Žijeme analogem. V nové temné komoře

Publikováno: 8. února 2023 | autor Redakce
cfs-0641.jpg

Vyvolávání filmů a zvětšování fotek ve fotokomoře dříve patřilo k běžným součástem fotografického procesu. Dnes trh opanují digitální přístroje, ale přesto obliba analogové fotografie stále stoupá.

A protože analog koluje i v našich žilách, otevřeli jsme na konci loňského roku v Centru FotoŠkoda vlastní temnou komoru, kterou si můžete prohlédnout během dnů otevřených dveří nebo si ji vyzkoušet v rámci kurzů.

cfs-0772.jpg

Historický palác Ligna v centru Prahy

Temná komora se nachází v nádherném prostoru historického paláce Ligna, co by kamenem dohodil od paláce Langhans, kde se nachází prodejna Centra FotoŠkoda.

Multifunkční prostor (nejen) pro analogovou fotografii

Nápad vybudovat vlastní temnou komoru se v Centru FotoŠkoda zrodil již před nějakým časem, jeho realizace začala v průběhu roku 2022. Během podzimního FotoŠkoda Festu zažila fotokomora své slavnostní zahájení a úspěšně se v ní realizovaly jak workshopy zaměřené na analogovou fotografii, tak přednášky a akce týkající se dalších témat.

cfs-1124.jpg

Vedle fotokomory se totiž nachází také přednášková místnost, která se může rychle změnit v plně vybavený fotografický ateliér. Celý prostor tak lze využít mnoha způsoby.

Vzdělávání i exkluzivní služby

Samotná temná komora je připravená na vyvolávání černobílých filmů i na zvětšování černobílých fotografií, a to jak pro potřeby kurzů, tak pro služby ručního vyvolávání a zvětšování, které v Centru FotoŠkoda nově nabízíme. Výhledově se uvažuje také o možnosti pronájmu prostor temné komory pro veřejnost.

cfs-1129.jpg

Ruční zpracování analogových materiálů

Můžete tak svým fotografiím dopřát luxusní péči, díky níž se můžete těšit na lepší prokreslení a podání polotónů ve světlých i tmavých částech filmů i lepší obrazovou ostrost než u strojového vyvolání filmů. Tento proces trvá o něco déle než strojové vyvolání filmů a výsledná lepší kvalita je také klíčová pro následné zvětšování snímků ve velkých formátech.

TIP: Ruční vyvolávání a zvětšování

Pro ruční zpracování černobílých materiálů se používá špičková vývojka Ilford ID-11, která poskytuje skvělou vyváženost mezi jemnozrnností, ostrostí a dostatečným množstvím polotónů. Fotografie si můžete nechat zvětšit na prvotřídní papíry Ilford.

cfs-1131.jpg

Kurzy v temné komoře

Pokud se toužíte ve fotokomoře spíše naučit pracovat, můžete využít některý z kurzů zaměřených na analogovou fotografii. V nabídce najdete kurz ovládání kinofilmového fotoaparátu, vyvolávání černobílých filmů i zvětšování černobílých fotografií a nabídka se bude postupně rozšiřovat.

TIP: Přehled kurzů

Dny otevřených dveří

A pokud vás zajímá, jak to v takové temné komoře vypadá, jaké vybavení je potřeba pro chod fotokomory, abyste se inspirovali k zařízení své vlastní, můžete tu v paláci Ligna navštívit během dne otevřených dveří. Bude se vám věnovat odborník na analogovou fotografii Luboš Rytych, který zajišťuje i služby ručního volání filmů a zvětšování fotografií.

TIP: Jak to vypadá v temné komoře


Celý článek najdete v únorovém čísle FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv02-2023-web3.jpg

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.