Praxe: Analogová škola – na cestě za obrazem

Publikováno: 9. dubna 2019 | autor Redakce
Na cestě za obrazem

Ačkoli je tu s námi analogová fotografie již více než celé jedno století a mnoho fotografů má právě ve filmu a jeho zpracování poměrně dost zkušeností, najdou se i tací, kteří mají na zpracování filmové fotografie času velmi málo nebo nedisponují dostatečnými zkušenostmi.

A právě proto existují i jiné možnosti, jak se podívat na fotografii pořízenou starým filmovým fotoaparátem. Jednou z těchto cest je digitalizace negativu – domácí variantou jsme se zabývali v minulém čísle, tentokrát se podíváme blíže do kuchyně profesionálů.

-mg-1053-kopie.jpg

O tom, jaké služby mohou analogovým fotografům nabídnout, jsme hovořili s Lucií Bártovou, vedoucí oddělení fotoslužeb v Centru FotoŠkoda.

Celý postup výroby najdete v rozhovoru v dubnovém vydání FotoVideo (výňatek):

...

Jaká je vaše osobní prognóza v oblasti analogové fotografie pro následující roky? Bude se zájem zvyšovat, nebo snižovat? Zůstane film pouze pro opravdové puristy, rozšíří se ještě víc nebo jej začne vytlačovat stále populárnější instantní fotografie?

Klasická analogová fotografie balancuje v posledních letech někde mezi zánikem a renesancí. Osobně si ale myslím, že zájem o ni zde bude i nadále. Je to vidět i na zájmu studentů, kteří k nám chodí na praxi z různých škol zaměřených na fotografii a grafiku a chtějí si analog vyzkoušet a něco víc se o něm dozvědět, je to pro ně zajímavé. Digitál tu bude stále vládnout, ale myslím, že analog do zapomnění neupadne, spíše naopak. Instantní fotografie je díky dostupnosti na vzestupu a bereme ji jako rovnocennou součást analogové fotografie. V Centru FotoŠkoda máme heslo: „Ať žije analog.“
....

Celý rozhovor si můžete přečíst a krásné fotografie prohlížet v dubnovém vydání FotoVideo, více o obsahu vydání najdete zde: www.iFotoVideo.cz/Na cestách s dubnovým FotoVideo


Dubnové FotoVideo na cestách

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.