Hrady a zámky III

Publikováno: 20. dubna 2021 | autor Fotograf Roku
MICHAEL LOUŠA - Červená Lhota

V minulém článku jsme vás upozornili na některé z našich hradů a zámků, jejichž návštěva se rozhodně nedá vynechat a slíbili jsme pokračování. O kterých dalších hradech a zámcích si myslíme, že se nemají minout?

JAN WILHELM - ŠvihovJAN WILHELM - Švihov

VODNÍ HRAD ŠVIHOV - místo natáčení pohádky Tři oříšky pro Popelku. Švihov dal postavit na konci 15. století královský sudí Půta Švihovský z rodu Rýzmberků. Gotický hrad s obdélníkovým palácem byl obehnán hradbou se čtyřmi válcovými nárožními baštami a velkou hranolovou věží. Jádro hradu bylo chráněno i vodním příkopem. Po smrti Půty Švihovského byl celý hradní areál opevněn dalším pásmem hradeb a zabezpečen druhým vodním příkopem. Oba příkopy byly napájeny vodou z řeky Úhlavy.

SYCHROV – unikátní ukázka novogotiky. Zámek Sychrov byl původně barokním sídlem, kterému dal kníže Kamil Rohan současnou francouzskou novogotickou podobu. Můžete zde vidět ukázky sokolnictví a točilo se tu hodně českých i zahraničních filmů mj. Zlatovláska, Tmavomodrý svět, Nesmrtelná teta, Tři mušketýři. Další zajímavost zámku Sychrov je to, že má jako jediný zámek v ČR  královské apartmá, mezi královskými hosty najdeme např. francouzského krále Karla X., pruského krále Viléma I. nebo rakouského císaře Františka Josefa I. O anglickém parku s rozlohou 26 ha se říká, že patří k vůbec nejkrásnějším a nejbohatším botanickým skvostům v ČR. Inspiraci pro svou tvorbu zde často hledali např. Josef Suk nebo Antonín Dvořák

RADEK HORTENSKÝ - FrýdlantRADEK HORTENSKÝ - Frýdlant

HRAD A ZÁMEK FRÝDLANT – komplex středověkého hradu a renesančního zámku stojící na mohutné čedičové skále nad řekou Smělá a městem Frýdlant v Jizerských horách patří k nejvýznamnějším památkovým celkům v Čechách. Hrad byl vybudován zhruba v polovině 13. století a patřil Ronovcům. V roce 1582 za vlády rodu Redernů započala v předhradí stavba renesančního zámku a v 60. letech 19. století byla přistavěním dalšího zámeckého křídla dokončena stavba celého areálu. Hrad byl pro turisty zpřístupněn již roku 1801, čímž se stal prvním hradním muzeem ve střední Evropě

RÁBÍ – nejmohutnější český hrad. Hrad Rabí je nejrozsáhlejší hradní zříceninou v Čechách. Byl postaven již ve 13. století jako strážní a obytná věž a v následujících letech postupně rozšiřován. Předpokládá se, že byl založen německými hrabaty z Bogenu, ale prvními doloženými majiteli hradu jdou od roku 1380 Švihovští z Rýzmberka, kteří mu také dali konečnou podobu. Pokud by se opravdu poctivě měřila délka jeho budov a hradeb, naměříte úctyhodnou délku 3 km. Vzhledem ke své strategicky významné poloze byl hrad Rábí velmi často dobýván. Jan Žižka se o jeho dobytí pokusil hned 2x a při druhém obléhání hradu přišel o své druhé oko.

DOMINIK VERINGER - Jindřichohradecké zámecké panorama s odrazem na hladiněDOMINIK VERINGER - Jindřichohradecké zámecké panorama s odrazem na hladině

ZÁMEK JINDŘICHŮV HRADEC - původně hrad z 13. století přestavený na zámek budí pozornost nejen místních obyvatel Jihočeského kraje. Dominantou Jindřichova Hradce je komplex hradu a zámku stojící na skalnatém ostrohu mezi řekou Nežárkou a Hamerským potokem. Rozlehlý zámecký areál získal renesanční podobu v polovině 16. století. V zahradě stojí pozoruhodný kruhový pavilon – Rondel. Po dvou požárech komplex chátral. Památka byla zachráněna rekonstrukcí v letech 1906–1926.

ČESKÝ ŠTERNBERK - hrad Šternberk byl vystavěn jako obranné středověké sídlo v polovině 13. století Zdeslavem z Chlumce a ze Šternberka. Návštěvníky překvapí především velká rozloha hradu, jeho členitost a bohatá výzdoba pocházející z období od gotiky po secesi.

