Okénko do historie – Leica

Publikováno: 9. února 2023 | autor Redakce
leica-3610391.jpg

Leica je v historii fotografie opravdovým pojmem a pro mnoho fotografů i jakýmsi životním stylem. Proč to tak je a čím si tento německý výrobce vysloužil celosvětové uznání? Na to se podíváme blíže.

Historie této populární a dnes již kultovní značky se začala psát již v polovině 19. století, v roce 1849 byl založen optický institut Carlem Kellnerem, který se věnoval vývoji a výrobě mikroskopů. O několik let později v roce 1864 začíná v institutu pracovat Ernst Leitz, nadějný mechanik, který získal zkušenosti na stáži ve švýcarské společnosti vyrábějící hodinky.

pexels-alexey-demidov-11385526.jpg

Leitz se postupem let stal ředitelem společnosti a jeho jméno se objevilo roku 1869 i v oficiálním názvu Ernst Leitz – Optische Werke – Wetzlar, zatím se však stále bavíme o společnosti, jejímž hlavním zaměřením je výroba mikroskopů a související optiky. V roce 1900 tak Optický institut produkoval 4000 mikroskopů ročně a zaměstnával 400 osob, o deset let později již byly tyto počty dvojnásobné. Ve stejné době nastupuje do společnosti také Oskar Barnack, který posléze proměnil celý svět fotografie.

leica-3622939.jpg

35mm kinofilm na scéně

Právě Barnack stál za zrodem fotoaparátu Leica. Byl inženýrem, který rád trávil volný čas v přírodě a jeho koníčkem byla zároveň fotografie. Ovšem tehdejší fotoaparáty byly všechno možné, jen ne kompaktní. Ostatně, když si vybavíte klasickou velkoformátovou kameru s přední a zadní standartou, asi byste se nechtěli s něčím podobným vláčet po horách. V případě středního formátu nebyla situace o nic lepší, ačkoli se u něj nepoužíval deskový film, ale svitek 120, stále se jednalo o poměrně velké přístroje.

tool-7118967.jpg

To byly vlastně hlavní důvody pro vznik první Leicy – potřeba mít po ruce fotoaparát, který můžete schovat do kapsy, ale zároveň nabídne všechno to, co uměly tehdejší násobně větší aparáty. Barnack na to šel chytře a sáhl po filmu, který již byl v dané době jakýmsi standardem.

Pro fotografování si vybral kinofilmový formát, který se používal při natáčení videí, perforovaný pás se používal v kamerách na výšku, tedy výsledná velikost jednoho políčka byla 18 × 24 mm. Barnack otočil orientaci filmového pásu, takže mohl využít větší plochy 24 × 36 mm a celý fotoaparát postavil právě kolem tohoto média.

leica-3610391.jpg

Výsledkem byl přístroj označovaný jako UR-Leica, jednalo se o první prototyp, který se dočkal dalšího vývoje, v roce 1923 bylo vyrobeno celkem 31 předprodukčních kusů testovacího modelu Leica-A, který měl sloužit pro...


Celý článek najdete v únorovém čísle FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv02-2023-web3.jpg

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.