, která umožňuje upravit nastavení obrazu včetně ostrosti, sytosti, detailu pokožky a odstranění šumu a poskytuje uživatelům volnost přizpůsobit obraz svým tvůrčím představám. Aktualizace navíc rozšíří možnosti vlastního přizpůsobení kamer pro pohodlnější ovládání – uživatelé budou moci přiřadit programovatelným tlačítkům další funkce, jako je zobrazení přepalů, oblasti zaostření a kompozičních značek.

Všestranné zvukové schopnosti

Kamera XA45 podporuje také profesionální záznam zvuku. Odpojitelná rukojeť má zabudované dva standardní tříkolíkové konektory XLR pro připojení externích mikrofonů. Záznam je možný dvoukanálově nebo čtyřkanálově. Kamera má rovněž linkový a mikrofonní vstup a konektor 48V Phantom. Je vybavená i vestavěným stereo mikrofonem a standardním konektorem typu Jack 3,5 mm, kterým lze také napájet externí mikrofon.



[1] Konkrétně videokamera umožňuje záznam ve formátu XF-AVC v rozlišení 4K UHD 3840x2160 při snímkové frekvenci 29,97P / 23,98P / 25P a v rozlišení FHD 1920x1080 při snímkové frekvenci 59,94i / 59,94p / 50i / 50p / 29,97p / 25p / 23,98p


Už máte únorové FotoVideo?

Podívejte se, co v něm najdete...

FV 02 21 OBSAH

FV 02 21

Vybírejte z únorového vydání časopisu FotoVideo a hlavně si ho kupte:

ROZHOVOR: LUKÁŠ BÍBA

Nejraději fotí vlastní reportážní věci, ale stejně většinu z nich pouštím do redakce.

OSOBNOST: OTAKAR METLIČKA

Povídáme si s vítězem 19. ročníku Fotografa roku o jeho cestách a speciálních koníčcích.

ROZHOVOR: JIŘÍ JIROUTEK

Učím fotografy, aby necvakali, ale tvořili.

ROZHOVOR: EDUARD GENSEREK

„Keď som fotil na juhozápade Etiópie rituálne súboje tamojších kmeňov, hned …“.

SOUTĚŽ: NAŠE STOPY

Zúčastnili jste se této speciální japonsko-české soutěže? Přinášíme výsledky.

PRAXE: FOTOGRAFICKÉ PRÁVO

Poradíme, jak dobře a bezpečně uzavřít licenční smlouvu. Fotografové pozor!

TECHNIKA: TISKÁRNA CANON PIXMA PRO-200

Chcete také mít radost z vlastnoručně vytištěných fotografií? Tak si přečtěte náš test.

FOTOGRAF ROKU: TÉMA „DVA“ VYHODNOCENO!

Najdete svůj úspěšný snímek mezi třiceti nejlepšími? Fotograf roku jede na plné obrátky.

… a samozřejmě dalších minimálně dvacet zajímavých článků!

Výhodné je si nechat posílat FotoVideo až domů!

A zase máme pro vás další dárky k celoročnímu předplatnému FotoVideo. Udělejte si radost (a také vašim blízkým?) na dalších dvanáct měsíců! S naším předplatným opravdu ušetříte. Vybírejte dle chuti, ale rychle, dárků je dost, ale některé jen v omezeném množství! Předplaťte si nás natrvalo, nebo si vyzkoušejte, zda nás chcete odebírat po jednom či dvou či třech či šesti či dvanácti výtiscích. Jak se vám to bude líbit. Ale s delší dobou předplatného klesá jeho cena a dárek je k novému, celoročnímu předplatnému.

Vybírejte si na našem webu:

http://www.ifotovideo.cz/rubriky/predplatne/

Mít doma kvalitně tištěný časopis FotoVideo každý měsíc o den dříve, než se objeví ve volném prodeji na stáncích a v prodejnách, a ještě k tomu za cca 60 % jeho normální, prodejní ceny, to už se fakt vyplatí! Šetříte tak své peníze s námi!

Optimistické únorové FotoVideo

 

 

 

 

 

 

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.