Známe vítěze prvního ročníku Fujifilm Photo Awards

Publikováno: 31. března 2023 | autor Redakce
1-krajina.jpg

Na začátku března byli vyhlášeni vítězové premiérového ročníku fotosoutěže, kterou v česku organizuje Fujifilm. Prostor pro přihlášení měli amatérští i profesionální fotografové bez ohledu na to, jakou techniku využívají. Porotci byli často překvapeni výjimečnou kvalitou nahraných fotografií ve všech kategoriích.

Z celkového množství 4000 přihlášených snímků porota složená z ambasadorů značky Fujifilm a profesionálů ve svém oboru vybrala tři nejlepší snímky v každé kategorii. Hodnocení probíhalo ve dvou kolech, nejprve každý porotce individuálně vybral své favority a následně je konzultoval ve skupině s dalšími.

Někdy byl vítězný snímek jasný „na první dobrou“, jindy nad fotografiemi probíhala až hodinová diskuze. Rozhodoval doslova každý detail od originality nápadu přes kompozici až po analýzu editace fotky.

„Kolem naší značky je fakt skvělá fotokomunita a my jsme pro ni chtěli vytvořit projekt, který dá příležitost i začínajícím fotografům ukázat světu svou skvělou práci. Byli jsme upřímně překvapeni množstvím a kvalitou přihlášek. Jsem ráda, že jsme stvořili něco, co donutí lidi se na chvíli zastavit a nad fotkou přemýšlet a diskutovat o ní. Už nyní mluvíme o dalších ročnících, rozhodně je kam Fujifilm Photo Awards posouvat. Hrajeme si i s myšlenkou rozšiřovat soutěž do zahraničí,“ řekla Kateřina Šugárková, marketingová specialistka Fujifilm CZ, organizátorka soutěže.

Absolutní vítěz každé kategorie získal poukaz na nákup techniky Fujifilm v celkové hodnotě 10 000 Kč, dále poukaz na nákup ateliérového vybavení Fomei v hodnotě 5000 Kč a vybavení od značky Peak Design. Dle svého vlastního uvážení si vítězové také mohou vybrat vzdělávací aktivitu s hlavním porotcem dané kategorie, může se jednat o kurz, praktický workshop nebo individuální mentoring. Spojili síly se značkou LAFOLIO, díky které získali všichni nominovaní bez ohledu na umístění svou zapaspartovanou fotku ve stylovém bookletu.

Redakce se spojila s některými z porotců této soutěže a zároveň ambasadorů značky Fuji a položila jim dvě otázky:

1. Zbrusu novou soutěž Fujifilm Photo Awards jsme tu měli poprvé. Co vás na jejím průběhu či na jejích výsledcích nejvíce zaujalo?

2. Která ze soutěžních kategorií se vám nejvíce líbila?

Michal Krause, www.michalkrause.com

1. Asi nejvíc mě u fotosoutěží překvapuje, že i v dnešní době, která je fotografiemi doslova přehlcená, pokaždé narazím na snímky, které mě pobaví, zaujmou a inspirují. První ročník Fujifilm Photo Awards není výjimkou, takže možnost být přítomen u vzniku této nové soutěže pro mě znamenala veskrze příjemnou zkušenost. Konkrétně v kategorii Krajina, v níž jsem byl porotcem, mě bavilo pozorovat široké rozkročení od tradičnějších námětů, jako jsou třeba výrazné krajinné dominanty, až po různé minimalistické a výtvarné nápady. Vždycky je podle mě dobře, když se v žánru objevují různorodé přístupy.

2. Je pro mě velmi těžké vyzdvihnout jednu kategorii a myslím, že by to bylo i trochu nefér k těm ostatním. Snad v každé z nich mám totiž svého favorita, takže můj osobní výběr by určitě vznikl napříč všemi.

David Gaberle, www.davidgaberle.com

1. Přiznám se, že mě potěšilo množství přihlášek do soutěže. V kategorii Pouliční život mě nejvíc zaujalo, jak široké spektrum fotek z ulice lidé poslali. Mám tím na mysli například snímky ze zahraničí spíše podobné dokumentu, klasické street fotky, snímky architektury, různých zátiší, pražských parků a kontextuálních portrétů z ulice.

2. Je to možná trochu blbé, ale největší radost mám právě z kategorie, které jsem předsedal. Možná díky širokému záběru snímků, které spadají pod Pouliční život, bylo naštěstí z čeho vybírat.

Jakub Cejpek, www.cejpek.com

1. Potěšil mě hlavně zájem o soutěž, dorazily čtyři tisíce fotografií, z toho mnohé kvalitní jak technicky, tak kreativně. Dobře se tedy vybíraly ty vítězné. Nehledali jsme jehlu v kupce sena, ale snímek, který je hodnotný hned z několika hledisek. Dost mě bavila i diskuze s ostatními porotci, na některých názorech jsme se shodli hned, jinde jsme si užili konstruktivní debatu.

2. Největší vhled mám do kategorie Krajina, kde jsem se také podílel na hodnocení. Tam mě zaujaly asi dvě desítky fotografií, ale i finálové snímky ostatních kategorií vypadají velmi působivě. Nejvíc mě asi oslovila kategorie V pohybu, protože je to rovněž téma mně blízké. Moc se těším na vyhlášení.

Celkový souhrn výsledků dle jednotlivých kategorií:

KRAJINA
1. místo: Helena Bartošová
2. místo: Lukáš Najman
3. místo: Jiří Šneider

1-krajina.jpg

PORTRÉT
1. místo: Martina Dimunová
2. místo: Filip Zvěřina
3. místo: Lenka Krejčová

1-portret.jpg

POULIČNÍ ŽIVOT
1. místo: Jakub Šikula
2. místo: Zdeněk Dvořák
3. místo: Petra Kupcová

1-poulicni.jpg

KREATIVNÍ FOTKA
1. místo: Kateřina Lepic
2. místo: Ema Tesaříková
3. místo: Slávek Sekanina

1-kreativni.jpg

V POHYBU
1. místo: Denisa Zbranková Albaniová
2. místo: Ondřej Růžička
3. místo: Milan Medek

1-v-pohybu.jpg

MOMENTY
1. místo: Zdeněk Dvořák
2. místo: Ondřej Růžička
3. místo: Jan Václavík

1-momenty.jpg

GASTRO
1. místo: Michaela Poláková
2. místo: Jana Cáhová
3. místo: Diana Krykavská

1-gastro.jpg


Celý článek najdete v dubnovém čísle FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv04-23-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.