Nové světelné objektivy Tokina pro Fujifilm X

Publikováno: 18. února 2021 | autor Redakce
Nové světelné objektivy Tokina pro Fujifilm X

Japonská Tokina poprvé přichází na trh s objektivy pro bajonet Fujifilm X-mount a sází na jistotu. Dvojice pevných skel má oblíbené ohniskové vzdálenosti odpovídající 35 a 50 mm na kinofilmu a nabízí navíc i velmi dobrou světelnost.

Text a foto: Jakub Cejpek, www.cejpek.com

Nebýt bílého nápisu ani byste ty dva modely od sebe nerozlišili. Tokina atx-m 23 i 33 mm mají nachlup stejné rozměry (délka 72 mm, Ø 65 mm), prakticky totožnou hmotnost kolem 280 g i skvělou světelnost f/1,4. I proto bylo nasnadě testovat oba objektivy naráz.

Nové světelné objektivy Tokina pro Fujifilm X

Jako obvykle vycházím z reálné zkušenosti při focení, tj. nezaobíral jsem se porovnáváním testovacích terčů a obrazců, ale používal jsem je v běžném provozu.

Nové světelné objektivy Tokina pro Fujifilm X

Fotil jsem různorodá témata, která se mi za uplynulý měsíc dostala do hledáčku, v interiéru i venku, za šera, mlhy, na plném slunci, na sněhu, ve 3000 metrech nad mořem i v 20° mrazech. Nasazoval jsem je na Fujifilm X-H1 a X-T4, se kterými tvoří díky kompatibilitě a velikosti objektivů vyvážený set.

Nové světelné objektivy Tokina pro Fujifilm X

Trocha osvěty na úvod

Značku Tokina si možná spojíte hlavně s objektivy pro zrcadlovky, ale tyto dva kousky se nově snaží naplnit i poptávku v rostoucím segmentu mirrorless. A nemají to lehké, protože originální objektivy Fujinon jsou opticky povedené a navíc se do boje přidává i řada cenově dostupnějších výrobců, byť jsou jejich modely často výhradně manuální.

Nové světelné objektivy Tokina pro Fujifilm X

Tokina se rozhodla pro cestu kvality a uživatelského komfortu. Proto jsou objektivy atx-m díky licencovanému protokolu Fujifilmu plně kompatibilní se systémem X-mount, včetně všech funkcí autofokusu a podpory pětiosé stabilizace v těle fotoaparátu.

Vývojáři se snažili objektivy nastavit…

Celý článek si přečtěte v únorovém FotoVideo...

FV 02 21 OBSAH

Praxe střídá Inspiraci a soutěž následuje

FotoVideo je známé svými praktickými materiály, na které naši čtenáři živě reagují a domáhají se pokračování. Občas se nám povede tu naší praktickou část zvětšit a „zahustit“ a to je i případ tohoto únorového vydání. Zatím je ještě čas studovat a připravovat se na fotografickou sezónu a my věříme, že vám zkušenosti a rady Petra Jana Juračky, Petra Březiny, Jakuba Cejpka, Patra Špelty a třeba i ty naše čistě redakční přijdou vhod. Tentokrát se nezapomeňte pozorně podívat na naší občasnou právní poradnu, kterou opět přípravila JUDr Pavla Nečasová, jejíž rady o uzavírání a typech fotografických smluv vám jistě přijdou vhod. Tak si to únorové FotoVideo pěkně užijte!

FV 02 21

Vybírejte z únorového vydání časopisu FotoVideo a hlavně si ho kupte:

ROZHOVOR: LUKÁŠ BÍBA

Nejraději fotí vlastní reportážní věci, ale stejně většinu z nich pouštím do redakce.

LUKÁŠ BÍBA

OSOBNOST: OTAKAR METLIČKA

Povídáme si s vítězem 19. ročníku Fotografa roku o jeho cestách a speciálních koníčcích.

OTAKAR METLIČKA

ROZHOVOR: JIŘÍ JIROUTEK

Učím fotografy, aby necvakali, ale tvořili.

JIŘÍ JIROUTEK

ROZHOVOR: EDUARD GENSEREK

„Keď som fotil na juhozápade Etiópie rituálne súboje tamojších kmeňov, hned …“.

EDUARD GENSEREK

SOUTĚŽ: NAŠE STOPY

Zúčastnili jste se této speciální japonsko-české soutěže? Přinášíme výsledky.

PRAXE: FOTOGRAFICKÉ PRÁVO

Poradíme, jak dobře a bezpečně uzavřít licenční smlouvu. Fotografové pozor!

FOTOGRAFICKÉ PRÁVO

TECHNIKA: TISKÁRNA CANON PIXMA PRO-200

Chcete také mít radost z vlastnoručně vytištěných fotografií? Tak si přečtěte náš test.

TISKÁRNA CANON PIXMA PRO-200

FOTOGRAF ROKU: TÉMA „DVA“ VYHODNOCENO!

Najdete svůj úspěšný snímek mezi třiceti nejlepšími? Fotograf roku jede na plné obrátky.

… a samozřejmě dalších minimálně dvacet zajímavých článků!

Výhodné je si nechat posílat FotoVideo až domů!

A zase máme pro vás další dárky k celoročnímu předplatnému FotoVideo. Udělejte si radost (a také vašim blízkým?) na dalších dvanáct měsíců! S naším předplatným opravdu ušetříte. Vybírejte dle chuti, ale rychle, dárků je dost, ale některé jen v omezeném množství! Předplaťte si nás natrvalo, nebo si vyzkoušejte, zda nás chcete odebírat po jednom či dvou či třech či šesti či dvanácti výtiscích. Jak se vám to bude líbit. Ale s delší dobou předplatného klesá jeho cena a dárek je k novému, celoročnímu předplatnému.

Vybírejte si na našem webu:

http://www.ifotovideo.cz/rubriky/predplatne/

Mít doma kvalitně tištěný časopis FotoVideo každý měsíc o den dříve, než se objeví ve volném prodeji na stáncích a v prodejnách, a ještě k tomu za cca 60 % jeho normální, prodejní ceny, to už se fakt vyplatí! Šetříte tak své peníze s námi!

Optimistické únorové FotoVideo

 

 

 

 

Právě vychází
fv03-24-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.