Dorazila nová řada Xiaomi 13 vytvořená ve spolupráci s Leicou

Publikováno: 23. dubna 2023 | autor Redakce
xiaomi-13-pro-white.jpg

Letošní nabitý technologický veletrh Mobile World Congress (MWC) v Barceloně jsme v klasickém návalu práce sledovali velmi pečlivě, protože avizované novinky a prezentace největších a nejdůležitějších firem vypadaly už předem velmi zajímavě.

Očekávání bylo překonáno, zajímavého bylo tolik, že by to vydalo na dalších sto stran speciálu FotoVideo. Ze smartphonů nás (nejen fotograficky) velmi zaujala značka Xiaomi se třemi novými modely, které se shodou okolností velmi rychle objevily i na našem trhu.

Xiaomi 13 a Xiaomi 13 Pro – Leica byla u toho

Je naprosto jasné, že naši největší pozornost upoutala kvalita fotoaparátů těchto dvou prémiových typů honosících se logem Leica. Systém fotoaparátů Xiaomi 13 a Xiaomi 13 Pro od hardwaru a kvality obrazu až po UI/UX design byl vytvořen ve spolupráci se společností Leica tak, aby dle slov výrobce poskytoval profesionální zážitek z fotografování smartphonem. Oba modely jsou vybaveny trojitou sestavou fotoaparátů s optickými členy Leica.

xiaomi-13-renders-special-angles-13.jpg

Systém fotoaparátů Leica Vario-Summicron 1:19–2,2/14–75 mm ASPH. U smartphonu Xiaomi 13 Pro pokrývá ohniskové vzdálenosti od 14 mm do 75 mm a skládá se z 23mm širokoúhlého hlavního fotoaparátu s mimořádně velkým jednopalcovým snímačem IMX989, 75mm plovoucího teleobjektivu a 14mm ultraširokoúhlého fotoaparátu. Snímač IMX989, který se poprvé objevil u modelu Xiaomi 12 S Ultra, je největším, co kdy byl zabudován do chytrého telefonu.

Díky svému vysokému dynamickému rozsahu, výborným schopnostem zachycovat světlo a rychlosti zajišťuje tento velký snímač barevné snímky s výrazným kontrastem a definovanými texturami, které odhalí i jemné detaily. Nový 75mm teleobjektiv smartphonu, který využívá technologii vnitřního ostření na úrovni digitálních zrcadlovek, je osazen konstrukcí s plovoucí čočkou a dosahuje rozsahu ohniskových vzdáleností od 10 cm do nekonečna, což je výborná pomůcka pro pořizování kvalitních portrétů a detailních záběrů. Typ Xiaomi 13 má rozsah optického zoomu 0,6× až 3,2× a je také vybaven 75mm teleobjektivem.

xiaomi-13-pro-render-special-angles-1.jpg

Xiaomi 13 a Xiaomi 13 Pro nabízejí širokou škálu detailních možností nastavení fotoaparátu, což určitě přivítají nejen milovníci fotografování, ale i profesionální fotografové. Softwarová funkce Master-lens system poskytuje výhodnou ohniskovou vzdálenost a hloubku ostrosti k vytváření kvalitních portrétů. Uživatelé si také mohou vybrat dva odlišné fotografické styly Leica Authentic Look a Leica Vibrant Look, které nabízejí zajímavé estetické možnosti při zachování přesnosti snímků a mírnou saturaci. Díky atraktivnímu a snadno ovladatelnému uživatelskému rozhraní zahrnují další zábavné funkce filtry, vodoznak a klasický zvuk závěrky Leica, takže tato věhlasná firma byla fakt u všeho.

Díky technologii Xiaomi Imaging Engine mají typy Xiaomi 13 Pro a Xiaomi 13 nejsilnější výpočetní fotografické schopnosti ze všech vlajkových lodí Xiaomi. Nejenže se zvyšuje rychlost snímání fotografií, ale je tu i sledování pohyblivých objektů pomocí funkce Xiaomi ProFocus, což představuje další posun při fotografování těmito smartphony.

