Gitzo Traveler – umělecké dílo mezi stativy

Publikováno: 29. července 2019 | autor Redakce
dsc02796-3.jpg

Stativ, který by byl dobrý úplně na všechno, neexistuje. Říká se, že každý fotograf si musí vyzkoušet několik stativů, než zjistí, který vlastně opravdu potřebuje. Ani má cesta světem stativů nebyla krátká.

Text a foto: Jan Tichý, http://www.jantichyphotography.com

Už mi dávno není dvacet a každým rokem na sobě pozoruji, že jsem v tomto směru stále přísnější. Přišlo tedy období levných karbonových stativů a bohužel by se dalo nazvat jako další krok vedle. Váha sice byla příznivá, ale na úkor nižší stability. Vrhl jsem se do dalšího experimentování. Objevil jsem skvělé, stabilní, středně těžké stativy s možností horizontálního upevnění středové tyče, vhodné prakticky na jakékoliv focení. Také jsem začal používat různé ministativy, které jsem byl ochotný s sebou nosit celý den a využívat je i přes jejich omezené možnosti. Rád po těchto stativech dodnes sáhnu, když si to situace vyžádá.


sa902328-3.jpg

Pak ale nastal čas vyřešit tu nejnáročnější kategorii v oblasti stativů: najít kvalitní, lehký a skladný cestovní stativ bez kompromisů, který bych mohl nosit celý den po městě nebo v přírodě. První rada, kterou jsem dostal z několika stran, byla: Pořiď si Gitzo. Jasně. Musí ale existovat i nějaká levnější varianta. Jestli ano, nebo ne, to nevím, ale nakonec jsem stejně skončil u Gitza. Rozhodl jsem se pro model GK1545TA Sony, Není sice úplně bez kompromisů, ale jsem z něj nadšený. Plní přesně ty funkce, které od cestovního stativu očekávám. Pojďme se podívat, co se mi na stativu GK1545TA líbí.

Celý článek najdete v srpnovém vydání FotoVideo.

Obsah srpnového vydání najdete zde.

fotovideo-08-2019-vizual-v0-1000px.jpg

fv08-2019-facebook-650x846.jpg

Právě vychází
fv03-24-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.