Praxe: Fotoporadna – Jak správně nastavit fotografické workflow

Publikováno: 6. září 2019 | autor Redakce
nastaveni.jpg

Stejně jako jiné činnosti i fotografování je pouhé řemeslo, jehož základy se dají poměrně dobře naučit a natrénovat. Automatizace některých postupů společně s naučenými návyky v mnoha případech urychlí práci a umožní vám dosáhnout lepších výsledků.

Mnoho začínajících fotografů, kteří se teprve orientují v pojmech, jako je clona, čas a citlivost, a k tomu objevují zákonitosti vzájemného provázání, mívají velký problém s tím, že nad nastavením fotoaparátu příliš dlouho dumají. Výsledkem je obvykle propásnutí vhodného okamžiku a s tím spojená nespokojenost s výsledkem.

otvirak.jpg

Právě trénování návyků a jakási automatizace při fotografování jsou ale ve své podstatě nezbytné. Pokud bychom si měli pomoci nějakým přirovnáním, je tím nejpřípadnějším řízení automobilu. Jestliže zrovna neřídíte vůz s automatickou převodovkou, je potřeba zvládnout hned několik věcí zároveň – správně zařadit, ovládat s jistotou tři pedály na podlaze a točit volantem. K tomu všemu se navíc přidává nutné sledování provozu kolem a znalost pravidel silničního provozu.

Ruku na srdce: kdo z nás se při první ostré jízdě v autoškole nezapotil? Zvládnout všechno výše uvedené v jeden okamžik se nám zdálo prakticky nereálné. Dnes však má většina z nás činnosti, jako je řízení vozidla plně automatizované a bez delšího přemýšlení (na které mnohdy ani není čas) zvládáme vše s přehledem.

...

Celý článek si můžete přečíst v zářijovém vydání FotoVideo!
Více o obsahu zářijového vydání najdete zde.

fv09-2019-web3.jpg

fotovideo-2019-09-titulka-03-1000px.jpg
Rozhovor s fotografkou Gabrielou Ksandr

fotovideo-2019-09-img-0110-v4-1000px.jpg
Na titulní stránce je snímek od Barbory Gajové

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.