Jak vybrat sluchátka na sport s ohledem na jejich outdoorové využití

Publikováno: 18. února 2021 | autor Redakce
Jak vybrat sluchátka na sport s ohledem na jejich outdoorové využití

Individuální sportovní aktivity a hudba k sobě jednoduše patří. Při běhu, posilování, jízdě na kole a mnoha dalších formách sportovního vyžití nám správně zvolený playlist pomáhá k lepším výkonům a dosažení lepších výsledků. Sportovcům proto přinášíme několik praktických rad k výběru sluchátek, a to zejména s ohledem na současnou situaci a venkovní využití.

Vhodně vybraná hudba může člověka vybudit, nebo naopak zklidnit či dokonce uspat. Aby byl při aktivním pohybu efekt motivace co nejlepší, je třeba si sportovní sluchátka pečlivě vybrat. Letošní rok se bude třeba kvůli nepolevující pandemii koronaviru zaměřit pravděpodobně především na outdoorové sportovní aktivity. Na co je třeba dbát při výběru sluchátek?

Jak vybrat sluchátka na sport s ohledem na jejich outdoorové využití

Kvalitní zvuk pro lepší motivaci
Čím intenzivněji budete při sportu hudbu vnímat, tím víc bude fungovat motivační efekt. Proto je kvalita zvuku při výběru velmi důležitým parametrem. Zde platí pravidlo, že byste měli buď sáhnout po ověřené značce, podívat se na důvěryhodné recenze, nebo si sluchátka vyzkoušet.

Jak vybrat sluchátka na sport s ohledem na jejich outdoorové využití

Pevné uchycení v uších
Jednoznačně základní pravidlo pro výběr sportovních sluchátek. Pokud budete neustále myslet na to, aby vám sluchátka z uší nevypadla, nebo se dokonce budete muset zastavovat a sbírat je ze země, budou spíše přítěží. Mechanismus uchycení sportovních sluchátek v uších musí být spolehlivý i při skocích. Přitom je však potřeba, aby byl dostatečně pohodlný i během vytrvalostního běhu. Pro sport jsou proto nejvhodnější malá sluchátka do uší typu „špunty“ optimalizovaná pro sport. Jejich silikonové koncovky uši ucpou (podobně jako ucpe pružná korková zátka láhev) a speciálními prvky k bezpečnému uchycení zajišťují potřebné uchycení i při silných nárazech. Nejpopulárnější způsob, využívaný například značkou Bose, je založen na silikonových koncovkách se speciálními „zobáčky“ určenými k „zašroubování“ do uší. Jiné řešení založené na kabelech vedených kolem uší využívají například sluchátka Pioneer.

Jak vybrat sluchátka na sport s ohledem na jejich outdoorové využití

Odolnost vůči vodě a potu
Aby sluchátka zejména při outdoorovém využití fungovala dlouhodobě, měla by být dostatečně odolná. Vnější provedení by mělo vydržet nečekaný déšť a vnitřní konstrukce nesmí k reproduktoru pustit agresivní pot. Míru odolnosti produktů všech kategorií označují dvě číslice stupnice označované jako IPX (například IPX 44). První číslice označuje stupeň ochrany vůči vodě a druhé pak proti vniknutí pevných částic, například prachu. Sportovní sluchátka by z pohledu odolnosti proti vodě měla splňovat alespoň stupeň IPX 5, který zaručuje velmi vysokou ochranu proti vodě (pro puntičkáře tato specifikace znamená odolnost vody z 6,3 mm trysky mířící na zařízení ze všech úhlů při průtoku 12,5 litrů za minutu a tlaku 30 kN/m2).   

Pozor na sluchátka s aktivním potlačením okolních ruchů (ANC)

Aktivní „noise cancelling“ zažívá u sluchátek mimořádnou popularitu. Původním průkopníkem této technologie, která dokáže odfiltrovat při poslechu okolní ruchy (například šum ulice nebo hlasy v kanceláři), je společnost Bose. Sluchátka s ANC jsou dnes často využívána i pro lepší soustředění během práce z domova nebo v open space kancelářích, a kromě velkých sluchátek přes uši lze dnes sehnat již bezdrátové modely špuntů. Pozor ale – pro sport se ANC zásadně nedoporučuje a tento fenomén může být skutečně nebezpečný. Přílišné zatlumení okolí může totiž vést k tomu, že posluchač nezaregistruje projíždějící auto nebo cyklistu dávajícího výstražný signál.

