Vánoční cesta kolem světa aneb Jak jsme šli s Laowou kolem světa za dvě hodiny a málem umrzli v Amazonii

Publikováno: 3. února 2023 | autor Redakce
laowa-18mm-01.jpg

Náhoda se sešla s náhodou, přidal se k tomu kousek štěstí a tak se stalo, že jsem se dostal k recenzi nového objektivu Laowa Argus 18 mm, f/0,95. Mám rád manuály, hodně rád a můžu říct, že už pár let nefotím s ničím jiným.

První Laowa, kterou jsem si koupil (respektive vybral od rodiny k čtyřicátinám), ve mně okamžitě probudila lásku a nostalgii. Manuální objektiv je pro mě nejen návratem k fotografickému fortelu, ale hlavně mě osvobozuje při tvorbě a kompozici, protože ztrácím méně času nastavováním foťáku na různé režimy a řeším jen základní svatou trojici čas-clona-ISO.

dsc-6631.jpg

A když k tomu připojíte rozsah hloubky ostrosti ultrasvětelného objektivu (f/0,95), hřiště je připraveno a hrátky můžou začít. Objektiv 18 mm u MFT je svým reálným ohniskem 36 mm tak nějak na hraně mezi širokým a univerzálním sklem. Pořád ještě pomůže při focení v menších prostorách a taky umožní pěkně široké záběry krajiny, ale na druhou stanu netrpí tak úplně na neduhy klasických širokáčů.

dsc-6624.jpg

V zapadajícím zimním slunci

Tak jsme se teda sbalili a vydali se pár dní před koncem roku na výpravu kolem světa. My tu příležitost máme takříkajíc za humny, takže to až tak složité nebylo. Popoháněl jsem celou rodinu, abychom ještě stihli venku trochu sluníčka. Zapadající zimní slunce má svoje kouzlo, ale nutí člověka pracovat rychle. Naštěstí pro mě – a taky pro Laowu – to s tímhle objektivem opravdu jde.

laowa-18mm-03.jpg

Manuální objektiv možná není to pravé pro focení zvířat, ale naštěstí existují kamarádi, jako je lenochod, kterým jde nehybné pózování opravdu dobře, stejně tak se trubač agami ochotně předváděl na zábradlí v Yucatánské džungli. Když už jsme u toho, tak onen Yucatán je v interiéru a tady přišla hodně vhod malinkatá vychytávka, kterou Laowa má. Tou je možnost zapnout nebo vypnout aretaci clony.

Normálně, pokud si nehraji s hloubkou ostrosti, jsem zvyklý clonit spíš pocitově a za jízdy tomu pak přizpůsobuji ISO a čas. Při náhlých změnách světla je však fajn mít možnost počítat „kliknutí clony“. Vroubkování ostřicího a clonového kroužku je takové, jak má být: funkční, není nepříjemné na holé prsty, ale zároveň umožňuje jistou manipulaci v rukavicích.

laowa-18mm-01.jpg

Poctivý kus železa

Prostor dobrodružně laděné zoo mám hodně rád a musím říct, že si vždy trochu hraji na objevitele v zapadlých končinách naší planety. Laowa se ukázala jako správný parťák a umím si představit, že bych si na běžné focení na takovou cestu jiný objektiv ani nebral. Přibalit k tomu plně automatický zoom na zvířátka a jste vybaveni.

laowa-18mm-07.jpg

K tomu mě také povzbuzuje konstrukce objektivu, která dává pocit poctivého kusu železa, které hodně snese, a hlavně klid svědomí, že je to sklo, které nemusíte pořád chránit vlastním tělem, aby z něj náhodou něco neupadlo. Mám momentálně doma tři Laowy a ten pocit je u všech stejný i po více než roce téměř každodenního používání. Rozsah clony je až neuvěřitelný – f/0,95–11.


Plus – Líbí se mi: světelnost (samozřejmě), robustnost zpracování a absence plastových dílů, nastavitelná aretace clony a univerzálnost.

Minus – Líbí se mi míň: kovová clona, která sice hodně vydrží, ale zejména v zimě se špatně sundává. Potěšilo by, kdybych se mohl dostat ještě o stupeň nebo dva výš s cloněním než max. 11.


Na „plné díře“ se sice objevují malé nedokonalosti v kresbě, ty jsou ale bohatě vyvážené krásně sametovým bokehem a malou hloubkou ostrosti, které otevírají tvořivosti nové možnosti. Na druhou stranu, úplně přicloněný dokáže krásně kreslit přírodní scenérie.

laowa-18mm-13.jpg

Prošli jsme čtyři kontinenty a neumrzli. V Amazonii u rybníka jsme sice měli na mále, ale zvládli jsme to a já jsem se s Laowou Argus 18 mm f/0,95 naprosto sžil.


Celý článek najdete v únorovém čísle FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv02-2023-web3.jpg

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.