Začínáme s pokročilou a kreativní fotografií

Publikováno: 27. května 2019 | autor Míla Lněničková
camera.jpg

Jarní měsíce jsou prakticky pro každého fotografa velkou výzvou a příležitostí, po dlouhé zimě se příroda probouzí, a především máme k dispozici po mnohem delší dobu použitelné světlo, se kterým se dá pracovat doslova na tisíc způsobů.

S novými možnostmi pro fotografování také obvykle přichází touha po celkovém zlepšení vlastní fotografické tvorby, kterou je možné naplnit různými způsoby. Základem je však vždy vhodná a dostatečná technika, se kterou můžete směle experimentovat a posouvat vlastní hranice, rozšiřovat si zkušenosti a s nimi také svůj záběr z pohledu fotografických žánrů.

Možná namítnete, že na technice nezáleží a s průměrným fotoaparátem je taky možné pořídit dobrou fotku. S tím rozhodně souhlasíme, nicméně ne vždy bude onen průměrný fotoaparát dostatečný pro většinu zamýšlených fotografických postupů a situací.

Předpokládejme však, že za sebou již máte ono zdlouhavé martyrium výběru nového fotoaparátu, případně doplnění vlastního vybavení o některé „nezbytné“ věci. Pokud se tak ještě nestalo a zvažujete investici do fototechniky, zkusíme vás alespoň v základu navést na vhodnou cestu.

tahak-1.jpg

Technika až na prvním místě

Jak bylo uvedeno výše, i průměrným fotoaparátem zvládnete udělat povedené snímky, ovšem v jistých situacích budete právě nedostatečnou technikou značně limitovaní. Pokud bychom šli až k jádru problému, je obvykle na vině menší plocha snímače, s níž jde většinou ruku v ruce také použitý objektiv – řeč je samozřejmě o kompaktních aparátech.

Základním kamenem na cestě ke kreativní a pokročilé fotografii je pro většinu fotografů aparát s vyměnitelnými objektivy – a je jedno, zda to bude zrcadlovka nebo bezzrcadlovka. Výsledná kvalita obrazu z přístrojů obou konstrukcí, totiž bude vždy mnohem lepší než v případě malého kompaktu (zde samozřejmě nemáme na mysli profesionální kompakty s cenovkou násobně vyšší, než je základní vybavení amatérského fotografa).

Celý článek si můžete přečíst v červnovém vydání FotoVideo!
Více z obsahu vydání najdete zde.


fotovideo-06-2019-vizual-v6-1000px.jpg

Právě vychází
fv03-24-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.