Na cestách – POSLEDNÍ EVROPSKÝ RÁJ

Publikováno: 7. října 2021 | autor Redakce
Na cestách – POSLEDNÍ EVROPSKÝ RÁJ

Představte si, že jste na ostrově uprostřed Atlantiku, tisíc kilometrů od nejbližšího velkého města. Klima je na něm stálé, ale pokud vás přeci jen přepadne déšť či mlha, stačí popojet pár kilometrů na druhou stranu ostrova, kde je zpravidla slunečno. Cesta na opačné pobřeží vede buď kolem moře, anebo přes hory, kde se nad mraky vystavuje dva kilometry vysoká sopka. Serpentiny silnice vedou mezi nádhernými pastvinami a jsou lemovány hortenziemi, a když všechno tohle člověka už tolik nebere, vždy může skočit do moře, kde je kolem něj zpravidla hejno ryb, na skalách pomalu lezou mořští ježci a hvězdice a ze dna vše pozoruje barvy měnící chobotnice.

Anebo není ani potřeba nořit hlavu pod vodu, když přímo na hladině mezi mořskými želvami tryskají vorvani, plejtváci či kulohlavci a nad hladinu vyskakují delfíni. Nezní to tak trochu příliš idylicky jako pozemský ráj? Však ne nadarmo jsou právě Azorské ostrovy za poslední evropský ráj považovány. Ještě se mi totiž nestalo, abych si z rodinné dovolené dovezl přes dvacet tisíc fotek a natočený krátký televizní film. Utopickým rájem však Azory nejsou jen pro fotografy, ale prakticky pro všechny cestovatele. Ceny v obchodech jsou v podstatě stejné jako u nás. Točí se tu dobré pivo a auta se nezamykají. Každý den nad tím vším jen vrtím hlavou a snažím se to pochopit.

Text a foto: Petr Jan Juračka, www.instagram.com/extremnifotograf/, www.facebook.com/ExtremEpic

Na cestách – POSLEDNÍ EVROPSKÝ RÁJ

Těch sopek je tu všude kolem nás mnohem víc, než by člověk čekal. Ostatně, dalo by se možná říct, že to všechno jsou jenom sopky a že tu nic jiného není. Jeskyně nejsou jen tak nějaké jeskyně, ale vyhaslé lávové tunely. Kopce jsou krátery, takže skoro žádný z nich nemá vrchol, ale naopak kalderu. Projít se přírodou znamená prodírat se lávovým polem porostlým džunglí, pokud tu ovšem není cestička obezděná – čím jiným než lávovým kamenem. Děti už jsou ze všech těch sopek možná trochu přesycené, ale já se jich tedy rozhodně nemůžu nabažit. Přímo na úpatí dvou sopek ostrova Faial jsme se ubytovali zcela na samotě, daleko od lidí.

Na cestách – POSLEDNÍ EVROPSKÝ RÁJ

Oba vulkány Cabeço do Canto (347 m n. m.) a Cabeço Verde (488 m n. m.), mezi nimiž spíme, jsou ani ne kilometr od místa slavné podmořské sopečné erupce, která tu před více jak půlstoletím obrátila život na ruby. Poprvé ji lidé zaznamenali 27. září 1957 a řádila až do 24. října následujícího roku. Během té doby vynesl vulkán z mořského dna na povrch přes dva kilometry čtvereční „terra nova“, tedy nové země, jak tomu místní říkají. Zemětřesení byla tehdy tak silná, že se půlka obyvatel ostrova raději odstěhovala pryč, povětšinou do Ameriky, kde jim zajistil azyl přímo J. F. Kennedy. Létám tady s drony z terasy našeho domu přímo na vrcholky vulkánů, během krásných i deštivých, ale i krásně deštivých západů slunce.

Tady bych si uměl představit žít ne týden, ale klidně rok nebo dva. Jedinou změnu, kterou bych našemu domu dopřál, by bylo pořízení velkého praku, jímž bych rozbil pouliční lampu – jako jediný zdroj umělého světla v okolí ruší noční atmosféru ostrova uprostřed Atlantiku, pod miliony hvězd....

Celý článek si přečtěte v kouzelném říjnovém časopisu FOTOVIDEO.

A co tam ještě najdete?

Naše říjnové vydání patří každoročně těm, která jsou bohatá na novinky, barvy a osobnosti. Přestože má tentokrát klasicky černobílou obálku, svou podzimní kouzelnou hru barev tohoto období v sobě nezapře. Otevíráte stránky plné krásných slov, ještě krásnějších fotografií a důvěry ve svět, který by mohl být ještě krásnější.

