V čem stříhat video

Publikováno: 14. března 2020 | autor Kateřina Davidová
V čem stříhat video

Společně s rozvojem funkcí a možností nových fotoaparátů se před několika lety dostala do středu zájmu nemalé části amatérských fotografů také videotvorba. Pořídit dnes videozáznam je velmi jednoduché i v profesionální obrazové kvalitě, následné zpracování však již tak snadné nebývá.

Text a foto (archiv): Petr Březina , petr.brezina@gmail.com

První pokusy s natáčením videa si jistě vyzkoušel každý pokročilejší fotograf, který chtěl minimálně zjistit to, jak jeho digitální fotoaparát natáčí a zda je to jednoduché, nebo složité. Ve většině případů se však taková krátká videa hromadí ve složce na disku a málokdo jim věnuje dostatečnou pozornost.

To se samozřejmě projevuje stejně jako v případě fotografií – velké množství dat na jednom místě, o nichž už ani autor neví, co všechno obsahují. Existuje však celá řada programů, s jejichž pomocí můžete bez detailních znalostí zvládnout i vcelku povedené video.

Foto vs. video

Práce s videem je samozřejmě odlišná od fotografování, jednak jde o pohyblivé obrázky, které mohou divákům sdělit mnohem více než jen pouhá jedna fotografie nebo jejich soubor. Zcela zásadním rozdílem je pak přístup k oběma médiím z pohledu zpracování, editace a následného publikování.

Zatímco v případě fotografie nemusí autor příliš přemýšlet nad množstvím snímků z konkrétní fotografické akce a řídí se primárně tím, zda je jeho úkolem pokrýt obrazově nějakou událost, nebo naopak tvoří výhradně podle svého uvážení a chuti, v případě videa je to zcela jiné.

Videotvůrce si musí ještě před začátkem dokumentované akce připravit alespoň hrubý koncept scénáře, aby si mohl promyslet nejen jednotlivé záběry, které bude ve výsledném střihu chtít používat, ale také proto, aby si ujasnil hlavní linii vyprávěného příběhu.

Videoklip by rozhodně neměl nudit a být příliš dlouhý, jelikož divák velmi rychle ztrácí pozornost. Největším problémem neupravených a nesestříhaných videí je totiž jejich monotónnost…

 

Už jste četli hvězdné březnové vydání časopisu FotoVideo? Podívejte se, co vás v něm čeká: SEM.FotoVideo březen 2020

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.