Zpracování fotografií – Tradiční kronika roku nemusí být jen rodinná

Publikováno: 16. února 2021 | autor Redakce
Zpracování fotografií – Tradiční kronika roku nemusí být jen rodinná

Nedávno jsme si povídali se zkušeným grafikem a fotografem o jeho práci společenského, svatebního a firemního fotografa a zaujala nás široká paleta jeho nabídky. Obdivovali jsme množství variant a forem, jakými dokáže své fotografie klientům prodat. Mezi ty aktuálně zajímavé a žádané patřily kroniky roku – ať už rodinné, firemní, obecní, školní či klubové. Mohl by to být dobrý tip i pro vás.

Text a foto: redakce a CEWE, www.cewe.cz

Spolehlivá kvalita a tradice

Kronika roku není ničím jiným než časově jasně formulovanou a většinou poměrně velkou fotoknihou, se kterou má společnost CEWE obrovské zkušenosti. Nejen že patří k nejžádanějším produktům jejího sortimentu, množství vyrobených kusů každoročně roste a velkou zásluhu na tomto úspěchu má kvalitní zázemí, nejmodernější výrobní procesy, pečlivě vybírané materiály a dokonalý servis včetně stoprocentní garance spokojenosti. Pokud se stane, že z jakéhokoli důvodu nebudete spokojení, můžete do tří týdnů svůj CEWE produkt vrátit a firma vám vyplatí 100 % zaplacené částky zpět nebo vyhotoví zakázku znovu, více na www.cewe.cz/garance-spokojenosti.

Zpracování fotografií – Tradiční kronika roku nemusí být jen rodinná

Nejfrekventovanější formát

Na tvorbu CEWE FOTO KNIH Y jako kroniky roku se nejvíce osvědčuje čtvercový formát XXL, který je dostatečně veliký, s rozměry 30 × 30 cm. Díky tomu se do něj dobře umisťují fotografie jak na výšku, tak na šířku, navíc je velmi praktický. Je to ale na fotografovi, případně na jeho zákazníkovi, co si vybere. Aktuálně je k dispozici minimálně devět formátů, šest typů papíru a pět základních druhů vazby. Originalita je tedy zaručena. Mnoho z nás řeší vhodný typ papíru, zda pro černobílé fotky raději matný atd., ale záleží zase jen na vašem vkusu, my vám můžeme upřímně doporučit fotopapír mat nebo lesk, vždyť se jedná o fotografie.

Zpracování fotografií – Tradiční kronika roku nemusí být jen rodinná

S výběrem začněte nejlépe na www.cewe.cz/cewe-fotokniha.

Ale pojďme tvořit

Celý rok nás nebo naše klienty provází spousta neopakovatelných momentů. Určitě se mnohokrát podařilo zachytit krásný či důležitý okamžik, který měl být zaznamenán.

Ale tyto snímky je nutné vytřídit, srovnat, upravit, protože jinak nám budou „houby platné“, když zůstanou uložené ve foťáku, na kartě, záložním disku, či dokonce v mobilu. Vytvořte z nich CEWE FOTO KNIH U v podobě kroniky roku 2020 a máte jistotu, že budou existovat na věky. Sestavit CEWE FOTO – KNIHU je opravdu jednoduché a o kreativní nápady není nouze. O tom jsme už v minulém roce v této rubrice s názvem Zpracování fotografií několikrát psali. A pokud nemáte zrovna po ruce archiv FotoVideo, stačí si jen stáhnout program CEWE FOTO SVĚT na www.cewe.cz/cewe-fotokniha (na úvodní stránce ke stažení zdarma a v plné verzi se všemi funkcemi) a vrhnout se na to. Kdo v tomto programu už pracoval, dokáže pěknou a kvalitní fotoknihu vytvořit v relativně krátkém čase. Je to opravdu intuitivní, pohodlný a stále inovovaný program. A pokud kroniky tvoříte na zakázku, máte v počítači velmi efektivního spolupracovníka, který vás navíc nic nestojí.

Zpracování fotografií – Tradiční kronika roku nemusí být jen rodinná

V programu, nebo v mobilu?

CEWE FOTO KNIHU coby kroniku roku, můžete tedy sestavit v programu CEWE

FOTO SVĚT, navíc lze rozdělanou práci během přípravy kdykoliv uložit a vrátit se k ní později.

Pro tvorbu fotoknih doporučujeme program do počítače. Další možností je mobilní aplikace, jejíž výhodou je možnost kroniku sestavovat třeba cestou vlakem, na horách či ve volných chvilkách na výletě. I v mobilní aplikaci svou práci můžete průběžně ukládat a je rovněž zdarma ke stažení na www.cewe.cz/aplikace.

