Proč vyzkoušet středoformát a po jakém sáhnout?

Publikováno: 5. ledna 2023 | autor Redakce
image-5.png

Středoformátová fotografie je pro mnoho těch, kdo používají kinofilm, pomyslným milníkem, kterého chce většina podvědomě dosáhnout. Proč to tedy nezkusit třeba v letošním roce? A proč vlastně středoformát vůbec chtít – nebo jaký?

Výše uvedené se nutně nemusí týkat každého, jelikož mnoho hobby fotografů středoformátový fotoaparát používá a občas po něm sáhnou i někteří profesionálové. Právě v době, kdy byl kinofilm číslem jedna na trhu filmových materiálů, většina profíků se odlišovala právě tím, že používali středoformátové přístroje především v ateliérové fotografii.

6.best-medium-format-film-camera-1024x769.jpg

Pokud totiž oba formáty porovnáme, v případě kinofilmu máme k dispozici mnohem menší obrazovou plochu negativu, která je však vyvážena relativně malými rozměry samotného přístroje a s tím spojenou pohotovostí při fotografování – ideální nástroj pro street nebo reportáž.

Oproti tomu středoformátový fotoaparát nabídne násobně větší obrazové pole, které v konečném důsledku znamená mnohem více zachycených obrazových informací s jemnějším rozlišením a detaily. Daní za tento luxus jsou větší rozměry nejen samotného fotoaparátu, ale také objektivů, takže fotobrašna bude o pár kilogramů těžší.

pentax-67-product-shots-2.jpg

Odtud tedy jednoduchou logikou dojdeme k tomu, že jsou středoformáty vhodné především pro ateliérovou a „neakční“ fotografii. I když v konečném důsledku to bude vždycky o zkušenostech a schopnostech autora.

Rozdíl nejen ve filmu

Jak je uvedeno, hlavním rozdílem mezi kinofilmem a středoformátem je velikost filmového políčka, které má v prvním případě 36 × 24 mm, zatímco středoformátový svitek nabídne políčko o výšce 6 cm a šířka variuje podle použitého aparátu od 4,5 až do 9 cm. Potud rozdíly v materiálu.

mamiya-645.jpg

Optika je druhým bodem, ve kterém se aparáty odlišují, vzhledem k tomu, že je použito větší filmové políčko pro záznam scény, i zde se setkáme s něčím, jako je crop faktor. U digitálních aparátů se tento parametr používá pro zjištění...


Celý článek najdete v lednovém čísle FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv01-2023-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.