Autokamera Hikvision AE-DC5013-F6PRO – Kvalita a jednoduché ovládání samozřejmostí

Publikováno: 28. března 2024 | autor Redakce
-dsc6015-copy.jpg

Přístrojů studujeme a recenzujeme každý měsíc několik, ale s autokamerou je to vždy trochu jinak. Zájem mají najednou všichni redaktoři. V tomto případě padla volba šéfredaktora na mě, i když jsme finální text koordinovali společně. Já se totiž trochu více rozepsal, protože mě to s tímto vydařeným kouskem dost bavilo, a tak jsme museli text krátit, abychom se na plánovanou dvoustranu vešli…

Rozbal to!

V relativně malé krabici najdete po rozbalení vlastní kamerku, velmi dlouhý kabel (na jedné straně normální USB a na druhé malé USB-C, antistatickou fólii, konektor do zástrčky v autě a dvě malé knížečky s bezpečnostními předpisy a manuálem (mimochodem krásně polopatickým, takže nic nepřeskočíte).

-dsc6017-copy.jpg

Uživatelský manuál laskavě hned nezahazujte, má totiž na sobě velmi důležitý QR kód. Vše je zabaleno v malých sáčcích a uvnitř různě polepeno spoustou fólií, které neodlepujte hned, ale také dle návodu.

Instalace je dvoufázová

Jasně, nejdříve hardwarová neboli přilepit, nastavit úhel a zapojit. Nezapomeňte si pořádně očistit přední sklo alespoň v místě, kam hodláte tuto šikovnou kamerku připevnit, dále na antistatickou fólii a trefit patkou kamerky přesně vyznačený profil.

Následně připojit a instalovat v autě docela dlouhý kabel, v návodu je uvedena cesta podle předního skla a panelu až k příslušné zásuvce, a jakmile ji zapojíte do zdroje, probudí se a začne křičet, jako se to stalo mně… ano, opomenul jsem zasunout kartu (připravte si microSD), na což vás sama kamerka upozorní.

-dsc5991-copy.jpg

Nastává druhá fáze instalace, kterou jsem nazval softwarová. Na zadní straně příručky a také na straně 4 najdete QR kód, který si pomocí čtečky ve smartphonu načtete a šup, je tu instalace aplikace a s její pomocí kamerku rozchodíte. Jde to vážně rychle díky vlastní Wi-Fi a appce. Spustíte aplikaci v telefonu, spojíte Wi-Fi a vložíte heslo, které máte v návodu a následně podle libosti změníte. Pokud máte iPhone, musíte si přestavět Wi-Fi uvnitř telefonu, já to zkoušel na Androidu, kde nic přestavovat nemusíte.

Jak funguje?

Dá se říci, že naprosto bez problému. V okamžiku, kdy nastartujete motor, spustí se i kamerka, což se projeví rozsvícením malého indikátoru na horní straně přístroje. Při vypnutí motoru kamerka automaticky také vypne. Výrobce doporučuje ověřit si její vypnutí zvláště u některých starších vozidel, případně vytažení konektoru ze zásuvky původního cigaretového zapalovače… Je jasné, že v případě, kdy kamerka nevypne, může vám při delším stání začít vybíjet akumulátor. Kontrola je určitě dobrá.

-dsc5995-copy.jpg

Nesmíme zapomenout na GPS – naprostá pohoda a univerzální služba perfektní bezpečnostní autokamery. Pro motoristy bude navíc velmi zajímavé, že kamera podporuje systém ADAS, který upozorní například na rozsvícení zelené na semaforu, rychlostní limit či rozjezd vozu před vámi. Má totiž i vestavěný mikrofon a reproduktor. Jak se to vše do tak malého tělíčka vešlo, je mi až záhadou… ale nebudu se chovat jako laik, povedla se!

A ještě něco, vestavěný G-senzor se stará, když se nedej bože něco stane, aby se v případě prudkého pohybu nebo nárazu uzamkl na paměťové kartě záznam proti přepsání. Kamera komunikuje s mobilní aplikací prostřednictvím vestavěné Wi-Fi, jak už jsem popsal, a její napájení je řešeno skrze přiložený USB adaptér.

-dsc5997-copy.jpg

Shrnutí toho nejdůležitějšího

  • vestavěný mikrofon a reproduktor
  • podpora karet microSD s kapacitou až 256 GB
  • podpora systému ADAS
  • ovládání hlasovými příkazy (v angličtině): snímek, zapnutí záznamu, vypnutí záznamu
  • vestavěný wi-fi modul
  • aplikace pro chytré telefony: živé zobrazení, přehrávání záznamu a konfigurace
  • nízká spotřeba energie

Výsledky natáčení?

S touto kamerou si moc práce nedáte. Točí sama a vy se jen díváte a sledujete (a pak třeba hned i mažete) výsledky. Zkoušel jsem všechna denní období a musím se přiznat, že její výsledky jsou i za podmračeného počasí, deště či v noci obdivuhodné.

Přehrávání a formát bez problému, jen si na microSD kartu pořiďte větší obal SD, pokud máte v notebooku slot na kartu jako já a chcete přehrávat tímto způsobem. Možná vám budu připadat jako začátečník a divící se muž, ale ten malý přístroj má opravdu až obdivuhodně ostrý obraz. Posoudíte mé tvrzení sami, až si ho zvětšíte na celou obrazovku a začnete hledat detaily.

Hlavní vlastnosti

  • Typ: kamera do auta
  • Záznamové médium: microSD karta až 256 GB
  • Rozhraní: napájecí port, port pro volitelný modul 4G, Wi-Fi, slot microSD
  • Rozlišení: 2560 × 1600 px při 30 snímcích za sekundu
  • Úhel záběru: 109° horizontálně, 130° diagonálně
  • Komprese videa: H.265
  • Cena: 2390 Kč

Optika, její digitální zpracování obrazu šly ruku v ruce i v této oblasti evidentně dopředu. Tato kamera do auta má poměrně vysoké rozlišení 2560 × 1600 pixelů, na což mnohé moderní smartphony opravdu nestačí, a k tomu nabízí ještě široký úhel záběru až 130°. Co vás určitě na první pohled zaujme, je její světelnost. Velká clona f/1,6 poskytuje dokonalý obraz i při horším osvětlení, tedy i v noci, jak už jsem konstatoval při popisu mého užívání výše.

Závěrem

Protože jsem měl přístroj pro toto využití po dlouhé době zase v ruce, musím se sklonit před skokem, který tato technika co do jednoduchosti ovládání a vysoké kvality výstupu udělala. Tato velmi levná, a přitom účinná a plně využitelná autokamera je toho důkazem. Dle mého názoru by měla být vybavením každého vozidla a je velkým přínosem nejen pro současné motoristy. Doporučuji.


Celý článek najdete v dubnovém FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv04-24-obalka-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.