Atraktivní Sony FE 50 mm f/1,4 GM

Publikováno: 24. dubna 2023 | autor Redakce
3.-sel50f14gm-fx3-mid.jpg

Společnost Sony nedávno představila FE 50 mm f/1,4 G Master, což je aktuálně nejnovější základní objektiv. Proč základní? Hodí se jak na portréty, tak na reportáže, výborný je například na svatby. Můžete s ním bez problémů točit videa.

Objektiv se pyšní bajonetem E, tudíž je primárně určen pro fullframové přístroje. Ale vy s APS-C nezoufejte, lze jej použít též pro APS-C senzory, ale úhel záběru bude odpovídat cca 75mm ohnisku.

2.-ilce-7rm5-sel50f14gm-right-mid.jpg

Testování na přeskáčku

Na tomto objektivu, který patří svým ohniskem k nejprodávanějším, a tedy nejoblíbenějším, nás zajímalo, co vše se společnosti Sony podařilo vylepšit, resp. přinést nového. Protože nás na něj zase bylo víc, tak třeba takto na přeskáčku.

1.-sel50f14gm-a-large.jpg

Bokeh

Bokehy bývají hodně diskutované, různé a závislé na počtu a tvaru lamel clony. Bývají popisovány různými výrazy typu hladký, jemný nebo krémový. V tomto případě jsme konstatovali, že je nový, příjemný, atraktivní a musí se vyzkoušet. Každopádně svatební fotografové a tvůrci portrétů budou mít určitě radost. Na standardní objektiv s pevnou ohniskovou vzdáleností je to krásný výsledek.

4.-kate-kirkman-50gm-3.jpg

Ostření

Objektiv Sony FE 50 mm f/1,4 GM má dva lineární motory XD, které umožňují velmi tiché a plynulé zaostřování, takže je vhodný pro natáčení videa, přičemž jeho celková délka zůstává během ostření konstantní, takže nepřekáží, navíc je velmi kompaktní Pokud jde o automatické ostření, ukázalo se, že je vlastně skoro úplně tichý a na fotoaparátu Sony Alpha 7III, se kterým jsme jej testovali, má velmi rychlý výkon. Ostření „nevypadávalo“, ať už při kvalitním nebo špatném světle.

Společnost Sony navíc ve své zprávě uvádí, že tento objektiv má 1,9× rychlejší automatické ostření než starší model Sony Planar T* FE 50 mm f/1,4 ZA Zeiss. To se zdá být reálné, i když jsme na toto měření neměli dostatečně kvalitní nástroje. Ostření na oči výborně spolupracuje, rychle se chytne a sleduje oko daného subjektu. Objektiv Sony FE 50 mm f/1,4 GM je vybaven clonovým kroužkem, který má 1/3 EV stop v rozsahu od f/1.4 do f/16 a nastavení Auto.

5.-kate-kirkman-50gm-1.jpg

Tlačítka pro uzamčení zaostření a přepínač režimu ostření poskytují uživateli větší všestrannost při fotografování. Přizpůsobitelná tlačítka pro přidržení zaostření jsou umístěna na dvou místech a lze jim dále přiřadit několik dalších funkcí prostřednictvím menu fotoaparátu. Přepínač režimu ostření umožňuje za chodu přepínat mezi automatickým a manuálním ostřením a rychle se tak přizpůsobit měnícím se podmínkám snímání.

Celkový design a vzhled

Jedná se o příjemně malý, velmi kompaktní a dobře ovladatelný objektiv, který padne asi do každé ruky. Byli jsme na něj tři a všichni jsme byli s jeho velikostí a ovládáním spokojení. Zaostřovací kroužek při manuálním ostření reaguje na jemné ovládání přímo a opakovaně.

7.-oliver-wallner-50gm-2.jpg


Hlavní vlastnosti

  • Název: Sony FE 50 mm f/1,4 G Master
  • Formát: full-frame
  • Ohnisková vzdálenost: 50 mm (nebo cca 75 mm pro APS-C)
  • Rozsah clony: f/1,4–16
  • Design: 14 členů v 11 skupinách (2 ED prvky s extra nízkým rozptylem, 2 XA extrémně asférické, 1 ASPH asférický)
  • Ostření: dva lineární XD motory pro rychlejší AF
  • Clona: 11 lamel
  • Úhel záběru: 47° / cca 32° s APS-C
  • Minimální vzdálenost zaostření: 38 cm
  • Rozměry: 80,6 × 96 mm
  • Průměr filtru: 67 mm
  • Hmotnost: 516 g
  • Bajonet: Sony FE

Výjimečnou inovací této řady G Master u modelu FE 50 mm f/1,4 je přepínač zámku clony, který pevný objektiv Sony nabízí vůbec poprvé. Kromě toho je vybaven závitem 67 mm, který umožňuje nasazení stejného filtru jako u objektivů FE 24 mm f/1,4 G Master a FE 35 mm f/1,4 G Master.

Ochrana proti nepříjemným vlivům

Přední člen objektivu FE 50 mm f/1,4 GM je opatřen fluorovou vrstvou, která odpuzuje otisky prstů, prach, vodu, olej a další nečistoty a umožňuje jejich snadné odstranění. Konstrukce tohoto objektivu je odolná vůči prachu a vlhkosti a poskytuje velkou spolehlivost pro venkovní použití v náročných podmínkách (jak se praví ve zprávě výrobce, dlouhodobě jsme tento objektiv v náročných podmínkách zatím nezkoušeli).

9.-kate-kirkman-50gm-4.jpg

Tyto vlastnosti jsou ale navýsost potřebné a v současnosti nezbytné. Umožňují fotit a natáčet video s výraznou jistotou téměř v jakémkoli fotografickém prostředí, což je v dnešním vysoce konkurenčním prostředí vlastně naprosto nutné.

Široké možnosti využití

Jak již bylo výše řečeno, aby byl proto oblíbený, musí být co nejvíce využitelný. Tyto požadavky testovaný model splňuje. Díky svým malým rozměrům, vysokému výkonu a nízké váze je určitě využitelný nejen na cestách a v nepříjemných povětrnostních podmínkách, ale i při natáčení pomocí gimbalu a s drony. Hodně této šíři využití napomáhá jeho vysoká světelnost, tedy obrazový výkon při slabém a nepříliš ideálním světle.

3.-sel50f14gm-fx3-mid.jpg

Klady

  • atraktivní, velmi příjemný bokeh
  • rychlé a snadné ostření
  • malé rozměry a nízká hmotnost
  • světelnost a další

Zápory

  • Už jsme si zvykli na ceny, ale je to novinka, že?
  • Nemá Sony těch padesátek už nějak moc?
  • Další negativní vlastnosti u takto propracovaného základního objektivu opravdu nelze nalézt.

Cena a dostupnost

Tento nový přírůstek do rodiny Sony je na našem trhu od druhé poloviny března za 41 999 Kč.


Celý článek najdete v dubnovém čísle FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv04-23-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.