Perfektně ostrý Tamron 150–500 mm f/5–6,7 Di III VC VXD pro Nikon Z

Publikováno: 31. března 2024 | autor Luděk Bouška
nz8-6437.jpg

Poslední roky se Tamronu zoomy opravdu daří. Připadá mi, že dokáže nabídnout buď výkonné profi objektivy za daleko lepší cenu než značkové objektivy, anebo dokáže nabídnout zoomy, které konkurence prostě nenabízí.

Právě ten druhý případ se týká objektivu Tamron 150–500 mm f/5–6,7 Di III VC VXD. Na své parametry je výjimečně malý a lehký – v mé brašně byl velikostí srovnatelný se světelným zoomem 70–200 mm f/2,8, což pokládám za jeden ze zásadních parametrů ovlivňujících praktičnost použití. Byla s ním opravdu radost fotit, překvapivě dobře si poradil i s rychle se pohybujícími objekty.

nz8-6432.jpg

A teď podrobněji

Už v úvodu jsem psal, že Tamron zoomové objektivy prostě umí, a toto tvrzení se stoprocentně týká i objektivu 150–500 mm f/5–6,7 Di III VC VXD. Rozsah zoomu 150 až 500 mm mi připadá velice sympatický, skvěle doplňuje třeba světelný zoom 70–200 mm f/2,8 nebo opravdu vynikající 70–180 mm f/2,8. Běžně vystačím (a řekl bych, že i naprostá většina ostatních fotografů) s asi nejuniverzálnějším telezoomem 70–200 mm ve světelnosti f/2,8, ale občas se přece jen dostávám do situací, kdy je dvoustovka prostě krátká. Jenže potřeba dlouhých ohnisek je v mém případě docela výjimečná na to, abych si pořizoval delší objektiv – a že je z čeho vybírat!

nz8-6429.jpg

Od Tamronu známe hned několik konkurentů. Ten nejdostupnější, nejmenší a nejlehčí je Tamron 70–300 mm f/4,5–6,3 Di III RXD. Je vynikající třeba na cestování, kdy budete bedlivě hlídat každý gram a centimetr. Jestliže je 300 mm málo, je tu o trošku větší a těžší Tamron 100–400 mm f/4,5–6,3 Di VC USD, ale musíte se smířit i s tím, že je pouze ve verzi pro zrcadlovky, takže nesmíte zapomenout přibalit ještě redukci. Plusem je i stabilizátor obrazu. Rozsahem ještě zajímavější je Tamron 50–400 mm f/4,5–6,3 Di III VC VXD, který je také vybaven stabilizátorem, ale aktuálně je k dostání jen s bajonetem Sony E.

nz8-6430.jpg

Tamron 150–600 mm f/5–6,3 SP Di VC USD jsem kdysi zkoušel a byl jsem s ním docela spokojen. Měl pro mě ale dvě zásadní nevýhody: byl na mě moc velký a těžký. Zvířata fotím sice rád, ale ne zase tak často, abych tak velký objektiv musel mít doma.

Novější model 150–600 mm f/5–6,3 SP Di VC USD G2 je ve všech ohledech ještě lepší než jeho zmiňovaný předchůdce, jenže mu zůstaly ony dvě zásadní nevýhody.

Když se mi ale dostal do rukou nový Tamron 150–500 mm f/5–6,7 Di III VC VXD ve verzi pro bezzrcadlovky Nikon s bajonetem Z, hned jsem zajásal. Dlouhý konec zoomu 500 mm je pro mé potřeby naprosto dostačující, ale malé rozměry a hmotnost 1700 g – to je něco! Znamená to, že se mi pětistovka vejde v pohodě do brašny a ani nepoznám, že mi tam něco přibylo (ověřeno v praxi). Při prvním pohledu mě trochu zarazila světelnost f/6,7 na delším konci, ale to je právě důvod příjemně malých rozměrů.

nz8-6436.jpg

První dojem byl tedy veskrze pozitivní, takže jsem se nemohl dočkat, jak se s ním bude fotit. Objektiv jsem vzal na několik různých typů focení a k mému nadšení se dobrý dojem nijak nezhoršil, právě naopak. Jak se totiž ukázalo, kvalita obrazu nijak nezaostává a podobně spokojen jsem byl i s rychlostí zaostřování.

Kvalita obrazu

Ukázkové snímky (z uvedeného odkazu na konci tohoto článku vřele doporučuji stáhnout je v plném rozlišení, na webu nejsou v plné kvalitě) vznikaly za různých okolností, statické fotky byly pořízeny jak ze stativu, tak z ruky, bizony, psa a dravce jsem fotil pouze z ruky. Je krásně vidět, jednak jaké situace zvládá stabilizátor, ale samozřejmě také kresba a obecně optické vlastnosti objektivu na snímcích pořízených ze stativu.

