Fotograf roku – vyhodnocení 9. tématu Luční kvítí v zářijovém vydání FotoVideo

Publikováno: 7. září 2019 | autor Redakce
viktor-pavlovic,,-purpurova.jpg

Fotografie květin můžeme definovat jako statické makro a lze se v něm ubírat od čistě dokumentační podoby až k uměleckému snímku.

Fotografovat rostliny vyzkoušel asi každý autor a některé k této krásné disciplíně – makrofotografii − přilákaly právě květiny. Makro je svět pod povrchem běžného pohledu, který je nám v denním shonu skryt, a tím je pro diváky působivější. Krom toho má ještě jednu velikou výhodu – nemusíte za ní nikam jezdit, náměty najdete doslova na každém kroku. Zároveň je to poměrně technická fotografie, velmi záleží na expozici, kompozici, ostření i hloubce ostrosti, a proto se lze ve zmíněných oblastech skvěle pocvičit a taky nadělat spoustu chyb.

V nejlepším případě by z makrofotografie květin mělo být poznat, o jakou rostlinu se jedná, a zároveň by měla být zachycena natolik zajímavě, aby se neztratila mezi tisíci jiných snímků květin.

hana-dvorakova-konilec.jpg

Jednoduše řečeno, že? Ale, jak toho dosáhnout?

Prvním předpokladem dobrého makra je makro- nebo teleobjektiv a často také stativ. Dalším důležitým předpokladem dobré makrofotografie je nespěchat. Obzvlášť květiny vám nikam neutečou. S tím souvisí i schopnost pořádně se rozhlédnout a vybrat si k focení ten nejkrásnější exemplář.

Fotografie rostlin vám umožní hrát si se světlem, ať už je to využití měkkého ranního nebo večerního světla, které dodá fotografii hloubku, plasticitu a barevnost, nebo protisvětla, které barvy naopak zjemní a květiny prozáří. Krásné snímky pořídíte focením ze stínu do světla. Snažte se mít za rostlinou co nejjednodušší pozadí, nejlépe jednobarevné a světlé.

Ještě před zmáčknutím spouště je výhodné v hledáčku prozkoumat i bezprostřední okolí květiny a odstranit ze záběru všechny rušivé prvky jako stébla trávy, uschlé lístky, kamínky nebo klacíky. Pak pečlivě zaostřete.

lenka-krizova,-barevna.jpg

...

Celý text si můžete přečíst v zářijovém vydání FotoVideo!

...
17. Lenka Křížová, Jarní – 20 bodů
18. Milan Němčický – 15 bodů
19. Robert Píša, Vlčí mák v řepce – 10 bodů
20. Veronika Čajková, Pampeliška... – 5 bodů

Nejlepší junioři v soutěžním tématu Luční kvítí

...
7. Lucie Kalivodová, Jarní květiny – 20 bodů
8. Tereza Špaková, Zvonky – 15 bodů
9. Jakub Mazánek, Bouře – 10 bodů
10. Aneta Pumrová, Fialová – 5 bodů

Celé vydnocení tohoto tématu si můžete přečíst v zářijovém vydání FotoVideo!


Více o obsahu zářijového vydání najdete zde.

fv09-2019-web3.jpg

fotovideo-2019-09-titulka-03-1000px.jpg
Rozhovor s fotografkou Gabrielou Ksandr

fotovideo-2019-09-img-0110-v4-1000px.jpg
Na titulní stránce je snímek od Barbory Gajové

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.