Hrady a zámky II

Publikováno: 12. dubna 2021 | autor Fotograf Roku
LUKÁŠ VESELÝ - Ruiny hradu Oltářík

Hradů a zámků je u nás opravdu hodně a rozhodně se jimi můžeme chlubit. Vybrat si můžete od středověkých pevností až po romantické zříceniny a pohádkové zámky. Kromě venkovní krásy nabízí i úchvatné interiéry a vzácné umělecké sbírky. A téměř každý stojí za návštěvu. Ale některé z našich hradů a zámků se určitě nedají vynechat. Které to jsou?

LUKÁŠ VESELÝ - Ruiny hradu OltáříkLUKÁŠ VESELÝ - Ruiny hradu Oltářík

Tím prvním je bezpochyby Pražský hrad. Od 9. století sídlo českých králů a od roku 1918 sídlo českých prezidentů. Podle Guinessovy knihy rekordů je Pražský hrad největším souvislým hradním komplexem na světě, který se rozkládá na ploše téměř 70 000 m2. Bonusem navíc je možnost navštívit katedrálu sv. Víta, v níž jsou uloženy české korunovační klenoty. Katedrála je zároveň největší dominantou Pražského hradu.

DAVID HAVELÍK - Za svítáníDAVID HAVELÍK - Za svítání

Kam se vydat dál?

HLUBOKÁ NAD VLTAVOU - nejpohádkovější český zámek. Současnou podobu zámku dal rod Schwarzenberků, který jej nechal v 19. století v rámci rozsáhlé přestavby přebudovat po vzoru šlechtických staveb ve windsorské Anglii. Ve stejné době vznikal také rozlehlý park, který zámek obklopuje.

KARLŠTEJN – nedobytný gotický skvost nechal v roce 1348 vystavět český král a římský císař Karel IV. jako místo, kde budou uloženy české korunovační klenoty. Karel IV. od roku 1355  osobně dohlížel na jeho dostavbu i výzdobu interiérů a hradních kaplí.

YULIIA PASHENTSEVA - KarlštejnYULIIA PASHENTSEVA - Karlštejn

ČESKÝ KRUMLOV – perla jižních Čech. Mezi unikátní expozice krumlovského hradu a zámku patří světově proslulé zámecké barokní divadlo, které představuje jednu z nejlépe dochovaných divadelních scén z 18. století v Evropě. Pyšní se také nádhernými zahradami a natáčela se tu pohádka Z pekla štěstí. Celý komplex je zapsán v seznamu památek světového kulturního dědictví UNESCO. Svou architektonickou úrovní, kulturní tradicí i rozlohou patří totiž mezi nejvýznamnější památky středoevropské oblasti.

LEDNICE – pohádkový zámek uprostřed rozlehlého parku. První zmínka o Lednici pochází již z roku 1222. Ovšem současnou podobu dal lednickému zámku kníže Alois II. z Lichteinsteina, který nechal zámek přestavět v duchu anglické gotiky. Z této doby pochází sály s bohatě zdobenými stropy, dřevěným obložením stěn a bohatým mobiliářem, jenž nemá v Evropě obdoby. V současné době je celý Lednicko-valtický areál také zapsán na seznam světového dědictví UNESCO.

MICHAIL NEGANOV - Lednicko - valtický areálMICHAIL NEGANOV - Lednicko - valtický areál

KAČINA - zámek Kačina je jednou z nejvýznamnějších empírových staveb v České republice. Počátkem 19. století jej jako své letní sídlo nechal postavit Jan Rudolf Chotek, prezident gubernia a nejvyšší purkrabí Království českého. V roce 1950 zámek připadl Zemědělskému muzeu. Od roku 2001 je zámek Kačina národní kulturní památkou.

KAŠPERK – strážce Zlaté stezky. Hrad Kašperk nechal ve 14. století postavit český král a římský císař Karel IV. z důvodu obrany hranice s Bavorskem a ochrany nalezišť zlata a důležité obchodní trasy - tzv. Zlaté stezky. Kašperk je také nejvýše položený královský hrad v Čechách.

LUKÁŠ VESELÝ - Galaktické jádro nad KašperkemLUKÁŠ VESELÝ - Galaktické jádro nad Kašperkem

BOUZOV – hrad založený na přelomu 13. a 14 století. Nachází se v pohádkové krajině Mohelnicka a Litovelska a až do konce 17. století byl střídavě ve vlastnictví různých českých a moravských rodů. Poté hrad koupil řád německých rytířů a od roku 1945 je majetkem státu. Roku 1999 byl zařazen mezi národní kulturní památky.

BEZDĚZ - královský hrad Bezděz založil roku 1264 Přemysl Otakar II. V první polovině 19. století hrad inspiroval romantického básníka Karla Hynka Máchu k sepsání básně Máj. Mezi zajímavosti hradu patří unikátní raně gotická kaple s křížovými klenbami a krásný výhled na okolí z ochozu na Velké věži.

ALENA KRATOCHVÍLOVÁ - BezdězALENA KRATOCHVÍLOVÁ - Bezděz

NOVÉ ZÁMKY - Nové Zámky u Nesovic jsou jednou z nejvýznamnějších staveb italské renesanční architektury u nás. Jsou architektonicky obratným propojením mizejícího hradního typu - italského kastelu a nového, reprezentačně pojatého, fortifikovaného zámeckého sídla ve stylu italské vily "barco". Stavba byla započata r. 1561 Závišem z Vickova. Poté díky častému střídání majitelů ze zámku zbylo jen torzo. Ale díky současnému majiteli Tomáši Novotnému prošel tento jedinečný zámek generální rekonstrukcí a získal současnou nezaměnitelnou podobu.

ČERVENÁ LHOTA – renesanční vodní zámek Červená Lhota byl postaven přibližně v polovině 15. století. Červenou Lhotu znáte i z pohádek Princezna na hrášku, O kráse a štěstí, Zlatovláska nebo O zatoulané princezně. Zajímavostí zámku je renesanční kaple Nejsvětější Trojice, která stojí na návrší zámeckého parku. Najdete v ní původní dochované malby a krásný dřevěný strop, který symbolizuje nebeský Jeruzalém. Po rybníku se lze projet na vypůjčené loďce a zámek si prohlédnout i z vodní hladiny.

PETRA SLIPKOVÁ - Červená LhotaPETRA SLIPKOVÁ - Červená Lhota

Pokračování příště a do té doby můžete vkládat své fotografie sem.

Slíbené pokračování zde

Předchozí díl: 
Hrady a zámky I

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.