FOMEI: Náklady na tisk fotografií

Publikováno: 11. prosince 2018 | autor Redakce
fomei01.jpg

Selekce fototiskáren a suchých minilabů z dostupných inkjetových tiskáren byla provedena v minulých vydáních časopisu FotoVideo.

Lze říci, že ať už se rozhodnete pro jakoukoliv fototiskárnu z dříve uvedených tabulek, nebudete technickou kvalitou výstupu zklamáni. Samozřejmě existuje spousta dalších hledisek, podle kterých se musíme ke koupi té či oné fototiskárny přiklonit. Zde musí zaznít důležité, mnohokrát dokázané tvrzení: Ať se jedná o domácí hobby fototisk či profesionální laboratoř, z pohledu životního cyklu kompletního reprodukčního řetězce (tiskárna, software, papíry, inkousty, technická podpora, servis…) je investice do tiskárny minoritní, a tudíž úloha „budu vyrábět fotografie“ se nesmí scvrknout na „koupím si fototiskárnu“. Jedním po právu nejsledovanějším parametrem jsou náklady na výrobu fotografií. Za kolik korun vyrobím fotografii A4 na své fototiskárně? Na jakou sumu mě přijde fotografie 10 × 15 cm? Díky tomu, že je tento dotaz velmi častý, marketingové žvásty tuto skutečnost všelijak mlží a zkreslují. S tím je díky následujícímu jednoduchému návodu konec.

Chtějte znát, kolik mililitrů činí objem jedné inkoustové kazety. Její nákupní cenu vydělte počtem mililitrů a získáte sumu za mililitr inkoustu. Z dlouhodobé statistiky plyne, že dye - based fototiskárna − bez ohledu na výrobce − spotřebuje tento mililitr na výrobu fotografie formátu A4 (20 × 30 cm). V případě pigmentových fototiskáren je spotřeba inkoustu trochu vyšší, vyplatí se počítat s 1,25 ml. Výpočet ceny inkoustu spotřebovaného na menší či větší formát je již lineární. Uvedené spotřeby (1 a 1,25 mlna A4) jsou úhrnné ze všech barev (kazet) a platí pro fotografickou tvorbu. Samozřejmě spotřeba (a tedy cena) je odvislá od světlosti/tmavosti fotografie: čím je fotografie tmavší,tím více inkoustu na její výrobu spotřebuji. Referované spotřeby jsou dlouhodobým průměrem fotografického tisku vč. započítaného občasného čištění tiskové hlavy. Pro srovnání: stránka A4 textu spotřebuje nejvýše desetinu inkoustu (0,1 ml).

K ceně inkoustu musíme připočítat cenu fotopapíru. Ceny kvalitních fotopapírů se pohybují mezi 8 až 30 Kč za list A4. Ty nejoblíbenější – lesklé a polomatné RC papíry střední gramáže – stojí 12 Kč/A4.

Příklad:

1Fotografie na prémiovém RC fotopapíru v ceně12 Kč bude vytištěna na hobby fototiskárně A3+ Epson SureColor P600 s pigmentovými inkousty UltraChrome HD. Tato sada čítá devět kazet, kdy každá má objem 25,9 ml. Jedna kazeta stojí 700 Kč.

Cena jednoho mililitru: 700/25,9 = 27 Kč

Fotografii A4 na prémiovém papíru vyrobíme pomocí fototiskárny Epson SureColor P600 s archivačními pigmentovými inkousty Ultra ChromeHD za 46 Kč. Pokud by se jednalo o fotografii A3, cena by byla dvojnásobná: 92 Kč. Cenu za fotografii 10 × 15 cm naopak vypočteme jako čtvrtinu z ceny fotografie A4, tedy46/4 = 11,50 Kč.

Závěr: Fotografie velikosti A4 nebo větší se na tiskárně Epson SureColor P600 s archivačními pigmentovými inkousty UltraChrome HD vyrábět vyplatí. Menší fotografie, není-li nutnou podmínkou fotografie reprodukovat na špičkových barytových či uměleckých bavlněných fotopapírech, se vyplatí vyrábět v profesionální fotolaboratoři.

Poznámka: Fototiskárna Epson SureColor P600potiskne i role do šíře 32,9 cm.

Příklad 2

Fotografie A4 na prémiovém RC fotopapíru v ceně 12 Kč bude vytištěna na amatérské fototiskárně A3+ Epson L1800 se šesti dye-basedinkousty. Každá lahvička inkoustu má objem70 ml a stojí 260 Kč. Cena jednoho mililitru: 260/70 = 3,70 Kč.

Jedná se o dye-based tiskárnu, proto se k ceně za fotografii A4 dostaneme jako k součtu ceny fotopapíru a inkoustu o objemu 1 ml.12 + (3,70*1) = 15,70 Kč

Fotografii A4 na prémiovém papíru vyrobíme pomocí fototiskárny Epson L1800 se základními dye-based inkousty za 15,70 Kč. Pokud by se jednalo o fotografii A3, cena by byla dvojnásobná − 31,40 Kč. Cenu za fotografii 10 × 15 cm naopak vypočteme jako čtvrtinu z ceny fotografie A4, tedy 15,70/4 = 3,90 Kč.

Závěr: Na tiskárně Epson L1800 se základními dye-based inkousty se vyplatí vyrábět všechny dostupné formáty fotografií, není-li kladen důraz na jejich dlouhodobou obrazovou stálost. Vyrábět pomocí takové tiskárny fotografie naušlechtilých barytových a bavlněných papírech nemá valný význam, protože nižší stálost inkoustů i přes výborné vlastnosti papírů sráží obrazovou stálost výsledných fotografií.

Poznámka: Fototiskárna Epson L1800 potiskne list formátu až 32,9 cm × 1,1 m.

Nákupní rádce: Souhr důležitých parametrů fototiskáren

Pročítám-li charakteristiky fototiskáren na webech výrobců či prodejců, často je to smutné čtení. A to i přesto (nebo právě proto?), že forma popisu jde takřka výhradně cestou zábavy, ne zodpovědné práce zapadající do fotografova konceptu. Takže nakonec musíme luštit přiložený technický list, abychom se něco kloudného dozvěděli.

Při té příležitosti bychom chtěli upozornit na jeden velmi zajímavý článek na webu www.tonerpartner.cz, kde napsali jak si vytisknout fotografie doma.

Při výběru hobby fototiskárny doporučuji zvážit následující parametry (řazeny sestupně od nejvyšší priority):

  • formát inkjetové fototiskárny (A4 vs. A3+)
  • typ inkoustové sady (dye-based vs. pigment) a počet inkoustů
  • objem inkoustových kazet a cena za mililitr
  • minimalní a maximální potisknutelný formát
  • nejnižší a nejvyšší gramáž (tloušťka) papíru
  • tiskové okraje (při vypnutém bezokrajovém tisku)
  • existence podavače tuhých (uměleckých) medii
  • tiskové okraje medii založených pomoci tohoto extra podavače
  • dostupnost a vlídnost technické podpory a servisu
  • konektivita (USB, TCP/IP, Wi-Fi…)
  • tiskové rozlišeni
  • softwarové vybaveni
  • rychlost tisku

Celý článek najdete v aktuálním prosincovém vydání časopisu FotoVideo!

FotoVideo 12/2018


Právě vychází
fv03-24-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.