Skenování filmů v domácím studiu

Publikováno: 6. května 2022 | autor Redakce
pexels-markus-spiske-4201333.jpg

Digitalizace filmového pásu je jednou z cest, jak se podívat na exponované fotografie. Klasický mokrý proces v temné komoře totiž nemusí být vždy efektivní (zvláště u velkých zvětšenin) a digitální postprodukce je vhodným řešením.

Samotná digitalizace negativů je pak možná de facto dvěma způsoby – jedním z nich je prosté přefocení filmového pásu pomocí digitálního fotoaparátu a následná úprava jednotlivých snímků v počítači.

pexels-cottonbro-3585017.jpg

Předpokladem úspěchu při tomto postupu je volba vhodného objektivu, adekvátní osvětlení, které je homogenní a dokáže tak rovnoměrně prosvítit fotografovaný negativ a v konečném důsledku i software pro úpravu digitalizované fotografie.

 


 

TIP: Vyhrajte skener s soutěži Fotograf roku – uzávěrka je 31.května.

 


 

Druhým používaným způsobem je skenování filmového pásu. V tomto případě je pak možné opět volit z několika různých technologií, které se liší nejen výstupní kvalitou, ale také časovou náročností a mnohdy i náklady.

epson.jpeg

My se tentokrát podíváme právě na skenery a jejich možnosti, v případě fotografování filmu totiž velmi záleží na dostupné technice, která nemusí být vždy levná, nebo na kutilských schopnostech fotografa, pokud by si chtěl vyrobit svépomocí „přefocovací digitalizační stanici“.

Filmový skener dnes a dříve

Ačkoli je možné pomocí skeneru digitalizovat jak negativní, tak inverzí diapozitivní film, nejčastěji se skenují právě negativy, a to jak černobílé, tak i barevné. Ještě před dvaceti lety nebyl problém koupit digitální filmový...


Celý článek najdete v květnovém čísle časopisu FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv05-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.