Výjimečné fotopapíry Hahnemühle Natural Line

Publikováno: 22. dubna 2023 | autor Redakce
obr-uvod-rs2281-hahnemuehle-moods-natural-line-lpr.jpg

Přinášíme druhý díl osmidílného seriálu o uměleckých a fotografických papírech pro inkoustové tiskárny Canon, Epson a HP.

Jsem fotograf, cítím zodpovědnost za stav životního prostředí

Hahnemühle Digital FineArt Collection je obsáhlý sortiment jedinečných inkjetových fineartových papírů zaměřený na všechny, kteří hledají něco speciálního a ze svých obrazů chtějí vytáhnout to nejlepší.


Sledujte obsah našeho seriálu

  • FotoVideo, březen – Představení firmy Hahnemühle a jejího sortimentu
  • FotoVideo, duben – Udržitelné papíry Digital FineArt Collection – Natural Line
  • FotoVideo, květen – Matné papíry Digital FineArt Collection – Matt FineArt Smooth & Textured
  • FotoVideo, červen – Lesklé papíry a plátna Digital FineArt Collection – Glossy FineArt & Canvas FineArt
  • FotoVideo, červenec – Deckle Edge, fotokarty, fotoknihy
  • FotoVideo, srpen – Archivace a certifikace fotografií, Hahnemühle Certified Studio
  • FotoVideo, září – Papíry pro studenty a začínající umělce – Hahnemühle Photo
  • FotoVideo, říjen – Zacházení s papíry, tisk se správou barev, technická podpora

Mimořádnými tiskovými výsledky a vysokou odolností proti stárnutí přes 100 let splňují papíry Hahnemühle nejvyšší požadavky fotografů a galerií a perfektně se hodí pro dlouhodobé výstavy, umělecké sbírky a certifikované edice. Součástí kolekce Digital FineArt je také unikátní řada papírů Natural Line, kterou si dnes představíme.

Natural Line, to je udržitelnost

Čistá voda, přírodní vlákna, prvotřídní know-how v umění papírenské výroby a absolutní preferování kvality tvoří již více než 435 let základ úspěchu společnosti Hahnemühle.

Navíc se celý firemní tým cítí zavázán životnímu prostředí ve výjimečné míře a již druhé desetiletí Hahnemühle v rámci iniciativy Green Rooster podporuje různé environmentální projekty na regionální i mezinárodní úrovni. Část výnosů z prodeje papírů řady Natural Line putuje právě na podporu těchto environmentálních projektů.

obr1-rs1406-hfa-logo-greenrooster.jpg

Logo iniciativy Green Rooster (Zelený kohout) – na jeho pozadí figurují veškeré, pro papírnu představitelné certifikace od použitých vláken přes 100% zelenou elektrickou energii až po environmentální management.

Udržitelnost je u Hahnemühle zažitá tradice a důvod pro osídlení mlýna pro výrobu papíru v roce 1584 trvá dodnes: Hahnemühle produkuje papír v sousedství chráněné krajinné oblasti s čistou pramenitou vodou. Z toho důvodu musí být a také je tamní výroba papíru snesitelná pro životní prostředí, udržitelná a přísně kontrolovaná.

obr-uvod-rs2281-hahnemuehle-moods-natural-line-lpr.jpg

Natural Line zaujímá v rámci Hahnemühle Digital FineArt Collection výjimečné místo. Obsahuje jedinečné inkjetové fineartové papíry z vybraných ekologických surovin: bambusu, konopí, agáve (sisaly) a cukrové třtiny (bagasy). Zvolené druhy rostlin, z nichž se potřebná buničina získává, jsou rychle rostoucí, nevyžadují žádné pesticidy a spotřebovávají při pěstování málo vody. Pomáhají šetřit cenné zdroje a tím chrání životní prostředí.

Kompatibilita s fototiskárnami Canon, Epson a HP

Papíry řady Natural Line jsou kompatibilní s tiskárnami s inkousty na vodní bázi, tedy s tzv. dye-based či pigmentovými fototiskárnami. Nejlepších výsledků dosáhnete s tiskárnami těchto řad: Canon PIXMA PRO, imagePROGRAF / imagePROGRAF PRO, Epson Stylus PRO / SureColor P a HP DesignJet Z.

