Petr Šálek: V rouše vody

Publikováno: 2. února 2023 | autor Redakce
cd-b-343--(2)-kopie.jpg

Nedávno jsem si opět prohlížel Petrovo portfolio a strávil s ním neklidný večer. Přiznám se, že jsem chtěl vybrat některou ze sérií do naší stálé prezentace jednoho z nejstarších fotografických žánrů, kterým se fotografové snaží konkurovat mistrům malířského plátna.

Vybíral jsem a váhal mezi novinkou Janet ve fotostudiu a cyklem Recykloženy. Nakonec zvítězila klasika a vybral jsem cyklus třetí, černobílý, s názvem V rouše vody.

Ptal se: Rudolf Stáhlich, odpovědi a foto: Petr Šálek

cd-b-343--(1)-kopie.jpg

A pak jsem se Petra Šálka zeptal, zda je opravdu stále jen klasik nebo jak to vlastně je s jeho focením aktu?
Výtvarné zobrazování nahého lidského těla je staré jako lidstvo samo. Od pravěku přes antiku, středověk až po novověk byl nahý člověk oblíbeným modelem pro nesčetné umělce. Fotografie jako poměrně mladý umělecký obor v tom jenom navázala na malířství a sochařství. Takže ano, máš pravdu, je to klasika. Spíš mě překvapilo, že sis vybral sérii, která patří v mém portfoliu k nejstarším.

cd-b-343--(4)-kopie.jpg

Během své dlouholeté praxe jsem vyzkoušel téměř všechny fotografické žánry. Akt je tak jen jedna z mnoha disciplín, kterým jsem se věnoval. Ale nijak jsem se na něj nespecializoval, i když fotografování lidí je mi asi nejbližší. V sérii V rouše vody jsem se pokusil o pokud možno nejjednodušší zobrazení ženského těla s akcentem na pohyb, který v tomto případě obstarává voda. I když fotografie vznikly koncem 70. let 20. století, podle tvé reakce zřejmě neztratily nic na své aktuálnosti. To mě těší.

Ve tvém portfoliu se střídá barva s černobílou tvorbou. Ve které fázi přípravy se rozhoduješ, zda barevně, či černobíle?
Celý život fotím převážně barevně a černobílé fotografie jsou u mě spíš výjimkou. U série V rouše vody jsem se rozhodl pro černobílý svitkový film. Chtěl jsem tím podtrhnout klasičnost tématu.

cd-b-343--(7)-kopie.jpg

Také jsem chtěl záběry částečně odosobnit, zvýraznit grafickou stránku, kdy vyniknou křivky a pohyb. Aby voda byla zmrazená v pohybu, použil jsem zábleskové zařízení. Mám na fotografiích rád...


Celý článek najdete v únorovém čísle FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv02-2023-web3.jpg

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.