Moderní technika v klasické fotografii

Publikováno: 19. října 2018 | autor Redakce
analogova-skola.jpg

Klasická fotografie s sebou nese nejen nutnou dávku trpělivosti při samotném fotografování, ale také klade na autora vyšší nároky z hlediska kompozice a především expozice. Přeci jen okamžitá kontrola výsledku není u filmu k dispozici a počet snímků je omezený.

Expozice s sebou nese celou řadu možných úskalí, zejména pak to, aby byla správně nastavená vzhledem k zamýšlenému námětu a výsledné podobě snímku. Modernější analogové přístroje již mají zabudovaný expozimetr, a dokonce nabídnou i různé způsoby měření – typická je trojice bodové, celoplošné a se zdůrazněným středem – které povětšinou přetrvaly do dnešní doby digitálních fotoaparátů.

Pokud však vlastníte některý ze starších, plně manuálních fotoaparátů na kinofilm nebo jste se rozhodli fotografovat na střední, či dokonce velký formát, pak se zřejmě neobejdete bez expozimetru. Jejich nabídka na trhu není nijak široká a mnoho bazarových kousků již má svá nejlepší léta za sebou. Filmový materiál je naštěstí poměrně pružný a díky push/pull negativnímu procesu v temné komoře je možné zachránit mnoho.

O moderních technikách v klasické fotografii vám více prozradí Petr Březina v rozšířeném říjnovém vydání FotoVideo!

FotoVideo 10/2018


Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.