 

Co si vybrat z říjnového, bohatého obsahu?

Začněme třeba od konce? Pravidelné fotografické zamyšlení Františka Dostála najdete tentokrát v úplném závěru na straně 98. Určitě si prohlédněte vašich dvacet nejlepších a vysoce ceněných fotografií z desátého tématu Fotografa roku? Víte, kdo vyhrál v desátém tématu 21. ročníku? Čtěte na stranách 86 a dalších. Nebo naše exkluzivní testy vybrané techniky? Nový Canon EOS R3 samozřejmě nechybí! Také milujete naší Analogovou školu a stále obdivovanou FotoPoradnu?

Uprostřed vydání nabízíme zajímavou fotolokaci, coby inspiraci k podobným soutěžním kategoriím. Určitě vás zaujme úžasné vyprávění Petra Jana Juračky o jeho návštěvě Azorských ostrovů, rozhovor s prvotřídním Michalem Svítokem a úvodní skvělé povídání s Lenkou Hatašovou. Je toho vážně hodně, a nejen ke čtení!

Nezapomeňte si občas prohlédnout některé z videí, která vám v našich materiálech nabízíme formou QR kódu. Dozvíte se ještě více…

První skvělé téma 22. ročníku soutěže Fotograf roku

Krajina mých snů má uzávěrku 31. 10. 2021

Jedno z nejstarších fotografických témat, které klade důraz na estetickou hodnotu a vyjádření. Kořeny žánru sahají do 16. století, kdy se v Nizozemsku zrodila krajinomalba. Její postupy se dodnes promítají do krajinné fotografie. Požadavky na kvalitní krajinnou fotografii jsou: precizní kompozice, správně zvolená expozice a dobré světelné podmínky. Více na: http://fotografroku.ifotovideo.cz

Z říjnového FotoVideo si tedy například vyberte:

ROZHOVOR: LENKA HATAŠOVÁ

ROZHOVOR: LENKA HATAŠOVÁ

Upravování fotografií je kapitola sama pro sebe

ROZHOVOR: MICHAL SVÍTOK NEJEN O TOKIU

Špičkový slovenský reportážní fotograf odpovídá

ROZHOVOR: MICHAL SVÍTOK NEJEN O TOKIU

HISTORIE: RUDOLF BRUNER-DVOŘÁK

Vzpomínka na průkopníka fotografické momentky z pera Pavla Scheuflera

PRAXE: DALŠÍ TIP NA SKVĚLOU FOTOLOKACI

Kouzla jihomoravské vinařské architektury zaujmou nejen vaše fotografické oko

DALŠÍ TIP NA SKVĚLOU FOTOLOKACI

TECHNIKA: CANON EOS R3 A NAŠE PRVNÍ DOJMY

Profesionál Pavel Lebeda komentuje nedávno představenou novinku

CANON EOS R3 A NAŠE PRVNÍ DOJMY

FOTOGRAF ROKU: KDO VYHRÁL 10. TÉMA?

Řady, řady – toto kolo opět pořádně zamíchalo celkovým pořadím

FOTOGRAF ROKU: NOVÁ TÉMATA OTEVŘENA

Ročník 22 největší naší fotografické soutěže začal novými, krásnými tématy, která najdete na našem webu

FOTOGRAF ROKU 2022: NOVÁ TÉMATA OTEVŘENA

… a další a další důležité, inspirativní i praktické články

Je čas na nové předplatné! Vyberete si některou ze čtyřčlenných sad Lowepro, paměťovou kartu LEXAR, módní tašku či parfém, předplatné ZONER? Vybírejte rychle, jednotlivé dárky jsou v omezených počtech! Objednání předplatného FotoVideo stejně jednoduché, jako v jiných e-shopech!

Vybírejte si na našem webu: http://www.ifotovideo.cz/rubriky/predplatne/

Doporučujeme! Mít doma kvalitně tištěný časopis FotoVideo každý měsíc o den dříve, než se objeví ve volném prodeji na stáncích a v prodejnách, a ještě k tomu levněji za cca 60 % jeho normální, prodejní ceny, to už se fakt vyplatí! Šetříte tak své peníze a ještě vyděláte. Takové je naše předplatné!

Kouzla říjnového FotoVideo

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.