Legendární optika Leica aneb Čočka na deset způsobů

Publikováno: 20. dubna 2019 | autor Redakce
leica-1000x600px.jpg

Nenajde se snad nikdo, kdo by pochyboval o rovnici Leica = kvalita. V dnešním článku se ale podíváme trochu detailněji na to, proč tomu tak je a která skla s M-bajonetem si zaslouží vaši maximální pozornost, ať už fotíte street nebo portréty. Leica nás zkrátka umí okouzlit i dnes a my se rádi očarovat necháváme.
Text: Kryštof Korč, foto: Leica a www.fotoskoda.cz

Špička světové optiky

Co byste pošeptali do ucha francouzské kuchařce, kdybyste ji chtěli svést? No přece soufflé. A co kdybyste chtěli něco obdobného provést fotografovi? Asi víte, kam tím mířím. Co se receptů na dobrou optiku týče, měli ve Wetzlaru vždy ty nejlepší hlavy, nejzručnější mechaniky a hlavně příslovečnou dávku německé píle a preciznosti. Výsledkem je neodbytný projev podobný Pavlovovu reflexu u fotografů, když se mluví o summicronech, summiluxech a jiných odvozeninách summarů, elmarů a dalších. Alespoň u těch z nás, kteří ochutnali. Nevím, jestli jsem se do toho nezamotal moc, protože jsem dostal zároveň hlad a chuť fotit, asi je na čase svést francouzskou kuchařku.

Zpátky k focení: Leica patří mezi ty výrobce, u kterých se o kvalitě optiky prostě nepochybuje. Jejich objektivy jsou právem považovány za etalon optické kvality, robustní konstrukce a spolehlivosti. Nejen u M-bajonetových skel. Pokud je přece jen potřeba vysvětlit proč, velká většina optiky je dodnes montována a kontrolována manuálně, až na výjimky přímo v továrnách Leicy. Díky relativně malé produkci si sice oproti konkurenci připlatíte, ale právě to je daň za to, že Leica svou výrobu nepřesouvá do zemí s nižšími náklady na zaměstnance, ale vše drží pod jednou střechou a bedlivým dohledem.

...

Celý článek si můžete přečíst v dubnovém vydání FotoVideo, více o obsahu vydání najdete zde: www.iFotoVideo.cz/Na cestách s dubnovým FotoVideo

Dubnové FotoVideo na cestách

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.