Výsledky 11. ročníku soutěže PHOTOCONTEST

Publikováno: 4. dubna 2023 | autor Redakce
brouseni-skla.jpg

Soutěž v digitální fotografii PHOTOCONTEST je součástí rozsáhlého vzdělávacího projektu PHOTOBASE, určeného studentům středních škol a žákům 2. stupně základních škol z celé České republiky.

 

PHOTOBASE, jehož organizátorem je Gymnázium Oty Pavla v Praze 5, zahrnuje celorepublikovou fotografickou soutěž PHOTOCONTEST zakončenou výstavou v Novoměstské radnici a letní školu fotografování PHOTOCAMP ve spolupráci s firmou Nikon. Projekt probíhá pod záštitou Magistrátu hlavního města Prahy.

Letošního ročníku se účastnilo 464 studentů ze 62 škol celé České republiky. Odborná porota ohodnotila 1523 soutěžních fotografií (480 ZŠ a 1043 SŠ) a pracovala v tomto složení: Ivan Látal, Jan Neubert, Ivan Bárta, Pavlína Krupová a Zdeňka Veselá.

Výstava nejlepších fotografií 11. ročníku soutěže PHOTOCONTEST se uskuteční od 29. března do 13. dubna 2023 denně kromě pondělí od 10 do 18 hodin na Novoměstské radnici, Karlovo náměstí 1/23, Praha 2.

trojsky-most.jpg

Kristýna Novotná, Trojský most, Integrovaná střední škola technická Mělník, 1. místo v kategorii SŠ 2023 – I. Mosty. Tento most patří mezi největší v České republice. V mnoha směrech je ojedinělý a označovaný za světový unikát. Nikon Z 50, f/1,7, 1/2000 s, ISO 100

Komentář Adolfa Ziky: Trojský most je dnes již legendární stavba a byla fotografována z mnoha úhlů. Nejčastěji jsem ho viděl pohledem skrz. Oceňuji, že Kristýna zvolila jiný úhel, který je stejně působivý. Oceňuji vysokou technickou kvalitu. To je jedna ze základních podmínek pro fotografii architektury.

brouseni-skla.jpg

Jan Jurásek, Broušení skla, Střední průmyslová škola polytechnická Zlín, 1. místo v kategorii SŠ 2023 – II. Práce. Fotka vznikla v areálu vizovických skláren. Nikon D5600 + 50 mm f/1,8

Komentář Adolfa Ziky: Na snímky v kategorii práce jsem se moc těšil. Téma je jasné, a přitom tak pestré, že jsem byl od začátku zvědavý, jak se s ním mladí fotografové poperou. První místo obsadila krásná fotografie brusiče skla, která je brilantní využitím světla a skvělým černobílým zpracováním. Gratuluji, pokud je možnost, určitě bych zkusil téma rozpracovat do rozsáhlejšího souboru.

kvetou~1.jpe

Gabriela Graclíková, Kvetoucí zázrak, Střední škola Brno, Charbulova 106, Brno, 1. místo v kategorii SŠ 2023 – III. Symetrie, asymetrie. Fotila jsem na fotoaparát Nikon D800. Použila jsem objektiv 24–120 mm f/13, 1/125 s, ISO 100, 120 mm.

Komentář Adolfa Ziky: A máme tu další téma, které je též natolik pestré, že jsem se opět těšil, jak k němu soutěžící přistoupí. Na prvním místě máme krásnou ukázku, co dokáže příroda vytvořit. Je pak už je na fotografovi, jak k tomuto tématu přistoupí. Líbí se mi detail, technická kvalita fotografie a výborné využití světla.

sloupy-k-nebesum.jpeg

Daniel Kadlec, Sloupy k nebesům, Základní škola Černošice, 1. místo v kategorii ZŠ 2023 – I. Mosty. Opravdu mohutné sloupy, které drží tento těžký most mezi stanicemi metra linky C I. P. Pavlova a Vyšehrad. Vysoký plot, který se nachází na tomto mostě, zabraňuje lidem skákat dolů.

Komentář Adolfa Ziky: Danieli, klobouk dolů! To je fotka, kterou by ti mohlo závidět mnoho starších fotografů. Tohle je profesionální práce, která by bodovala vysoko nejen v kategorii ZŠ a SŠ. Jasné první místo!

svtloa~1.jpg

Alžběta Doubravová, Světlo a stíny, Gymnázium Matyáše Lercha, Brno, 1. místo v kategorii ZŠ 2023 – III. Symetrie, asymetrie. Fotím ráda architekturu, kde je spousta tvarů a úhlů. Toto je mistrovský dům v Desavě, Olympus OM-D.

Komentář Adolfa Ziky: Alžběto, vědět už na základní škole, co vás ve fotografii baví, to je prostě úžasný! Ptáte se proč? Protože už se můžete velice brzy v tomto oboru fotografie vypracovat hodně nahoru. Držím palce, už teď je na vítězné fotografii vidět, že oko Alžběta má.

Podrobné výsledky

SŠ – I. Mosty

1. místo: Kristýna Novotná, Integrovaná střední škola technická, Mělník – Trojský most
2. místo: Petr Souček, VOŠ a SPŠ dopravní, Mastná 18, Praha 1 – Most pod Vyšehradem
3. místo: Ondřej Hanisch, VOŠ zdravotnická a SŠ zdravotnická, Ústí nad Labem – Labská harfa

SŠ – II. Práce

1. místo: Jan Jurásek, Střední průmyslová škola polytechnická, Zlín – Broušení skla
2. místo: Gabriela Kozubíková, Střední škola oděvní a služeb, Vizovice – Hospodář
3. místo: Jana Stojaníková, Střední škola oděvní a služeb, Vizovice – Z tradic našich předků

SŠ – III. Symetrie, asymetrie

1. místo: Gabriela Graclíková, Střední škola Brno, Charbulova 106, Brno – Kvetoucí zázrak
2. místo: Barbora Skácelová, Střední škola oděvní a služeb, Vizovice – (A)symetrický sloup
3. místo: Adéla Surovcová, Střední škola oděvní a služeb, Vizovice – Lucius

ZŠ - I. Mosty

1. místo: Daniel Kadlec, Základní škola Černošice – Sloupy k nebesům
2. místo: Kateřina Smolíková, Gymnázium J. Š. Baara, Domažlice – Zimní most
3. místo: Daniel Dvořák, Základní škola Černošice – Dvojčata

ZŠ – II. Práce

1. místo: neuděleno
2. místo: Ema Víchová, Základní umělecká škola Zlín, Hluboká 3690, Zlín – Silvestrovské bagety
3. místo Tereza Svobodová, Základní škola a mateřská škola Rájec-Jestřebí – Vodní hrátky

ZŠ – III. Symetrie, asymetrie

1. místo: Alžběta Doubravová, Gymnázium Matyáše Lercha, Žižkova 55, Brno – Světlo a stíny
2. místo: Regína Simerská, Základní umělecká škola Zlín, Hluboká 3690, Zlín – Golden šiška
3. místo: Valerie Kolková, Základní škola Žďár nad Sázavou – Školní chodba

Vítězná škola: Střední škola oděvní a služeb, Tyršova 874, Vizovice

Absolutní vítěz: Kristýna Novotná, Integrovaná střední škola Mělník, K Učilišti 2566, Mělník


Celý článek najdete v dubnovém čísle FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv04-23-web3.jpg

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.