Joby Wavo – mikrofon nejen pro vlogy

Publikováno: 20. dubna 2023 | autor Redakce
on-camera-microphone-joby-wavo-jb01734-bww-headphones2.jpg

Wow! Joby má prý skvělý mikrofon, zahlásila jednoho rána kolegyně v redakci. Nedůvěra v očích ostatních byla větší než velká. Výrobce známých stativů dělá mikrofon?

Tuto značku ještě z dob, kdy ji distribuoval Olympus, máme hodně rádi. Sponzorovala nám soutěže včetně Fotografa roku, naši předplatitelé její originální stativy a držáky získávali jako dárek k předplatnému a byla s ní při každém testu či akci velká legrace. Tak proč se nepodívat na její mikrofon?

lavalier-microphone-joby-wavo-jb01718-bww-closeup.jpg

Místní zastoupení nám vzorek hned poslalo a už při rozbalování jsme konstatovali, že veselý a přívětivý design značky Joby se prostě nezapře. Mikrofon se na vás při nasazení na foťák usměje svým černo-červeným půvabem a můžete začít natáčet. Propojení klasickým jackem k fotoaparátu či smartphonu je jednoduché. Tuto milou a skladnou věcičku ocení vlogeři v každém věku stejně jako ti, kteří si dávají záležet na kvalitě.

streaming-microphone-joby-wavo-jb01775-bww.jpg

„Získejte kontrolu nad svým obsahem,“ zní základní heslo výrobce, který nezůstal jen u jednoho typu, navíc vytvořil i další krásné příslušenství. Řada Wavo je vybavena zcela novou hybridní analogovou/digitální technologií, která kombinuje výborný akustický výkon s digitálním zpracováním zvuku v reálném čase.

streaming-microphone-joby-wavo-jb01775-bww-top.jpg

Jaké bylo testování?

Je zajímavé, jak relativně levný mikrofon dokáže vytvořit příjemně modulovaný doprovod videu. Ocenili jsme, že je výkonný, a přitom velmi lehký – 40 gramů! Je vybaven dvojitým držákem Hytrel Duo-Lyre, který izoluje nežádoucí otřesy. Velmi kvalitní snímání se širokým rozsahem frekvenční odezvy nabízí dokonalý záznam zvuku.

on-camera-microphone-joby-wavo-jb01734-bww-camera.jpg

Vlogování jde samo

Superkardioidní snímací charakteristika se zaměřuje na vlogera a izoluje jej od okolních hlasů nebo hluku v pozadí. Základna umožňuje uchycení pomocí uzamykatelné patky do sáněk blesku (cold shoe) nebo pomocí standardizovaného závitu pro větší bezpečí.

on-camera-microphone-joby-wavo-plus-jb01734-bww.jpg

Mikrofon je vybaven pěnovým chráničem, který pomáhá odstranit nežádoucí okolní zvuky a můžete si dokoupit i chrániče další. O připojení kabelem pro mobilní telefony (TRRS) i fotoaparáty (TRS) jsme se již zmínili. Nejen to z něj dělá první volbu mezi kvalitními mikrofony pro vlogery. Každopádně, pokud potřebujete zvýšit kvalitu zvuku z interního mikrofonu fotoaparátu, nebo telefonu na ještě vyšší úroveň, pořiďte si Joby Wavo.

on-camera-microphone-joby-wavo-jb01734-bww-cameraback.jpg

Poznámka pro cestovatele

V případě, že chcete používat Wavo s notebookem, je možné využít Wavo USB adaptér, který díky svému řešení plug and play snadno umožní zapojit mikrofon a sluchátka s TRS přímo do počítače nebo notebooku. Cena: 2290 Kč (koupit si jej můžete třeba v Centru FotoŠkoda)

Na doplnění

Vybrali jsme si k posouzení jeden základní typ. Pokud si však půjdete vybírat vy, podívejte se třeba i na Joby Wavo Plus, Joby Wavo Pro DS, Joby Wavo Air a další. Výběr pro ty, které kvalitní zvuk k foťáku a videu baví, připravil tento výrobce opravdu velký.


Celý článek najdete v dubnovém čísle FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv04-23-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.