Hrady a zámky

Publikováno: 7. dubna 2021 | autor Fotograf Roku
TOMÁŠ SEJKORA - Rumburakův hrad

Zajímavých míst je kolem nás spousta. Co nás ale přitahuje všeobecně, je krása a kouzlo historických staveb. Hradů a zámků, zkrátka míst, kudy kráčely dějiny. Často jsou opředené legendami a téměř každému dokáží přivolat myšlenky na dobrodružství, romantiku, turnaje,  rytíře a vznešené dámy.  Možná proto, že nás dokáží v myšlenkách přenést do pohádek, nepřestávají člověka ani po staletích fascinovat.

TOMÁŠ SEJKORA - Rumburakův hradTOMÁŠ SEJKORA - Rumburakův hrad

Česká republika je hrady a zámky doslova poseta. Přestože velká část těchto staveb již dávno zanikla, je zdejší množství hradů a zámků mimořádné i v evropském měřítku. Hrady a zámky stále tvoří neodmyslitelnou součást krajiny v Čechách, na Moravě i ve Slezsku a zároveň velmi vítané turistické cíle.

VIKTOR ČÁP - BezdězVIKTOR ČÁP - Bezděz

První zmínka o nejstarším kamenném hradu na našem území je v Kosmově kronice a vystavěn byl léta páně 1121. Naši předci našli v hradech a zámcích opravdové zalíbení a tak se výstavba hradů a zámků rozšířila natolik, že takovou stavbu nebo její pozůstatky u nás najdete téměř na každém kroku. Dřívější opory obrany zemí Koruny České, nebo sídla české šlechty a panovníků, i po mnoha stoletích přitahují naši pozornost, architekturou, tematickými a zábavními akcemi, nebo čistě jako krásné turistické cíle.

PETR KLEISNER - Kašperk v podzimní inverziPETR KLEISNER - Kašperk v podzimní inverzi

Připomínají historii, dovednosti stavitelů, významné rody a panovníky. A fotografům poskytují také vděčné náměty fotografií. Proto není ani nijak překvapující, že hrady a zámky v České republice lákají tisíce návštěvníků, kteří se v jejich zdech rádi na chvíli přenesou o pár století zpět.

MICHAIL NEGANOV - Hrad Karlštejn - západ slunceMICHAIL NEGANOV - Hrad Karlštejn - západ slunce

Pokud patříte mezi milovníky zámeckých prohlídek a návštěv hradů, pak pro Vás jistě nebude těžké podělit se o fotografie Vašich nejoblíbenějších.

Své fotografie můžete vkládat zde.

Pokračování:

Hrady a zámky II

Hrady a zámky III

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.