Nikon a jeho historické milníky

Publikováno: 14. dubna 2023 | autor Redakce
mikkel-bech-rux50ysjahc-unsplash.jpg

Nedávno jsme si na těchto stránkách přiblížili historii společnosti Leica, která patří dodnes mezi největší evropské výrobce fotoaparátů a v historii filmové fotografie se stala kultovním výrobcem dálkoměrů. Přesuňme se však o notný kus dál na východ do Japonska, kde vznikl Nikon.

Stejně jako v Evropě i na asijském kontinentu byl technologický vývoj poháněn vpřed zejména válečnými konflikty. Začátkem 20. století bylo Japonsko zataženo do války s Ruskem o nadvládu nad Mandžuskem.

Vzhledem k tomu, že se valná část bitev odehrávala na moři, byl nezbytným pomocníkem námořníků dalekohled, který znamenal pro japonskou stranu jistou strategickou výhodu. Na základě těchto zkušeností Japonská armáda prakticky skoupila zásoby dalekohledů evropské provenience, které vyráběl především německý Zeiss.

pavan-kumar-0ztzx0q--tu-unsplash.jpg

Ovšem nedlouho poté začaly vojenské manévry v souvislosti s první světovou válkou, což znamenalo omezení exportu dalekohledů a optických přístrojů obecně. Přesně to byl okamžik, který dal posléze vzniknout Nikonu. Roku 1917 založily tři nezávislé optické továrny společnost Nippon Kogaku K. K., jejímž cílem byla výroba optických prvků pro uspokojení poptávky armády.

O pět let později byla dokončena stavba první továrny pro zpracování skla a výrobu čoček, Přibližně ve stejné době uvedl Nikon první binokulární dalekohledy pod označením Mikron 4× a Mikron 6×. ty se dočkaly obnovené verze ještě v roce 1948 a poté v roce 1997.

nikon-nikon-s.jpg

V roce 1921 pak byly postaveny základy budoucího úspěchu Nikonu na poli fotografie a zejména optiky. Vedení společnosti pozvalo konstruktéry z Německa, kteří měli zkušenosti s návrhem a designem objektivů – tento výměnný pobyt znamenal nejen posun v návrzích a vývoji objektivů, ale zejména v nastavení technologických a kvalitativních procesů ve výrobě na základě německých standardů. Dá se říct, že z tohoto kroku těží Nikon dodnes.

Zůstaneme-li v první třetině 20. století, platí v této době Nikon za významného hráče na poli optiky, což se projevilo například ve spolupráci se společností Canon, která vznikla v roce 1937 a soustředila se především na vývoj fotoaparátů – Nikon pak dodával objektivy, které byly daleko kvalitnější než ty, které měl k dispozici Canon.

pic-1921-02.jpg

V roce 1932 byl představen objektiv Anytar 12 cm f/4,5 inspirovaný tehdy všudypřítomným modelem Tessa. O rok později dodává Nikon objektivy označené jako Aero-Nikkor, které byly určeny pro pořizování leteckých mapových podkladů. První dvojice měla ohnisko 70 cm při f/5 a 18 cm při f/4,5.

pic-1933.jpg

Následuje další období ovlivněné válkou, což znamenalo velké zamíchání na trhu optiky, Nikon dodával nadále objektivy pro další použití a soustředil se na vývoj čoček a konstrukci dalekohledů. Válečný konflikt však výrazně ovlivnil i do té doby nekonkurenční Canon, který začíná vyrábět vedle fotoaparátů také vlastní objektivy. Důsledkem této situace bylo rozhodnutí Nikonu začít vyrábět vedle objektivů vlastní fotoaparáty a zde začíná nejdéle trvající válka na poli fotografie – zvolit Nikon, nebo Canon?

Poválečný rozvoj

Po skončení druhé světové války s využitím dosavadních znalostí je v roce 1948 představen dálkoměrný fotoaparát Nikon I, velmi podobný evropskému dálkoměru z dílny Contaxu.

nikon-i-camera-from-1948-is-the-earliest-known-surviving-production-nikon-in-the-world1.jpg

Tento přístroj se však nikdy nedočkal rozšíření: jednak kvůli atypickému formátu filmu (24 × 32 mm) a částečně také kvůli tomu, že Japonsko bylo okupovaným územím s omezenou možností...


Celý článek najdete v dubnovém čísle FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv04-23-web3.jpg

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.