Richard Horák a jeho zimní Praha

Publikováno: 28. prosince 2022 | autor Redakce
850-8157.jpg

Český fotograf známý především fotografiemi matičky Prahy. Fotografoval například pro Pražskou informační službu nebo pražské arcibiskupství. Je členem Asociace profesionálních fotografů České republiky a držitelem nejvyššího evropského fotografického titulu Master QEP, který do roku 2022 získalo pouze 90 fotografů z celé Evropy. Za své jedinečné pohledy na Prahu a také za krajinářské fotografie byl oceněn v mnoha fotografických soutěžích.

dsc-1119.jpg

foto: Richard Horák, Instagram, Facebook

Richarde, jak dlouho už vlastně fotíš Prahu a její památky? Ještě ke všemu vytváříš každý rok svůj pražský kalendář, že? Jak si focení plánuješ?
Jsem od narození Pražák, takže mám celou Prahu za „humny“ a často její krásy fotografuji. Intenzivněji jsem ji začal fotografovat někdy kolem roku 2005, takže asi 17 let je hlavní město v mém hledáčku častěji. Bydlím v Karlíně, mám tedy Prahu jako na dlani. Je velmi fotogenická, plná nádherných míst a zákoutí.

Ano, máš pravdu, Rudo, tisknu ve skvělé tiskárně Grafotechna v Praze pražský kalendář, letos už osmý rok. Ten na rok 2023 je speciální, je koncipován na výšku, což je poprvé, a jsou v něm fotografie Prahy, které jsem nafotil v průběhu deseti posledních let. Při výběru třinácti fotografií jsem si dal opravdu záležet.

850-9019.jpg

Zima je v Praze samozřejmě krásná, když je sníh. Nedávno se objevil první poprašek a hned bylo na Facebooku spousta fotografií zasněžených pražských střech. Kam chodíš v zimě nejvíce fotit a které pražské lokace bys doporučil a proč? Ale jaké si vybrat počasí a čas, musí být vždy sníh? Které denní hodiny tyto lokace fotíš? Spousta tvých fotografií je čistá, bez turistů… A taky trochu k technice: čím nejraději fotíš, co bys doporučil všem našim čtenářům vzít si na focení Prahy s sebou?
Asi ti zodpovím ty tři otázky najednou. Praha je krásná v podstatě v kterémkoliv období, nejenom v zimě. Nejraději ji fotím (a nejen ji), když je opravdu „hnusné“ počasí. Nemyslím takové to podzimní šedivé, které je pro fotografy nezajímavé, ale silný déšť, mlhu a v zimě samozřejmě sníh. Kdo nemá rád extrémní podmínky, ani nevytáhne paty z domu.

850-7858.jpg

Fotím hodně ráno, vyrážím z domova za tmy a jsou-li příznivé podmínky a mám čas, fotím třeba celé dopoledne. Mnoho mých fanoušků má pocit, že fotím denně, ale není to tak. Když mám opravdu štěstí, podaří se mi...


Celý článek najdete v lednovém čísle FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv01-2023-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.