K čemu jsou proboha fotografovi filmová světla? Přinášíme vám velký test LED panelů FOMEI

Publikováno: 23. ledna 2019 | autor Redakce
Sanislav Petera, Svícení

Když přijde na práci s umělým světlem, drtivá většina fotografů řeší zásadní problém: jak zařídit, aby ho měli co nejvíc. Dost na to, aby mohli nasvítit celou skupinu svatebčanů v pravé poledne. Dost na to, aby záblesky přebily slunce u portrétu sportovce na stadionu. Dost na nasvícení celého auta. Prostě světla není nikdy dost. Nebo je to jinak?

Sám jsem před časem začal řešit úplně opačný problém. Několik projektů, na kterých jsem pracoval, mě zavedlo do interiérů − na půdu muzea, do stísněné zámecké komnaty nebo třeba do sklepa. A z otázky, jak zařídit, abych měl dost světla, se rázem stala otázka, jak se proboha všeho toho světla zbavit? Jestli jste někdy fotili se záblesky v interiéru, asi víte, o čem je řeč. A jestli ne, tady je jednoduchý příklad:

Jsme v zámecké komnatě. Modelka v historickém kostýmu sedí na posteli a připravuje se navečerní bál. Šperky se lesknou, měkké světlo z oken jí měkce kreslí na zádech i šíji. Jen by to chtělo trochu prosvětlit obličej. Chystáme záblesk, nasazujeme softbox, nastavujeme správný směr. A protože jsme zkušení fotografové, volíme rovnou nejnižší intenzitu. Cvak. Atmosféra je pryč, celá místnost je přesvícená a paprsky světla z oken zmizely. Celá místnost se topí v chaotických odrazech světla od stěni stropu.

Zní to povědomě? Tohle je přesně chvíle, kdymi došlo, že na jistý typ fotek by se daleko víc hodila jiná světla, která budou výrazně slabší. Dovolí mi precizněji kontrolovat jak směr, tak ideálně i barvu. Světla, kterými budu moci atmosféru v interiérech podpořit a zesílit, aniž bych ji ale zrušil. Shodou okolností se mi do rukou dostaly na testování nejnovější LED panely FOMEI.

Panely jsem dostal na test rovnou ve třech velikostech a výkonech: 36W, 100W a 150W. Od sebe se liší jen plochou, počtem diod a výkonem, všechny ostatní vlastnosti jsou totožné, takže je nebudu rozdělovat. Hned první věc, které si všimnete, je naprosto skvělá. Panely dostanete v praktické (a opravdu bytelné) nylonové tašce, do které se vejde jak samotný panel, tak příslušenství. Silný asistent pobere do každé ruky dvě světla a velmi ocení, že se skvěle nosí. Po vybalení vás pak čeká samotný panel s klapkami, stříbrné potahy na klapky na suchý zip a dva filtry. První je takzvaný frost, tedy difuzní filtr, který světlo rozptýlí. To je užitečné, zvlášť když je potřeba měkké světlo nebo se chcete zbavit odlesku jednotlivých diod např. na pleti. Druhý je žluto-oranžový filtr, který změní světlo na velmi příjemnou barvu žárovek až ohně. Světla pak nasadíte na stativ úplně stejně jako záblesky. Poslední, co stojí za zmínku, je adaptér do sítě. Všechna LED světla z této řady mají totiž patku, do níž můžete nasunout buď adaptér, nebo externí baterii. Lze tedy fotit i na místech, kde není k dispozici elektřina. Samotná baterie není součástí balení, ale je třeba ji dokoupit zvlášť. K samotným LED panelům jsem na testování dostal i jednu specialitu, 17W LED BAR, což jev podstatě svítící tyč, které jsme obratem začali přezdívat zářivka. Výkonem je sice daleko slabší než panely, zato se ale dodává rovnou s baterkou a díky kompaktní velikosti jsme ji používali hlavně na dosvěcování detailů v interiérech. Za knihovnu, křeslo nebo do skříňky se totiž narozdíl od větších světel vejde přímo dokonale.