Bezdrátová jsou pohodlnější, kabelovým nedojde baterka
Zde jednoznačná univerzální rada neexistuje. Pokud patříte mezi uživatele, kteří zapomínají na pravidelné dobíjení elektroniky, popřemýšlejte raději o kabelových sluchátkách. Bezdrátová verze vám ale zajistí lepší komfort a vyhnete se motajícím se kabelům. V kategorii bezdrátových sluchátek najdete obecně dvě řešení. Historicky starší varianta využívá přece jen kus kabelu spojující pravou a levou část. Některá taková sluchátka mají na kabelu praktický kolíček, který připnete za krkem k tričku a zamezíte tak jejich nenadálé ztrátě. Mnohem komfortnější jsou však absolutně bezdrátové modely, jako například nová, výborně hodnocená sluchátka Bose Sport Earbuds s výdrží až 5 hodin. A tím jsme se dostali k poslednímu praktickému doporučení ohledně výdrže baterie. Některá, jako například Bose SoundSport Wireless, hrají na plné nabití až 6 hodin.

Produktové tipy

Bose Sport Earbuds
Velmi pohodlná absolutně bezdrátová sluchátka s excelentním zvukem i provedením odolná proti vodě a potu  (IPX5). Patentovaná koncovka zajišťuje důkladné utěsnění a pevné uchycení v uších i při aktivním pohybu. Na jedno nabití hrají až 5 hodin a baterie vestavěná do pouzdra zajišťuje na cestách další dvojnásobné dobití s tím, že během 15 minut doplní energií postačující na dvouhodinový poslech. Pro ideální zvuk v každé situaci jsou basy a výšky upravovány v závislosti na hlasitosti. Bose Sport Earbuds jsou k dispozici ve třech barevných provedeních – Tripple Black, Baltic Blue a Glacier White.
Cena: 5 490 Kč
Jak vybrat sluchátka na sport s ohledem na jejich outdoorové využití

Bose SoundSport Wireless
Bezdrátová sportovní sluchátka s vynikajícím zvukem oceněným mnoha odbornými testy. Samozřejmostí je odolnost vůči dešti i potu. Na jedno nabití vydrží hrát až 6 hodin. Levou a pravou část spojuje krátký kabel s praktickým kolíčkem pro připevnění k triku. K telefonu s připojují pomocí Bluetooth a párování pouhým přiblížením obou zařízení usnadňuje technologie NFC. V případě ztráty nebo opotřebení lze samostatně dokoupit silikonové koncovky. K dispozici jsou v barvách Black, Aqua a Citron.
Cena 3 990 Kč

Jak vybrat sluchátka na sport s ohledem na jejich outdoorové využití

 


 


 

Už máte únorové FotoVideo?

Podívejte se, co v něm najdete...

FV 02 21 OBSAH

FV 02 21

Vybírejte z únorového vydání časopisu FotoVideo a hlavně si ho kupte:

ROZHOVOR: LUKÁŠ BÍBA

Nejraději fotí vlastní reportážní věci, ale stejně většinu z nich pouštím do redakce.

OSOBNOST: OTAKAR METLIČKA

Povídáme si s vítězem 19. ročníku Fotografa roku o jeho cestách a speciálních koníčcích.

ROZHOVOR: JIŘÍ JIROUTEK

Učím fotografy, aby necvakali, ale tvořili.

ROZHOVOR: EDUARD GENSEREK

„Keď som fotil na juhozápade Etiópie rituálne súboje tamojších kmeňov, hned …“.

SOUTĚŽ: NAŠE STOPY

Zúčastnili jste se této speciální japonsko-české soutěže? Přinášíme výsledky.

PRAXE: FOTOGRAFICKÉ PRÁVO

Poradíme, jak dobře a bezpečně uzavřít licenční smlouvu. Fotografové pozor!

TECHNIKA: TISKÁRNA CANON PIXMA PRO-200

Chcete také mít radost z vlastnoručně vytištěných fotografií? Tak si přečtěte náš test.

FOTOGRAF ROKU: TÉMA „DVA“ VYHODNOCENO!

Najdete svůj úspěšný snímek mezi třiceti nejlepšími? Fotograf roku jede na plné obrátky.

… a samozřejmě dalších minimálně dvacet zajímavých článků!

Výhodné je si nechat posílat FotoVideo až domů!

A zase máme pro vás další dárky k celoročnímu předplatnému FotoVideo. Udělejte si radost (a také vašim blízkým?) na dalších dvanáct měsíců! S naším předplatným opravdu ušetříte. Vybírejte dle chuti, ale rychle, dárků je dost, ale některé jen v omezeném množství! Předplaťte si nás natrvalo, nebo si vyzkoušejte, zda nás chcete odebírat po jednom či dvou či třech či šesti či dvanácti výtiscích. Jak se vám to bude líbit. Ale s delší dobou předplatného klesá jeho cena a dárek je k novému, celoročnímu předplatnému.

Vybírejte si na našem webu:

http://www.ifotovideo.cz/rubriky/predplatne/

Mít doma kvalitně tištěný časopis FotoVideo každý měsíc o den dříve, než se objeví ve volném prodeji na stáncích a v prodejnách, a ještě k tomu za cca 60 % jeho normální, prodejní ceny, to už se fakt vyplatí! Šetříte tak své peníze s námi!

Optimistické únorové FotoVideo

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.