FOMEI PAPER – Představení nových papírů pro inkoustové fototiskárny Canon, Epson a HP

Publikováno: 3. dubna 2024 | autor Redakce
fomei-paper-2024.jpg

Historie papírů FOMEI pro inkoustové fototiskárny

První média FOMEI pro stolní inkoustové fototiskárny byla na trh uvedena v roce 2002 a správa barev na bázi ICC profilů byla v plenkách. O rok později byla představena první dvojice fotopapírů v rolích pro velkoformátové fototiskárny: lesklý FOMEI Glossy 220 a polomatný FOMEI Satin 220, oba vyráběné v šířích 43,2 a 61 cm a návinu 15,2 m. Kdo pamatuje na legendární modely tiskáren Epson Stylus Pro 7600 (šíře 61 cm) a Pro 9600 (šíře 111,8 cm).

Dnes nabídka fotopapírů a pláten FOMEI pro domácí a studiové inkoustové fototiskárny Canon, Epson a HP čítá 37 médií a v sortimentu najdeme dalších 15 médií určených pro inkoustové minilaby Epson, Fuji a Noritsu. Kompletní nabídku najdete na www.fomei.com/paper a bohatá podpora ve formě tiskových návodů, videí a ICC profilů je na www.fomei.com/profily.

Tým FOMEI PAPER

Média pro fotolaby, fineartová tisková studia a širokou veřejnost s láskou vyrábí, kalibruje a doslova jimi žije tým lidí, s nímž můžete být každoročně v osobním kontaktu na workshopech a seminářích.

fomei-paper-team-2023.jpg

Je to o lidech. Tým FOMEI PAPER se skládá z lidí zapálených pro věc. Výroba a archivace fotografie, chemie, zpracování obrazu a kolorimetrie – to jsou obory, ve kterých se cítí jako doma.

Tradiční bestsellery

Již 17 let jsou nejprodávanějšími dvěma fotopapíry lesklý a polomatný RC papír střední gramáže: FOMEI PRO Gloss 265 a FOMEI PRO Pearl 265. Třetí místo zaujímá hluboce matný fotopapír FOMEI Photo Matt 230 do nabídky zařazený v roce 2014.

Prozkoumejte detaily nejprodávanějších fotopapírů pro inkoustové fototiskárny Canon, Epson a HP. Jak asi obstojí dva nejnovější papírové přírůstky? Pojďme si je představit.

Archival Matt 260: odolné umění za hubičku

Mnoho domácích i profesionálních fototiskařů léta toužilo ochutnat archivační fineartový papír vyráběný nejčastěji z alfa-celulózy či bavlny. Díky vysokým cenám takových papírů se ale „zastavili“ u fotopapíru Photo Matt 230 zmíněného výše. Věříme, že poptávku po cenově dostupném uměleckém papíru uspokojí FOMEI Archival Matt 260.

archival-matt-260.jpgVzorníkový list Archival Matt 260 – záštitu nad tímto papírem převzal MgA. Marian Beneš, Ph.D., MQEP.

Je to hluboce matný papír z alfa-celulózy oplývající přirozenou bělostí a sametově hladkým povrchem. Plošná hmotnost 260 g/m2 v jeho případě zajistí takovou tuhost, že i nekašírované výtisky, jen vložené do rámu s přítlačným (plexi)sklem, se vlnit nezačnou. Pro výstavnictví je tedy Archival Matt 260 velmi vhodný.

Dalším jeho benefitem je nadprůměrná otěruodolnost ve třídě hluboce matných papírů. Proto je vhodný i pro výrobu fotoknih – kresba se neotiskuje na přiléhající další list, což bývá v případě hluboce matných papírů častým neduhem.

Dlouhodobá obrazová stálost

FOMEI Archival Matt 260 byl úspěšně otestován Českým metrologickým institutem dle ČSN ISO 10977, splňuje tedy nároky kladené na média umožňující dlouhodobou archivaci. Potěší i milovníky ČB fotografie, kterým nabídne střední strmost a zvláště jemné přechody ve světlech.

archival-matt-260-reflectance.pngSpektrální odrazivost papíru Archival Matt 260, měření provedl Ing. František Martančík.

FOMEI Archival Matt 260 je dostupný v listech i rolích. Domácí tiskaře potěší formáty A4, A3 a A3+, studioví laboranti kromě rolí dostupných v mnoha šířích od 43,2 po 152,4 cm určitě uvítají i listy formátu A2 (42 × 59,4 cm) a A2+ (43,2 × 63,5 cm). Existence formátu A2+ také znamená umět vyrábět reprodukce velmi oblíbeného rozměru 40 × 60 cm na tiskárnách typu Epson SC-P900 či Canon iPF PRO-1000.

archival-matt-260-povrch.jpgDetail povrchu papíru Archival Matt 260

Cotton Smooth Bright 320: zářivě bílý papír z bavlny

V naší nabídce se dlouhodobě nacházejí hluboce matné papíry teplého a přirozeného odstínu. Zářivě bílý fineartový papír dosud však chyběl, což změnil příchod papíru Cotton Smooth Bright 320. Je to stabilním pigmentem bělený, prvotřídní archivační matný papír vysoké gramáže vyrobený z bavlněných vláken. Na dotek příjemný povrch a jasná bělost působí dojmem originálního uměleckého díla. Tisky na něm vytvářejí působivé reprodukce s živými barvami, hustou černou, vysokým kontrastem a detaily.

cotton-smooth-bright-320.jpgVzorníkový list Cotton Smooth Bright 320, záštitu nad tímto papírem převzal Miloš Nejezchleb (www.nejmil.com).

FOMEI Cotton Smooth 320 je nekyselý a prost sloučenin ligninu a chloru. Ve srovnání s papírem Archival Matt 260 nabídne vyšší bělost i gramáž a opravdu velmi jemnou texturu (oproti zcela hladkému Archival Matt 260). Také Cotton Smooth 320 se může pochlubit splněním normy dlouhodobé obrazové stálosti ČSN ISO 10977 a honosí se tak označením Art Certified Medium.

cotton-smooth-bright-320-reflectance.pngSpektrální odrazivost papíru Cotton Smooth Bright 320, mření provedl Ing. František Martančík.

FOMEI Cotton Smooth 320 potěší majitele stolních (archových) i studiových (rolových) fototiskáren. V listech ho najdeme od A4 (21 × 29,7 cm) až do A2+ (43,2 × 63,5 cm), v rolích od šíře 43,2 až po 152,4 cm.

cotton-smooth-bright-320-povrch.jpgDetail povrchu papíru Cotton Smooth Bright 320

Testovací balení

Obáváte se vstupu do nových vod? Nemusíte. Jako všechna média FOMEI i Archival Matt 260 a Cotton Smooth Bright 320 jsou k dispozici v ekonomickém balení s pěti listy formátu A4. Myslíme i na provozovatele velkoformátových tiskáren: role šíře 61 cm s krátkým návinem 6 m je také pro oba představené papíry k dispozici.

Ať už budete své fotografie zhmotňovat na materiály jakékoli značky, je to skvělá zpráva. Pokud k tomu využijete materiály FOMEI, budeme rádi a věříme, že díky technické podpoře na www.fomei.com/profily překlenete množství potíží, které fototiskař standardně zažívá. Pečlivým pozorováním vytištěných fotografií získáte nenahraditelnou odezvu a naučíte se své snímky ještě na displeji nahlížet nově, s uvědoměním si rozdílů, jaké elektronická a hmotná forma přinášejí.


Celý článek najdete v dubnovém FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv04-24-obalka-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.