Videoporadna: Jak vybrat stabilizátor obrazu

Publikováno: 3. ledna 2023 | autor Redakce
dsc09416.jpg

Roztřesený obraz obvykle není to, po čem bychom u videa toužili, některé záběry sice trochu toho třasu, ruchů a nepřesností potřebují, aby optimálně dotvořily atmosféru videa, ale ve většině případů je cílem dosáhnout plynulého a ostrého záběru. Od toho jsou tu s námi stabilizátory – jenže který vybrat?

Než se ale pustíme do konkrétního výběru, pojďme se trošku ponořit do historie a problematiky stabilizace. V obou případech se odehrál v uplynulých deseti letech poměrně překotný vývoj a dříve pro hobby tvůrce nedostupné řešení bylo možné pořídit za cenu lepšího fotoaparátu.

pexels-cottonbro-studio-3206120.jpg

Ano, i když se bavíme o stabilizaci videa, mluvíme o fotoaparátech. To je totiž jedna ze zásadních změn, s nástupem a rozvojem bezzrcadlovek se nám dostaly do rukou přístroje, které bez problémů zvládají záznam videa na profesionální rovni a zároveň jsou velmi schopnými fotoaparáty. Ruku v ruce s technologickým vývojem se u těchto aparátů prosadila stabilizace obrazu, která je v režii objektivu – plovoucí uložení čočky nebo skupiny čoček –, případně je integrovaná přímo do těla přístroje, kde najdeme stabilizovaný snímač s plovoucím uložením.

Výsledkem je sestava, která dokáže „ustabilizovat“ různé otřesy a nechtěný pohyb fotoaparátu, takže výsledný záznam je ostřejší, ať už se jedná o fotografii nebo video. Tento způsob mechanické stabilizace je pro většinu fotografů dostatečný, ovšem pokud jde o video, jsou nároky na kvalitu výstupu přeci jen o něco vyšší.

pexels-kyle-loftus-3045398.jpg

V tomto bodě se přesouváme od stabilizace v přístroji k tzv. stabilizátorům, což je de facto příslušenství ke kameře, jehož smyslem je eliminovat nežádoucí pohyb snímací soustavy v prostoru. V dřívějších dobách byly stabilizátory poměrně velké, těžké a drahé kusy vybavení profesionálních studií. Určitě znáte nejrůznější pojezdy pro kameru (dolly), které sice zajistí velmi plynulý pohyb, ale jejich rozměry a cena jsou pro hobby tvůrce „přes čáru“.

Stejná situace nastává v případě jeřábů, které pracují s protiváhou a mohou nést nejen kameru, ale také kameramana samotného. Tahle zařízení jsou zkrátka pro běžného smrtelníka nejen cenově nedostupná, ale především zbytečně masivní a nepraktická, jelikož jsou určena primárně pro profesionální praxi, kde se pracuje se zcela jinými kamerami, než jsou naše zrcadlovky a bezzrcadlovky.

pexels-imad-clicks-12223482.jpg

Stabilizátory ve třech úrovních

Kde není poptávka, není nabídka, což se ukázalo opět jako pravdivé rčení v případě stabilizátorů. S rostoucí dostupností kvalitního videozáznamu v relativně levných přístrojích začala stoupat poptávka po...


Celý článek najdete v lednovém čísle FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv01-2023-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.