Oba modely nabízejí optimalizaci snímků a umožňují manuální nastavení parametrů snímání v profesionálním režimu. Xiaomi 13 Pro podporuje 10bitový RAW DNG a barevné profily vytvořené společností Adobe, což profesionálům poskytuje větší prostor pro následné úpravy v programech Adobe Photoshop a Lightroom.

Xiaomi 13 a Xiaomi 13 Pro mají i další vylepšení pro natáčení videa. Obě zařízení umožňují uživatelům tvořit v Dolby Vision s živými barvami, ostrými kontrastními poměry a bohatými detaily, pořizovat videa 4K Ultra Night a nabízejí stabilizaci HyperOIS pro záznam ve výborné kvalitě.

Zajímavý design a displeje

Xiaomi 13 má až neuvěřitelný poměr obrazovky k tělu 93,3 % a 1,61mm ultra tenké rámečky, což přináší uživateli zážitek ze sledování videa, zejména u zařízení této velikosti. Xiaomi 13 je vybaveno velkým 6,36" displejem FHD+ AMOLED, který díky materiálu E6 AMOLED zajišťuje zobrazení obsahu se špičkovou přesností barev a jasem při nižší spotřebě energie.

Xiaomi 13 Pro má 3D zakřivené keramické tělo pro jednotný vzhled, který plynule přechází zejména do režimu fotoaparátu. Dodává se ve dvou barvách – bílé Ceramic White a černé Ceramic Black – a navíc se příjemně drží v ruce. Displej WQHD+ AMOLED s frekvencí 120 Hz a úhlopříčkou 6,73" je hodnocen jako vynikající.

xiaomi-13-renders-special-angles-5.jpg

Díky použitému materiálu E6 je schopen dosáhnout jasu 1200 nitů po celé ploše obrazovky a maximálního jasu 1900 nitů stejně jako zobrazit přesné barvy zásluhou displeje TrueColor. Díky podpoře Dolby Vision, HDR10+, HDR10, HLG a také Dolby Atmos poskytuje toto zařízení výborný audiovizuální zážitek.

Současně představený Xiaomi 13 Lite

Tento přístroj se chlubí všestranností se dvěma předními fotoaparáty pro nadšence do sociálních médií. Je přizpůsoben mladým uživatelům chytrých telefonů, kteří rádi pořizují selfie a příběhy. Zatímco 32Mpx přední fotoaparát zachycuje čisté snímky, 8Mpx pomáhá poskytovat dodatečné informace o hloubce pro přirozeně vypadající bokeh na autoportrétech.

Přidanou hodnotu pro náruživé tvůrce obsahu na sociální sítě nabízí zařízení také užitečné a zábavné funkce, jako je Dynamic Framing, která rozpozná počet osob v záběru, automaticky upraví zorné pole a podle potřeby přiblíží nebo oddálí záběr, čímž minimalizuje zkreslení selfie, a také funkce Selfie zoom, Pocket Mirror a Xiaomi Selfie Glow, jež jsou všechny navržené tak, aby umožnily snadné pořizování kvalitních selfie a videohovorů.

xiaomi-13-pro-white-left-45°-back.jpg

Ceny a dostupnost

Řada Xiaomi 13 je v prodeji od 13. března 2023 na www.xiaomicesko.cz a prostřednictvím oficiálních kanálů společnosti Xiaomi.

  • Xiaomi 13 Pro je k dispozici ve dvou barvách (černé Ceramic Black, bílé Ceramic White) ve variantě 12 GB + 256 GB za 31 499 Kč.
  • Xiaomi 13 je k dispozici ve třech barvách (černé Black, bílé White, zelené Flora Green) ve variantě 8 GB + 256 GB za 23 499 Kč.
  • Xiaomi 13 Lite je k dispozici také ve třech barvách (modré Blue, růžové Pink a černé Black) ve variantě 8 GB + 256 GB za 11 999 Kč.

Celý článek najdete v dubnovém čísle FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv04-23-web3.jpg

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.