STANISLAV NĚMEČEK - Velhartice

STANISLAV NĚMEČEK - Velhartice

HRAD VELHARTICE - goticko-renesanční hrad, který patří mezi nejromantičtější místa Šumavy. Velhartice jsou hrad ve stejnojmenné obci v okrese Klatovy. Stojí na skalnaté ostrožně nad levým břehem řeky Ostružná v nadmořské výšce 640 metrů. Byl založen na konci třináctého století pány z Velhartic. Dominantu hradu tvoří zřícenina paláce zvaného Rajský dům a věž Putna, mezi kterými vede unikátní kamenný most.

ZÁMEK CHYŠE - pýcha Karlovarského kraje. Nejstarší zprávy o Chyších pocházejí z druhé poloviny 12. století. Zámek Chyše je zrekonstruovaný do stylu anglické gotiky a od svého vybudování několikrát změnil svůj vzhled. V roce 1917 zde zaměstnával JUDr. Vladimír Lažanský jako domácího učitele svého syna Prokopa IV. -  spisovatele, novináře a dramatika Karla Čapka. V 1945 bylo panství zkonfiskováno a ve správě státu. V roce 1995 zámecký areál koupil Ing. Vladimír Lažanský z Děčína s manželkou Marcelou a zahájili celkovou obnovu a opravu zámecké budovy. V roce 1999 byla otevřena první zámecká expozice. Dnes je součástí komplexu i pivovar Chyše, kde můžete absolvovat prohlídku pivovaru.

JAROMÍR STEHLÍK - Nový SvětlovJAROMÍR STEHLÍK - Nový Světlov

ZÁMEK NOVÝ SVĚTLOV - ne příliš známým zámkem je Nový Světlov. Původně pozdně gotický hrad byl v renesanci opevněn. Obstál při útoku Bočkajovců roku 1605, Švédů za třicetileté války, a také Turků a Tatarů roku 1663. Ve 40. letech 18. století byl upraven na zámek ve stylu tudorské gotiky. V současnosti jde o komplex, který slouží i jako hotel nebo restaurace. Pokud se budete pohybovat po střední Moravě, alespoň na chvíli se u tohoto zámku zastavte.

ZŘÍCENINA HRADU GUTŠTEJN - romantická zřícenina hradu Gutštejn se nachází nad přítokem Úterského potoka jihovýchodně od Bezdružic v okrese Tachov. Hrad Gutštejn byl založen počátkem 14. století rodem Gutštejnů, kteří vymřeli roku 1747. V polovině 16. století bylo panství přeneseno do Bezdružic a hrad zůstal neobydlený. Dnes je z hradu zřícenina s nádhernou krajinou v okolí. Vydat se k ní můžete pěšky nebo na kole. Je ale nutné upozornit, že pohyb v areálu zříceniny hradu je na vlastní nebezpečí. Hrozí zde nebezpečí pádu do hloubky, uklouznutí a další nebezpečí ohrožující bezpečnost a zdraví.

DAVID KOTAČKA - Červený zámekDAVID KOTAČKA - Červený zámek

ZÁMEK HRADEC NAD MORAVICÍ – perla Slezka. Zámecký komplex skládající ze starší časti Bílého zámku a mladší novogotické části Červeného zámku, vás svou architektonickou jedinečností okouzlí. Původní slovanské hradisko z 8. století nahradil kolem poloviny 11. století knížecí hrad Přemyslovců, přebudovaný o dvě století později českým králem Přemyslem Otakarem II. V roce 1585 hrad získal Kašpar Pruskovský z Pruskova a  zahájil renesanční přestavbu středověkého hradu na pohodlně zařízené sídlo s okrasnou zahradou a lesoparkem. Součástí areálu je také novogotický Červený zámek a Bílá věž. Celý areál je zasazen do přírodně-krajinářského parku volně otevřeného do okolí. Na zámku pobývala řada slavných osobností, např. hudební skladatelé L. von Beethoven, F. Liszt a geniální houslista N. Paganini. A potěšitelné je také to, že zaparkujte přímo u zámeckého areálu.

MICHAEL LOUŠA - Hrad Dívčí kámenMICHAEL LOUŠA - Hrad Dívčí kámen

Své fotografie můžete i nadále vkládat zde.

Předchozí díly:

Hrady a zámky II

Hrady a zámky I

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.