070-recenze-tamron-150-500-mm-f5-6-7-di-iii-vc.jpg

Velkou radost jsem měl (a stále mám) z perfektní ostrosti i na plně otevřenou clonu, což je nastavení, které budete vzhledem ke světelnosti pravděpodobně používat nejčastěji. Kresba je velice slušná na všech ohniscích, což mi udělalo ohromnou radost. Všiml jsem si ale zhoršení kresby vlivem difrakce.

V kombinaci s tělem Nikon Z 8 a Z 9 se začíná projevovat už na clonách vyšších než cca f/11. Pokud jde o kresbu na všech clonách, chová se objektiv celkem standardně. Po mírném zaclonění je ostrost ještě lepší než na otevřenou clonu a nejlepší je cca při clonách f/8–11. Už na cloně f/16 se začíná znatelně projevovat zmíněná difrakce, vyšší clonová čísla jsem do ukázkových fotek ani nezařadil.

003-recenze-tamron-150-500-mm-f5-6-7-di-iii-vc.jpg

Design, konstrukce, ergonomie a ovládací prvky

Tamron přišel s novým designem už před pár lety, takže všechny nové modely spolehlivě poznáte podle stříbřitého prstence u bajonetu.

Na boku objektivu najdete pouze přepínače zaostřovacího systému, což je poměrně neobvyklé, protože třeba stabilizátor se ve verzi pro Nikon Z ovládá pouze z těla přístroje. Praktický je omezovač rozsahu zaostřovacích vzdáleností. Kromě plného rozsahu si můžete vybrat ještě mezi dvěma dalšími možnostmi: buď zaostřujete od minimální zaostřovací vzdálenosti do 10 m, nebo od 10 m do nekonečna. Na verzi pro Nikon Z je ještě možnost přepínat mezi lineárním a nelineárním pohonem kroužku pro manuální ostření, což oceníte při natáčení videa.

056-recenze-tamron-150-500-mm-f5-6-7-di-iii-vc.jpg

Zaostřování probíhá uvnitř objektivu, takže se nikde nic neotáčí, ale při zoomování se tubus výrazně vysouvá, což je v tomto rozsahu zoomu naprosto běžné. Samotný zoomovací prstenec je poměrně široký, ale oproti většině ostatních zoomových objektivů je navíc ještě posuvný. Posunutím si zaaretujete aktuálně nastavenou ohniskovou vzdálenost – velice praktické.

Majitelé stativových hlav využívajících systém Arca-Swiss se mohou radovat z toho, že nemusí na objímku objektivu ještě připevňovat stativovou destičku. Samotná patka objímky je totiž kompatibilní se systémem Arca-Swiss a jde použít přímo, což je perfektní. I když je objektiv na své parametry poměrně lehký, přece jen je to relativní a při upevnění fotoaparátu na stativ by pak byla celá soustava velice nevyvážená a bajonet na těle přístroje by byl extrémně namáhán, což dokáže stativová patka hravě vykompenzovat.

Skvělou zprávou je také kompatibilita objektivu s aplikací Tamron Lens Utility přes konektor USB-C pro uživatelské nastavení některých vlastností objektivu.

010-recenze-tamron-150-500-mm-f5-6-7-di-iii-vc.jpg

Určitě nesmím zapomenout na utěsnění proti vnikání prachu a nečistot, navíc má ochrannou vrstvu přední čočky. Nečistoty se na ní neusazují zdaleka tak snadno jako na klasických antireflexních vrstvách, a když už, jdou daleko lépe odstranit. To je další velká výhoda.

Autofokus

Tento Tamron má ostřicí systém naprosto vynikající, VXD motor pracuje velice rychle, tiše, naprosto spolehlivě a přesně, přestože není světelnost nijak závratná. Pro mě trochu překvapivě dobře fungovalo i průběžné zaostřování při sledování pohybujícího se objektu, jak se můžete přesvědčit na snímcích psa a dravců.

Výhody

  • vynikající optický výkon
  • rychlé zaostřování
  • perfektní ostrost na všech clonách
  • utěsnění proti povětrnostním vlivům
  • fluoridová ochranná vrstva přední čočky
  • použitelný na snímače FX i DX
  • kompatibilní s Tamron Lens Utility
  • relativně malé rozměry a nízká hmotnost

Nevýhody

  • světelnost f/6,7 je daní za malé rozměry
  • není kompatibilní s telekonvertory

Shrnutí na závěr

Objektiv Tamron 150–500 mm f/5–6,7 Di III VC VXD je jedním slovem bezva. Je úžasně malý a lehký na to, jaké má parametry, to je hned první dojem. Ke všemu je až neuvěřitelně výkonný. Velice rychle zaostřuje, má výkonný stabilizátor, navíc je opticky parádní.

Je to ideální objektiv pro všechny, kteří hledají výkonný, ale dostupný teleobjektiv na sport, zvířata nebo krajinu, architekturu, ale také třeba na focení vesmírných objektů. A cena? V Centru FotoŠkoda ho dostanete za 32 990 Kč.

Ukázkové, ostré snímky z celého testování si můžete prohlédnout ZDE

A video o tomto testu si v klidu a pohodě prohlédněte ZDE

Celý článek najdete v dubnovém FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv04-24-obalka-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.