Zpracování fotografií – Tradiční kronika roku nemusí být jen rodinná

A aby toho nebylo málo, svou připravovanou kroniku – CEWE FOTO KNIHU – můžete sestavovat kdekoliv a kdykoliv i v on-line editoru na webu www.cewe.cz.

Podmínky pro zpracování máme – a co fotky?

Asi netřeba zdůrazňovat, že základem každé kroniky jsou dobré fotografie s příběhem.

Fotíte rádi dokument? Máte tím pádem výhodu. Vybírejte snímky v souvislostech a ve vztahu k subjektu, pro který kroniku děláte, dodržujte chronologii, používejte důležité série, velikostí snímků zdůrazňujte důležitost určitého časového momentu či události, dbejte na vnitřní časové dělení a snažte se harmonizovat fotografie tak, aby ladily vždy na levé i pravé straně. Někdy nemusí sedět kombinace černobílých na jedné straně a barevných na druhé či veselé skupinky vlevo a zadumaná černobílá krajina vpravo.

Zpracování fotografií – Tradiční kronika roku nemusí být jen rodinná

Profesionální grafici mají řadu pravidel, která se samozřejmě nemusíte učit, ale kronika by měla vyzařovat vaše estetické cítění (pokud ji chcete darovat), lásku k rodině (jestliže se jedná o rodinnou kroniku) a přesnou a jasnou obrazovou dokumentaci v případě kronik obecních a firemních. Víte, že lze kroniku roku perfektně využít i pro zaznamenání důležité akce, jako je stavba domu či jeho rekonstrukce nebo rozvoj podnikatelských aktivit?

Kromě fotek můžete kroniku roku 2020 doplnit třeba mapami, skeny různých dokumentů a diplomů, plakátů či pozvánek, zkrátka všech dokladů, které období dotyčné kroniky roku provázely.

POZNÁMKA REDAKCE

Nebavme se ale v některých případech jen o roce 2020. Řada obcí a institucí svou historii zanedbává, dokumentaci prošlých let má v krabicích či šanonech a na různých pevných discích, DVD , či dokonce ještě na disketách. Většinou po nějaké době v takové instituci dojde k tomu, že je třeba dotyčný archiv setřídit, uspořádat a využít k prezentaci.

Pak nastává poměrně náročná příprava a dohadování, co a jak do které kroniky a kterého roku použít. Dochází k situacím, že se připravuje dokumentace za několik let najednou, aby se vytvořila kronika víceletá. Aktuálně opravdu spousta zákazníků společnosti CEWE vytváří rodinné kroniky z dochovaných starých fotografií až do současnosti. Nechají je naskenovat do digitální podoby a pak je vybírají a vkládají do fotoknihy.

A prakticky

Zvolte styl a rozvržení kroniky dle svých či klientových představ. Každopádně u velkých či vícenásobných kronik je dobré si udělat skici a návrhy a ty si pořádně promyslet, případně nechat odsouhlasit. Jak se s programem CEWE FOTO SVĚT pracuje? Jednoduše, jak hned zjistíte. Z levého sloupce přetahujete fotky na příslušné stránky. Jejich počet na stránce (rozvržení) si můžete volit buď pro každou stránku zvlášť, nebo použít jeden styl na všechny stránky. To pak samozřejmě lze v průběhu sestavování měnit podle potřeby.

→ Po natažení fotek doplňte připravené texty, popisky a komentáře – nezapomeňte na všechny důležité informace, protože si vaši kroniku roku budou prohlížet ti, pro které je určena, a určitě i po mnoha letech…

→ Přidávejte kliparty, které se k vašim fotkám hodí. V archivu CEWE máte na výběr přes 30 tematických skupin – Vánoce, cestování, dovolená, láska, zima, narozeniny a mnohé další.

→ Přejete si rámečky? Máte je mít.

Některým fotkám sluší, můžete volit různou tloušťku a barvu. Další vychytávkou je i možnost dodat fotografiím stín.

→ Pozadí může být jednobarevné nebo stejné jako kliparty, je možné vybrat z různých tematických variant – příroda, zima, květiny, dítě, multicolor a řady dalších.

→ Kreativní rámování a masky dodají vaší kronice na originalitě. V této volbě najdete rámování v různých tvarech – bubliny, rámečky s rokem 2020 či ve tvaru kruhu, orámované květinami, vánočními motivy, masky ve tvaru mapy, písmen, různých květin, rozteklé tvary atd.

→ Pokud si v základní nabídce nevyberete, u každé volby si můžete stáhnout zdarma další kliparty, rámečky, masky i pozadí.