Dost ale rozbalování, světla jsou od toho, aby se s nimi fotilo. Takže jak se s LED panely fotí? Otestovali jsme je hned na dvou rozdílných projektech. První byl Alchymista. Tajemný příběh z dob Rudolfa II. o starém učenci, který ve své dílně bádá nad kamenem mudrců. Dílnu jsme si postavili na půdě alchymistického muzea. Tmavý, velmi stísněný prostor, kde nebylo světlo vůbec žádné. Hned první vlastnost LED panelů je naprosto skvělá. Světlo zapnete…a ono svítí. Pro člověka zvyklého na bateriové záblesky veliké kouzlo. Navíc svítí úplně přesně tak, jak bude svítit i na fotce. Žádné zkoušení intenzity, žádné bádání nad tím, proč se světlo z pilotní žárovky liší od světla z výbojky. Co vidíte, to dostanete, naprosto přesně. Na Alchymistu jsme použili pět LED panelů a hned jsme ocenili i jejich druhou funkci. Krom toho, že svítí, dokážou také vyzařovat různými barevnými teplotami. Rozsah můžete velmi rychle a pohodlně nastavit od 3000 až do 8000 K, tedy od teplého světla žárovek přes teplé nebo studené bílé světlo až po modrou barvu půlnočního světla. K čemu to je? Alchymistova dílna je plná baněk, křivulí s tekutým ohněm a svíček. Všechno tu září teplým, příjemným světlem, jenže příliš slabě. Není tedy nic snazšího než na panelech nastavit teplotu kolem 3500 K a ze správného směru původní zdroje podpořit. Iluze je dokonalá. Hned další světlo pak má na modela přicházet ze střešního okna od měsíce. Tady stačí nastavit teplotu 8000 K a máme měsíc jako vyšitý. Intenzita se navíc dá nastavovat opravdu ve velkém rozsahu, takže není problém zachovat atmosféru jak tam, kde chceme vidět současně i plamínky svíček, takv interiéru za slunečného dne. Z tohoto focení jsme odjížděli naprosto nadšení, do tmavších interiérů se světla hodí a umí vytvořit atmosféru, jakou bychom se záblesky nikdy neudělali.

Sanislav Petera, Svícení

Druhé focení je ale větší výzva. Sci-fi příběh o vesmírných poutnících, kteří v kosmických svítících oblečcích putují ve své lodi z jedné umírající planety na další a postupně je oživují. Tady jsme chtěli světla otestovat i v exteriérech a zjistit, jestli jsou dost silná i pro práci venku. Focení jsme naplánovali na dobu těsně před svítáním, kdy už je sice vidět a dá se fotit, ale hladina denního světla není tak silná, aby přebila efekty na oblečcích. I tady se světla osvědčila výborně. Jsou zároveň dost silná, aby dokázala nasvítit celou scénu, ale současně nepřebila LED dekorace na kosmonautech. Série byla převážně ve studených tónech, takže se opět osvědčila možnost nastavovat barevnou teplotu. Tady senám hodila i další možnost, kterou LED panely nabízí, totiž měnit jak barvu, tak intenzitu na dálku z aplikace v telefonu. To je skvělé zvlášť v případech, kdy máte světla rozestavěná několik desítek metrů od sebe a jen jednoho asistenta. V aplikaci se dá pracovat jak s každým světlem zvlášť, tak s celými skupinami. I tady se tedy panely osvědčily a s přehledem zvládly práci v exteriéru.

Sanislav Petera, Svícení

Takže jaké jsou LED panely FOMEI a k čemu jsou fotografovi? Sám jsem s nimi byl velmi spokojený. Používám je od té doby všude tam, kde jsou blesky moc silné. Hodí se na práci v interiérech, lhostejno zda ve velkých nebo malých. Výborně se s nimi doplňuje světlo lampiček, lustrů, žárovek nebo ohně. Používáme je na focení za východu i západu slunce, za soumraku nebo v hlubokých lesích. Možnost měnit barevnou teplotu světla je užitečná stejně jako dálkové ovládání. LED panely jsou navíc překvapivě levné (ve srovnání se záblesky), takže pořízení dvou nebo tří kusů není až takový problém. Kam se LED naopak příliš nehodí,jsou exteriéry za plného slunečního světla, tam jejich výkon nestačí a je lepší použít záblesky. Jako fotograf bych měl jedinou prosbu pro příští verzi. Krom frost a teplého filtru bych opravdu ocenil i modrý filtr pro sytě modré noční světlo. Jinak jde o velmi užitečný nástroj, který rád a často používám.

Stanislav Petera

Celou recenzi se skvělými fotografiemi naleznete v lednovém FotoVideo!

FotoVideo 01/2019


Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.