Martin Lukeš – Fotografujeme digitální bezzrcadlovkou

Publikováno: 6. července 2022 | autor Redakce
99469019-fotografujeme-digitalni-bezzrcadlovkou.jpeg

Často nevěřícně kroutím hlavou a ptám se sám sebe, jak to někteří vydavatelé dokážou: vydat třísetstránkovou, poměrně specializovanou knihu ve velkém formátu s velkými barevnými fotografiemi a ilustracemi, a ještě se vejít v prodejní ceně pod pět stovek. To už je fakt umění, a jak je vidět a Grada to umí.

Tato recenze není chválou, je poklonou celému týmu, který se na vydání publikace Fotografujeme digitální bezzrcadlovkou podílel. Autor si dal obrovskou práci, sesbíral snad všechna fakta kolem tohoto moderního a velmi aktuálního fenoménu, v textu zásadně nic nepřikrášluje, přesně konstatuje a hlavně pořádně vysvětluje.

112265.jpg

Úplný amatér tam najde všechno a pokročilý nebude polemizovat a doplní si hodně z toho, co nevěděl, neví či nepostřehl. Je to kniha pro všechny, co fotí a chtějí bezzrcadlovky plně využívat, nezabíhá do zbytečných maličkostí, které jsou známým fenoménem sociálních sítí a hlavně autorů, co nikdy nic pořádného nevyfotili, konstatuje a nabízí všem naprosto jasná sdělení a odpovědi na předpokládané otázky.

bezzrcadlovka-ukazka-stranka-01.jpg

Obrazy

Kniha má navíc to, co řadě odborně a naučně vyhlížejících publikací chybí – vysoce kvalitní a názorně příkladový obrazový doprovod. Jeho autory je řada známých českých fotografů, takže ani zde se nešetřilo. Připadá vám, že příliš chválím? Fakt ne, pouze konstatuji to, co vidím.

Vím, že jsem technický typ, mám rád pořádek a přehlednost a to je mi v tomto případě nabízeno vrchovatě. Devatenáct jasných kapitol rozdělených do dvou částí (technické a tematické) nabízí přehledné listování a nacházení toho, co právě potřebujeme, co nám právě vypadlo, co si chceme upřesnit.

bezzrcadlovka-ukazka-stranka-02.jpg

Dvakrát vám něco z knihy ocituji. Toto je hned v úvodu:

„Možná máte z digitální bezzrcadlovky obavy, ale můžeme vás uklidnit, s takovým fotoaparátem pořídí úchvaté snímky každý. Jen je potřeba zvládnout expozici, ostření vyvážení bílé, barvy a správně používat doplňky, jako jsou objektivy, blesk a stativ. A právě tomu se věnuje první (technická) část této knihy.“

Druhý citát jsem si vypůjčil ze strany 26:

„V dobách, kdy se na trhu objevily první bezzrcadlovky, neměl nikdo z výrobců ani z odborné veřejnosti tušení, jakým směrem se bude tato kategorie fototechniky ubírat. Našlo se dokonce mnoho skeptiků, kteří tvrdili, že jde o slepou vývojovou uličku, která skončí v propadlišti dějin…“

bezzrcadlovka-ukazka-stranka-03.jpg

To se prostě nestalo a tato kniha vám jasně zdůvodní, proč fotit právě digitální bezzrcadlovkou. Tak si to své focení společně s touto knihou hodně užijte a vylepšete.

O knize

  • Martin Lukeš – Fotografujeme digitální bezzrcadlovkou
  • Klasický „grady“ čtvercový formát
  • 300 stran
  • ISBN 978-80-271-1226-5
  • Vydalo nakladatelství Grada jako svou 8288 publikaci v roce 2022, www.grada.cz.

Celý článek vyšel v červencovém čísle časopisu FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv07-22-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.