Poznámka k rozsahu kroniky roku

V dolní liště můžete v případě potřeby přidávat strany, navyšovat jejich počet lze po čtyřech.

Určitě nemusíme připomínat, že kontrola být musí

Dbejte laskavě na to, aby kronika roku působila uceleně a držela určitou formu a úroveň. Přeci jenom si ji nebudete prohlížet asi jen vy a uvidí ji i známí, rodina, klienti, další generace… Až budete mít vložené všechny fotky, napsané texty, komentáře, popisky, doplněné kreativní doplňky jako kliparty, rámečky nebo pozadí, fotoknihu před odesláním pořádně zkontrolujte v náhledu.

Program vám to umožní, jak dlouho budete potřebovat. Nezapomeňte alespoň na textovou, jazykovou a také věcnou korekturu. Byla by škoda, kdyby vynechané písmenko v nadpisu či háček ve jméně vyvolal shovívavý úsměv na tvářích těch, kterým je vaše kniha určena. Věnujte pozornost všem detailům, zarovnání fotek nebo překlepům v textu. Je to opravdu důležité a není dobré přijít kvůli nezkontrolované maličkosti o prestiž a o peníze.

A nebyli bychom to my, abychom vám nenabídli soutěž

S kronikou roku můžete vyhrát i auto Pokud přihlásíte svou kroniku roku také do soutěže o nejkrásnější CEWE FOTO KNIHU roku 2020, můžete hrát o hodnotné ceny, včetně automobilu Peugeot 3008. Inspirujte se třeba i výtvory zákazníků společnosti CEWE FOTOLAB v galerii přihlášených fotoknih. Najdete ji na www.cewe-community.com/cz/galerie-fotoknih.

Svou účastí v soutěži navíc podpoříte dobrou věc. Za každou přihlášenou CEWE FOTOKNIHU věnuje společnost CEWE FOTOLAB 25 Kč nadačním fondům Pink Bubble a Sue Ryder.

 


 

Už máte únorové FotoVideo?

Podívejte se, co v něm najdete...

FV 02 21 OBSAH

FV 02 21

Vybírejte z únorového vydání časopisu FotoVideo a hlavně si ho kupte:

ROZHOVOR: LUKÁŠ BÍBA

Nejraději fotí vlastní reportážní věci, ale stejně většinu z nich pouštím do redakce.

OSOBNOST: OTAKAR METLIČKA

Povídáme si s vítězem 19. ročníku Fotografa roku o jeho cestách a speciálních koníčcích.

ROZHOVOR: JIŘÍ JIROUTEK

Učím fotografy, aby necvakali, ale tvořili.

ROZHOVOR: EDUARD GENSEREK

„Keď som fotil na juhozápade Etiópie rituálne súboje tamojších kmeňov, hned …“.

SOUTĚŽ: NAŠE STOPY

Zúčastnili jste se této speciální japonsko-české soutěže? Přinášíme výsledky.

PRAXE: FOTOGRAFICKÉ PRÁVO

Poradíme, jak dobře a bezpečně uzavřít licenční smlouvu. Fotografové pozor!

TECHNIKA: TISKÁRNA CANON PIXMA PRO-200

Chcete také mít radost z vlastnoručně vytištěných fotografií? Tak si přečtěte náš test.

FOTOGRAF ROKU: TÉMA „DVA“ VYHODNOCENO!

Najdete svůj úspěšný snímek mezi třiceti nejlepšími? Fotograf roku jede na plné obrátky.

… a samozřejmě dalších minimálně dvacet zajímavých článků!

Výhodné je si nechat posílat FotoVideo až domů!

A zase máme pro vás další dárky k celoročnímu předplatnému FotoVideo. Udělejte si radost (a také vašim blízkým?) na dalších dvanáct měsíců! S naším předplatným opravdu ušetříte. Vybírejte dle chuti, ale rychle, dárků je dost, ale některé jen v omezeném množství! Předplaťte si nás natrvalo, nebo si vyzkoušejte, zda nás chcete odebírat po jednom či dvou či třech či šesti či dvanácti výtiscích. Jak se vám to bude líbit. Ale s delší dobou předplatného klesá jeho cena a dárek je k novému, celoročnímu předplatnému.

Vybírejte si na našem webu:

http://www.ifotovideo.cz/rubriky/predplatne/

Mít doma kvalitně tištěný časopis FotoVideo každý měsíc o den dříve, než se objeví ve volném prodeji na stáncích a v prodejnách, a ještě k tomu za cca 60 % jeho normální, prodejní ceny, to už se fakt vyplatí! Šetříte tak své peníze s námi!

Optimistické únorové FotoVideo

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.