Základní příslušenství pro natáčení videa

Publikováno: 13. dubna 2023 | autor Redakce
pexels-bruno-massao-2170450.jpg

Natáčení videa není pouze o vhodném fotoaparátu nebo videokameře, široká škála příslušenství, které je šité na míru videografům, totiž v mnoha případech usnadní práci nebo posune výsledný obraz na vyšší úroveň.

Předpokládejme, že hlavní nástroj pro tvorbu videa v podobě fotoaparátu nebo kamery již vlastníte společně se základním objektivem. V konečném důsledku však platí, že na výsledné video bude mít nejvýraznější vliv především práce při postprodukci a samozřejmě také vhodné a správné použití širšího vybavení.

jakob-owens-43sce4gmzga-unsplash.jpg

Skladba příslušenství se bude lišit v závislosti na preferovaném žánru a také na tom, jaké je vaše workflow, i když to se obvykle v průběhu času proměňuje a optimalizuje podle aktuálních potřeb.

Stabilní videoaparát

Ačkoli je v současné doba na trhu celá řada přístrojů s vestavěnou stabilizací anebo můžete používat stabilizované objektivy, v zásadě nic nenahradí poctivou mechanickou stabilizaci nejen obrazu, ale záznamového zařízení jako celku.

Ještě před výběrem stabilizátoru je třeba promyslet, čím vším budete chtít aparát „ověsit“, zda si vystačíte pouze s kamerou a ostřicím zařízením, nebo plánujete připojit mikrofon a samostatný monitor s větší obrazovkou či záznamové zařízení.

rig-cage-2.jpg

V případě lehkého setupu si pravděpodobně vystačíte pouze se stabilizátorem, s větším množstvím doplňků už je vhodné sáhnout po kleci (rig či cage), do níž upnete přístroj samotný a pomocí řady upevňovacích bodů pak připojíte požadované příslušenství. Klec má obvykle rukojeť, díky níž de facto funguje jako základní typ stabilizátoru, avšak pouze při mírném pohybu nebo statických záběrech. Příliš vám nepomůže například u natáčení za chůze.

steadicam-3.jpg

Při takovém požadavku již přichází ke slovu steadicam, který jednoduše řečeno izoluje záznamové zařízení od těla kameramana a tím pádem je možné stabilizovat obraz i při pohybu celé sestavy. Asi nejpokročilejším systémem je gimbal, kde se využívá několika elektromotrů, vyrovnávajících náklon zavěšené kamery.

Pokud jste ve fázi výběru stabilizátoru, doporučujeme náš přehled v letošním lednovém FotoVideo. Pokud jste se zatím ke koupi nerozhoupali, určitě sáhněte alespoň po kvalitním stativu, který oceníte i v dlouhodobém horizontu. Pokud máte rádi delší záběry se současným otáčením kamery, hledejte stativy, které mají fluidní hlavu. Díky ní totiž dosáhnete velmi plynulého a klidného švenkování.

pexels-kyle-loftus-3379933.jpg

Práce s přirozeným světlem

Často podceňovaným doplňkem je sluneční clona (ideálně čtyřdílná), která snadno eliminuje sluneční paprsky vnikající do objektivu. Na rozdíl od fotografování totiž při záznamu videa obvykle nenajdete ideální záběr či průchod scénou, aniž by slunce do objektivu nezasvítilo. Odfiltrování bočního světla je se sluneční clonou velmi snadné a efektivní.

nd-1.jpg

Mnohem podstatnějším doplňkem vybavení by však měl být neutrální šedý (ND) filtr. Pokud s ním ještě nemáte zkušenost, pak vězte, že se jedná o filtr neutrální barvy, jehož cílem je...


Celý článek najdete v dubnovém čísle FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv04-23-web3.jpg

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.