Bamboo 290 g/m²
90 % bambusová vlákna, 10 % bavlna, přirozeně bílý odstín

Hahnemühle Bamboo je celosvětově první inkjetový fineartový papír vyráběný z 90 % z bambusových vláken, který stojí za přírodním vzhledem a papírenskou produkcí šetřící zdroje. Přirozeně bílý bambusový papír v jemně teplém tónu neobsahuje optické zjasňovače a upoutává svou měkkou lehce texturovanou plstěnou strukturou a smyslným hmatovým vjemem.

obr2a-rs1382-02-bamboo-lpr.jpg

Matná prémiová inkjetová emulze poskytuje excelentní tiskové výstupy s jemným podáním barev a detailů a dá vyniknout barevným i monochromatickým tiskům v teplých tónech. Bamboo je prost kyselin a ligninů a splňuje nejvyšší nároky na odolnost proti stárnutí. Jedinečná kombinace ekologických bambusových vláken, hebké povrchové textury a přesvědčivé tiskové kvality propůjčuje uměleckému dílu smyslnost a duši.

obr2b-rs1380-hahnemuehle-natural-line-bamboo-surface-lpr.jpg
Detail povrchu papíru Bamboo

Hemp 290 g/m²
60 % konopná vlákna, 40 % bavlna, bílý odstín

Hahnemühle Hemp sází na jedno z celosvětově nejstarších a nejvšestrannějších přírodních vláken – sestává z 60 % z konopných vláken. Podložka fineartového papíru Natural Line Hemp upoutá jasně bílým přirozeným tónem. Právě z důvodu jasně bílých konopných vláken nepotřebuje optické zjasňovače. Lehce texturovaný povrch propůjčuje papíru příjemný sametově jemný dotyk. V kombinaci s matnou prémiovou inkjetovou emulzí vzniká univerzálně použitelný inkoustový fineartový papír.

obr3a-rs1383-03-hemp-lpr.jpg

Barvy a detaily jsou brilantně reprodukovány, černá ohromuje svou hloubkou a kontrast je skvěle reprodukován. Inkoustový fineartový papír Natural Line Hemp, neobsahující kyseliny a ligniny, splňuje nejvyšší nároky na odolnost proti stárnutí. Po staletí bylo konopí neodmyslitelnou surovinou pro papírenskou výrobu a na základě extrémně robustního vlákna je předurčeno pro historické dlouhověké dokumenty, jak ukazují Gutenbergova bible nebo americká Deklarace nezávislosti.

obr3b-rs1379-hahnemuehle-natural-line-hemp-surface-lpr.jpg
Detail povrchu papíru Hemp

Agave 290 g/m²
70 % sisalová vlákna, 30 % bavlna, bílý odstín

Hahnemühle Agave doplňuje Natural Line inkjetovým fineartovým papírem, který je vyráběn z vlákna agáve. Tzv. sisalové vlákno tvoří 70 % tohoto obzvláště ekologického inkoustového fineartového papíru. Základní materiál okouzluje svým jasně bílým přirozeným tónem bez optických zjasňovačů. Hrubá, ale přesto výrazně hebká povrchová textura propůjčuje motivu obdivuhodně hluboký účinek a přesvědčuje příjemně měkkým dotykem.

obr4a-rs1384-04-agave-lpr.jpg

Matná prémiová inkjetová emulze zaručuje působivé tiskové výstupy s vynikající reprodukcí barev a detailů, hlubokou černou barvou a nejlepším kontrastem. Hahnemühle Agave je prost kyselin a ligninů a splňuje nejvyšší nároky na odolnost proti stárnutí. Souhra unikátních vláknových surovin, zářivě bílého přirozeného tónu, vyvážené povrchové struktury a vysoké tiskové kvality vytváří exkluzívní inkoustový fineartový papír, který je všestranně použitelný.

obr4b-rs1398-hahnemuehle-natural-line-agave-surfce-lpr.jpgDetail povrchu papíru Agave

Sugar Cane 300 g/m²
70 % vlákna z cukrové třtiny, 30 % bavlna, přirozeně bílý

Hahnemühle Sugar Cane rozšiřuje Natural Line o inkjetový fineartový papír z rychle dorůstající přírodní suroviny – cukrové třtiny. Plných 70 % tohoto ekologického inkoustového fineartového papíru sestává z bagasy, vedlejšího produktu při zpracování cukrové třtiny. Přirozeně bílý papír Sugar Cane s teplým tónem neobsahuje žádné optické zjasňovače a vyznačuje se jedinečnou, jasně definovanou povrchovou strukturou a hmatovým vjemem.

obr5-rs2301-32-sugar-cane.jpg

Matná prémiová inkjetová emulze umožňuje excelentní tiskové výsledky s vynikající reprodukcí barev a detailů, obzvláště u teplých barevných tónů a monochromatických tisků. Hahnemühle Sugar Cane je bez kyselin a ligninů a splňuje nejvyšší požadavky na odolnost proti stárnutí. Jedinečná kombinace ekologických vláken z cukrové třtiny, definované povrchové struktury a okouzlující tiskové kvality propůjčuje uměleckému dílu skvělou vyjadřovací sílu a smyslovost.

obr5b-rs2287-hahnemuehle-detail-sugar-cane.jpg Detail povrchu papíru Sugar Cane

Kompletní sortiment papírů řady Hahnemühle Natural Line vč. testovacích balení najdete na www.fomei.com/natural.


Celý článek najdete v dubnovém čísle FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv04-23-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.