Maxigorila. Joby GorillaPod 5K Kit v testu

Publikováno: 29. března 2024 | autor Petr Lindner
-pl20732.jpg

Asi každý fotograf nebo tvůrce videa se někdy setkal se stativem GorillaPod. Obvykle spíše menší trojnožky představují samostatnou kategorii v pestrém světě stativů. Protože je jejich pracovní výška malá, „tváří se“ GorillaPody jako stolní stativy.

Jejich nohy nejsou výsuvné, avšak chlubí se jinou vychytávkou – jsou ohebné, nohy lze tvarovat. Díky tomu můžete GorillaPod (a fotoaparát na něm připevněný) uchytit třeba na zábradlí, větev stromu či jiné vhodné předměty, kolem nichž se nohy „omotají“.

-pl20735.jpg

Navrženo pro zátěž

GorillaPod 5K Kit od firmy Joby, který jsme v redakci testovali, se ale přece jenom od svých týmových kolegů liší hned na první pohled. Je velký… nebo „větší než malý“. Samotné ohebné nohy jsou dlouhé skoro 30 centimetrů a průměr jednotlivých segmentů, kterých má každá noha deset, činí bezmála 35 mm. Spolu s kulovou hlavou tento stativ měří 38,5 cm a váží 740 gramů. To už skutečně není kapesní stativ. Jenže GorillaPod 5K Kit jako kapesní stativ ani deklarovaný není. Je to tzv. flexibilní stativ s velkou nosností 5 kg a tomu také odpovídá robustnější provedení.

joby-gorillapod-5k-kit-01.jpg

Jednotlivé „korálky“ noh GorillaPodu jsou samosvorné. Jednoduše nohu ohnete a ona v dané poloze zůstane. Kvůli většímu průměru jednotlivých kulových segmentů (a tím i větších třecích ploch) to v případě 5K Kitu jde trochu více ztuha, nicméně nejde o zápor. Naopak, díky tomu nohy ve své poloze zároveň i lépe drží.

joby-gorillapod-5k-kit-02.jpg

Součástí 5K Kitu je kulová hlava s rychloupínací destičkou standardu Arca-Swiss. Stejně jako v případě samotných noh stativu není ani hlava žádným „šidítkem“. Jedná se o poctivý, dílensky precizně zpracovaný kousek lehkého kovu s 30mm červeně eloxovanou koulí. Decentní utažení aretačního šroubu zajistí spolehlivou pevnost v jakékoliv poloze i s velmi těžkým fotoaparátem.

U stativu tohoto typu, u nějž se obtížněji nastavuje přesná rovina, je to sice trochu méně využitelná funkce, nicméně nelze nezmínit, že hlava má také samostatné ovládání panorámování (otáčení podél svislé osy). A pro někoho možná také důležitá informace: hlava není pevnou součástí GorillaPodu (jako u menších modelů), nýbrž je klasicky našroubovaná na běžný 1/4″ závit s redukcí na 3/8″. Jinak řečeno, hlavu lze vyměnit za jinou, případně ji využít na jiném stativu.

-pl20732.jpg

Pevnost zajištěna

Joby GorillaPod 5K Kit jsme testovali jak s malým Nikonem Z 50 s různými objektivy, včetně teleobjektivu NIKKOR Z DX 50–250 mm f/4,5–6,3 VR, tak se sestavou podstatně větší a těžší: Nikon Z 7II + NIKKOR Z 135 mm f/1,8 S Plena. Hmotnost „zet sedmičky“ s Plenou (1,7 kg) je ještě docela daleko od maximální nosnosti tohoto stativu, ale 135mm ohnisko už vyžaduje pevné uchycení samo o sobě.

dsc-2419.jpg

Výsledek? Bez problémů. Pouze při otočení fotoaparátu na výšku mělo tělo menší tendenci pootáčet se ve stativovém závitu, ale stačilo silněji dotáhnout rychloupínací destičku a potíž byla odstraněná.

Technická data a cena

  • Rozměry (složený): 6,6 × 6,5 × 38,5 cm
  • Hmotnost: 740 g
  • Nosnost: 5 kg
  • Cena: 4790 Kč

V každém případě je třeba si uvědomit, že u tohoto typu stativu nejde v první řadě o celkovou hmotnost sestavy, kterou na něj připevníte, ale hlavně o páku, jíž působí vůči středu stativu. Pro dlouhé teleobjektivy (byť by nepřesáhly celkovou nosnost) jednoduše GorillaPod není stavěný ani vhodný. Nicméně pro jakékoliv jiné využití představuje GorillaPod 5K Kit spolehlivý flexibilní „držák“. A nemusí jít ani o sestavy fotoaparát plus objektiv. Tuto trojnožku lze využít třeba pro externí blesky, přidrží vám například odraznou desku a dalších možností využití byste jistě našli sami více.

dsc-7815.jpg

Závěr

GorillaPod 5K Kit není typickým malým GorillaPodem, jak tyto „ohebné“ stativy obvykle vnímáme. Je „větší než kapesní“ a ani hmotnost není zanedbatelná, což je ale daň z vysoké nosnosti a pevnosti, která je zde prioritou. Má výbornou kulovou hlavu s rychloupínací destičkou a zachovává si flexibilitu. Do své kategorie tudíž náleží právem.

Plusy a minusy

+ nosnost 5 kg
+ vysoká pevnost
+ kvalitní kulová hlava

– vyšší rozměry a hmotnost (v porovnání s ostatními GorillaPody)


Celý článek najdete v dubnovém FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv04-24-obalka-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.